A jövő évi költségvetés nyertese a mezőgazdaság – mondta a Magyar Hírlapnak Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Kiemelte, hogy 2017-ben több ágazat támogatása nő, több termék áfája pedig csökken.Idén a mezőgazdaságra, a vidékfejlesztési és halászati programokkal együtt, 657,1 milliárd forintot fordítanak, 2017-ben ez az összeg 763 milliárd forintra emelkedik – mondta a Magyar Hírlapnak Nagy István. A Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára jelezte: nemzeti támogatásokra 88,1 milliárd forint áll rendelkezésre az idén, jövőre erre a célra 91,1 milliárd forintot költenek. Nemzeti agrártámogatásra 2017-ben 77,5 milliárd forint jut, amely az ideinél (75,4 milliárd forint) több mint kétmilliárddal magasabb összeg. Átmeneti nemzeti támogatásra mintegy 26 milliárd forint fordítanak jövőre. Ebből a forrásból garantálható a szarvasmarha-, tej- és juhágazat támogatása, és a dohányágazat ötmilliárd forintra rúgó megsegítése is.


Nagy István közölte: a baromfi állatjóléti támogatás keretösszege 2017-ben 12 milliárd forint. A sertéságazat állatjóléti támogatása jövőre 9,1 mil­liárd forint lesz, ám folytatódik a hízók mellett az anyakoca állatjóléti támogatási program is, erre jövőre 8,6 milliárd jut. A sertéságazat összesen 17,7 milliárd forint állatjóléti támogatásra számíthat jövőre. Az állatbetegségek megelőzésére és felszámolására 2017-ben 8,5 milliárd forintot költhetnek, például a vemhes üszők állategészségügyi költségeire is.
Az államtitkár megjegyezte: az alacsony felvásárlási árak miatt az elmúlt csaknem két évben likviditási gondokkal küszködő tejtermelőket és sertéstartókat a minisztérium kamatmentes folyószámlahitellel segíti. Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelhez a tárca százszázalékos kamat, költség és kezességi díjtámogatást ad. A hitel ez év december 31-ig igényelhető, futamideje egy év, összege állategységenként 500 ezer, de legfeljebb 50 millió forint.


Nagy István utalt arra, hogy az élő- és félsertés esetében 2014-ben bevezetett áfacsökkentés rendkívül pozitív hatással járt: érezhetően tisztult a piac, több élősertést vásároltak fel, élénkült a tenyészállatok forgalma, gyarapodott a sertéstartók száma, és ismét emelkedett a sertésállomány. Az alapanyag-termelés szintjén gyakorlatilag megszűnt a sertéságazatban harminc százalékra becsült feketegazdaság. A kormány folytatta az áfacsökkentést, 2015. január 1-jétől öt százalékra mérséklődött a szarvasmarha és a juh köztes termékeinek áfája, ez év januárjától pedig 27 százalékról öt százalékra csökkent a sertés tőkehús általános forgalmi adója is. Jövőre öt százalék lesz a friss tej, a baromfihús és a tojás áfája is.


Az államtitkár kitért arra is, hogy a csaknem ezer fagy- és jégkárt szenvedett településen gazdálkodó szőlő- és gyümölcsültetvénnyel rendelkező termelők százszázalékos kamat-, kezességi díj-, valamint a hitelfelvételhez és –fenntartáshoz kapcsolódó költségtámogatást igényelhetnek. Ez a lehetőség a 2016. november 30-ig megkötött hitelszerződések esetében áll fenn, az Agrár Széchenyi Kártya Program, az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 és az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020 keretében.

 


(Magyar Hírlap)

 


Együttműködési a hazai agrár-innovációs hálózat fejlesztéséért

Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár és Mezei Dávid agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár, mint a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának vezetője együttműködési megállapodást írtak alá a hazai agrár-innovációs hálózat, illetve a „mezőgazdaság termelékenységet és fenntarthatóságát célzó EIP” (EIPAGRI) magyarországi hálózatának kiépítésével és működtetésével kapcsolatos feladatok ellátásáról.
A Miniszterelnökség a 2014–2020 Vidékfejlesztési Program keretében pályázatot dolgoz ki az EIP AGRI operatív csoportjainak létrehozásához és működtetéséhez. Az FM szakmai támogatást nyújt az EIP pályázati felhívás kidolgozásában, információval látja el az agrárgazdasági szereplőket az intézkedés részletszabályairól, ösztönözi az innovációs együttműködések kialakítását, az EIP operatív csoportok létrehozását, valamint aktívan részt vesz a későbbiekben az operatív csoportok által kialakított eredmények terjesztésében.
Az agrár-innovációs hálózattal kapcsolatos további információk az eip.fm.gov.hu oldalon érhetők el.  (FM Sajtóiroda)