A mézfogyasztást és a méz egészségre gyakorolt hatásait népszerűsíti őszi, „Legyen minden nap, mézes nap” szlogen alatt futó kampányában az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A 2019. október 17-én indult és mintegy két hónapon át zajló promóció során különböző rendezvényeken, valamint médiakampányban népszerűsítik a mézfogyasztást.


Magyarországon 15 ezer méhész és mintegy 1,2 millió méhcsalád gondoskodik a méztermelésről, amely évente, az időjárás függvényében 15-30 ezer tonna mézet jelent. A belföldi mézfogyasztás átlagosan fejenként 90 dkg, miközben Németországban 1,3 kg, Görögországban pedig 1,5 kg mézet fogyasztanak az emberek. A méz rendkívül egészséges élelmiszer, természetes antibiotikum, vitaminok és ásványi anyagok tárháza, ezért az őszi mézkampány határozott célja, hogy általa növekedjen a belföldi mézfogyasztás.

A kampányindító sajtótájékoztatón Dr. Nagy István agrárminiszter elmondta: az Európai Unióban évente átlagosan megtermelt 250 ezer tonna mézből Magyarország 10 százalékkal részesedik, ami nem csak a szorgalmas méheket, hanem a felkészült méhészeket is dicséri. A miniszter
– A szaktárca újonnan bevezetett támogatásokkal ösztönzi a mintegy 1,2 millió méhcsaláddal rendelkező méhészeket, akik jövedelempótló támogatásként a tavaly bevezetett méhcsaládonkénti 500 Ft-os összeg helyett jövőre már 1000 Ft támogatást igényelhetnek. Ennek fedezetére a minisztérium 700 millió forintot különített el – mondta. – Ezen a kereten felül további 600 millió forint beruházási támogatás segítette a méhészeti ágazatot a Vidékfejlesztési Program keretében.

A két hónapon át zajló kampány során számos rendezvényen és a médiában is találkozhatnak a „Legyen minden nap mézes nap” szlogent viselő promóció üzeneteivel. Erről
– Az őszi mézkampány során online és rádiós hirdetésekkel is felhívjuk a figyelmet ennek a kiváló, betegségmegelőző élelmiszernek a fogyasztására, de olyan rendezvényeken is népszerűsítjük a mézet, mint november 15-én az Európai Mézes Reggeli, amelynek központi eseménye Tamásiban zajlik majd, vagy november 30 és december elseje között a Kárpát-medencei Mézfesztivál Zalaegerszegen – mondta Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese.

Szandai József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád Megyei Igazgatóságának elnöke az Európai Mézes Reggeli rendezvényt emelte ki, amelyhez a kamara már évek óta csatlakozik.
– Az Európai Mézes Reggeli Programra óvodák és iskolák jelentkezhetnek, tavaly mintegy 500 intézmény csatlakozott. Ezáltal a kamara olyan gyermekekhez is juttathat el mézet, akik még sohasem kóstolhatták ezt a finom és egészséges élelmiszert.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke hangsúlyozta: Magyarországon kiváló minőségű mézet állítanak elő a méhészek. 2018-ban közel 23 ezer tonna mézet exportált Magyarország, 400 tonna behozatal mellett.
– A legnépszerűbb mézfajta még mindig az akácméz, amelyhez hozzájárul az is, hogy Magyarországon található Európa akácerdeinek mintegy kétharmada (közel 500ezer hektár). Ennek köszönhetően az éves termés legalább felét adja a nem aromás, későn ikrásodó, világos színű, közkedvelt akácméz – jegyezte meg.


(forrás: AMC)