A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara budapesti szervezete 2018-ban ismét összeállította a közterületi sorfák jegyzékét, a növényeket növényvédelmi igényük szerint is értékelték. A védekezésben pedig már most is vannak tennivalók.


Zsigó György, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara budapesti szervezetének alelnöke az év eleji közterületi növényvédelmi teendők kapcsán a következőket mondta el a nak.hu számára.
– A tavalyi védekezési felhívás most is aktuális, de kiegészítésre szorul! Tehát az előző év hasonló időszakában is érvényes volt és jelenleg is, hogy a lisztharmatok ellen kénes, az apignomónia, a guignardia vagy a baktériumos betegségek ellen réztartalmú gombaölőket használjunk. Olajos rovarölőkkel az állati kártevők ellen érdemes kezelni a hársat, a juhart és a rózsát (az áttelelő atkák és levéltetvek miatt), a platánt (a kéregpikkelyek alatt megbúvó platán-csipkéspoloska és platánbodobács miatt), a szivarfát (a levéltetvek és az eper-pajzstetű miatt) és azokat a vadgesztenyéket, amelyeknél nagy gondot okoztak az atkák. Az amerikai-lepkekabóca gyakorlatilag mindenhol előfordulhat. Most a mély kéregrepedésekkel rendelkező fásszárúakon tojásalakban várja a májust. Bőséges lémennyiséggel ezeket is elérhetjük, gyéríthetjük a számukat ott, ahol nyáron gondot okoztak. A lemosásra engedélyezett közterületi készítmények köre sem változott tavaly óta: Vekatafid A, Champ DP, Astra rézoxiklorid, Microthiol Special, Thiovit Jet. A kiváló kalcium-poliszulfid és rézszulfát hatóanyagokból lombtrágyákat gyártanak (Tiosol, Rézszulfát, stb.), és ezek is bevethetőek. Ahol már szétnyíltak a rügyek, megjelentek a kis levelek, ott inkább az alsó dózisokkal dolgozzunk. A zsenge levelek könnyen megperzselődnek a téli töménységű permetlétől. A döntést bízzák a növényorvosukra – jegyezte meg. – Ami pedig az aktuális információkat illeti: a déli megyékben a kéregrepedésekben áttelelő tölgy-csipkéspoloska ellen és az ország egyre több helyszínén, egyelőre még csak a szórványosan előforduló szürke ostorfa-teknőspajzstetű ellen is érdemes elvégezni az olajos lemosást.

Az Eranthis hyemalis

 

A szervezet tavaly újra összeállította a közterületi sorfák jegyzékét, melyben az út- és utcafásításra alkalmas fákat gyűjtötték össze. Egyetemi tanárok, faiskolások, kutatók és gyakorló szakemberek vettek részt a munkában. A fajokat és a fajtákat a koronaszélességük, mészérzékenységük és a növényvédelmi igényük szerint értékelték.
– A növényorvos kollégákkal a listán szereplő növényeket a „biztosan kezelni kell”, a „valószínűleg kezelni kell” és a „eddig nem kellett kezelni” jelzésekkel láttuk el és a szomszédos oszlopban a károsítót is megneveztük. Telepítés előtt érdemes belelapozni a 40 oldalas, fotókkal illusztrált kiadványba, amely letölthető a www.diszkerteszek.hu oldalról is – tette hozzá.

A közterületi fákról friss élményeket is megosztott a nak.hu-val.
– Február 10-én Budán, erdőben fotóztam egy fiatal bodzahajtást. A házakkal védett városi közterületeken már fejlettebb növényekkel is találkozhatunk. Ezeken a helyszíneken alig számíthatunk a tél károsítókat gyérítő hatásával, de az idén eddig még a szántóföldeken sem kaptunk tartósan hideget. Majd később a telelésük közben zavartam meg a platán-csipkéspoloskákat. Fényesen csillognak, egészségesek, jó erőben várják a tavaszt. A szomszédos hárson pedig már a szétnyílt rügypikkelyeket fedeztem fel. Készülhetünk a tavaszi lemosó permetezésre! Ha így marad az időjárás, márciusban elkezdhetjük a munkákat! – mondta.

Mint Zsigó György megjegyezte, a növényvédelemről értékes szakirodalmi kötetek érhetők el. Ahogy fogalmazott, Tuba Katalintól a „Kerti dísznövények és szobanövények védelme” című (Mezőgazda Kiadó) könyv 2010-ben, míg Maráczi Lászlótól a „Díszfák, díszcserjék védelme” című kötet (Nyugat-dunántúli Díszfások Egyesülete) 2013-ban jelent meg. Véleménye szerint mindkettő friss, a gyakorlatban is jól használható szakkönyv, és érdemes beszerezni még a szezon előtt és kézközelben tartani.

További információk NAK – hamarosan megújuló – növényvédelmi oldalán érhetők el.


(nak.hu)