Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) becslései szerint 11 gazdasági ágazatban – így a szeszes italok és borok, a növényvédő szerek gyártásában és kereskedelmében – a hamisításból és a fakadó veszteség uniós szinten 18 686 milliárd forintot tesz ki évente, Magyarországon pedig 223,6 milliárd forint kárt okoz.


Az EUIPO legfrissebb tanulmánya szerint az érintett ágazatok összesített vesztesége eléri az összforgalom 7,4 százalékát. A jogsértésekre leginkább érzékeny ágazatok között van – többek között – a szeszes italok és borok, a növényvédő szerek gyártása és kereskedelme. Az elemzés szerint a hamisítás az összes szektorban unió szerte akár 468 ezer munkahely megszűnéséhez vezethetett közvetlenül, mivel a jogszerűen működő gyártók kevesebb terméket állítanak elő, mint amennyit hamisítás nélkül előállítanának, és így kevesebb munkavállalót alkalmaznak.

Az EUIPO kiemelte: Magyarországon a hamisításból fakadó éves veszteség becsült értéke 223,6 milliárd forint, azaz az érintett 11 ágazat összesített forgalmának 10,5 százaléka. Az elemzés szerint Magyarországon az elmaradt forgalom egy főre jutó értéke évente 22 763 forint.

Az EUIPO immár második alkalommal mérte fel a hamisítás és kalóztevékenység gazdasági hatásait ágazati szinten, a szellemi tulajdonhoz fűződő jogsértéseknek leginkább kitett, fő gazdasági ágazatokban. A tanulmány becslései szerint a 2018-as első elemzés óta uniós szinten két ágazat kivételével mindenhol csökkent az éves elmaradt forgalom.

 


Ismeretlen világ

A hazai fogyasztók 40%-ánál számít egyelőre ismert jelenségnek az illegális növényvédőszer-kereskedelem, illetve a növényvédőszer-hamisítás. Míg a férfiak 45%-a, addig a nőknek valamivel több mint egyharmada (35%), valamint a felsőfokú végzettségűek 44%-a hallott a jelenségről. A friss terményeket, alapanyagokat leggyakrabban piacon beszerző fogyasztók körében 55%, addig a zöldségesnél vásárlóknál 43%, a hiper -és szupermarketekben vásárlóknál pedig már csak 36% hallott a jelenségről – derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) májusban közölt kutatási eredményéből.
(MTI/HENT)