`

A Szent István Egyetemből kiváló állatorvos-tudományi kar önálló Állatorvos-tudományi Egyetemként működik július 1-től. Hallgatóinak többsége külföldi.

 

 

A már most is az ország legjobb felsőoktatási intézményei közé tartozó Állatorvos-tudományi Egyetem (ÁTE) teljes felhatalmazással rendelkező gazdája az állatorvos-képzésnek és az állatorvos-tudományi kutatásnak – fogalmazott Balog Zoltán, az oktatásügyért felelős emberi erőforrások minisztere. Az ÁTE régi-új újbóli önállóvá válása alkalmából rendeztek ünnepséget június 30-án az intézmény Budapest VII. kerületi székhelyén. Mint a tárcavezető mondta: alapítanak egy egyetemet, s ez azt jelenti, nemcsak a múltban bíznak, hanem a jövőben is.


Sótonyi Péter, az ÁTE dékánja szerint a jövőbeni fejlődés szempontjából az újbóli önálló egyetemi státusz alapvető jelentőségű, és e napot mindannyian sikerként élik meg.
Az intézmény gyökerei 1787-ig nyúlnak vissza, amikor a Pesti Egyetem Orvosi Karán megalakult az első állatorvoslást oktató tanszék. Az alapító Tolnay Sándor munkásságának köszönhetően elkészültek az első tananyagok, anatómiai preparátumok, felkészültek az első oktatók. Az intézmény folyamatosan fejlődött, majd 1851-ben Királyi Állatorvosi Intézet néven különvált az orvosi kartól. A neve hamarosan Magyar Királyi Állatorvosi Akadémiára, majd 1899-ben Magyar Királyi Állatorvosi Főiskolára változott. A főiskola megkapta a jogot, hogy állatorvos-doktori diplomát állíthasson ki végzett hallgatóinak. 1934-ben alakult Budapesten egy új műszaki és gazdasági egyetem, amelybe a főiskola osztályként integrálódott. 1945-től rövid ideig a Magyar Agrártudományi Egyetem karává vált, majd 1952-ben visszakapta önálló főiskolai státuszát, ezt követően – elismerve az oktatásban és kutatásban elért eredményeket – egyetemmé változott. Egy újabb átszervezés után 2000 óta a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karaként működött. Egészen idén június 30-ig, mivel egy közelmúltban elfogadott törvény alapján július első napjától ismét önállóvá válik.


A dékán szerint az elmúlt évek sok változást hoztak, de az alapelvek nem változtak, a képzés célja, hogy olyan állatorvosokat képezzenek, akik a hivatás bármely területén megállják helyüket. Szólt arról is, hogy az elmúlt években a szakma figyelme egyre inkább az élelmiszerek biztonsága felé fordult, majd megemlítette, hogy számos szervezeti egységet is érintő változást hajtottak végre, több új tanszéket alapítottak, több, önerőből végrehajtott nagyberuházás történt.
A képzés az egyetemen a magyar mellett angolul és németül is folyik, és a világ közel 40 országából érkező hallgatók száma messze meghaladja a magyar hallgatókét. Az európai országok minden honosítási eljárás nélkül elfogadják az egyetem diplomáját. Sótonyi Péter jelezte, egyenrangú szakmai és tudományos kapcsolatot kívánnak ápolni a hazai agrár- és orvostudományi képzést folytató felsőoktatási intézményekkel.


(MTI/univet.hu) (fotó: MTI)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám