Növénytermesztés

Pénteken véget ért a NAK és a MEGFOSZ közös rendezvénye Mezőhegyesen. Volt mit látni és összevetni a kiállítási és mozgógépes területeken.


Szeptember 21-én késő délután befejeződött a II. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow Mezőhegyesen. A rendezvény középpontjában mikroparcellás és demóparcellás növénytermesztési bemutatóknál a szója és a kukorica voltak – a kiállítók egy részéről készítettünk rövid körképet.

A mikroparcellás területen hat kiállító mutatkozott be a szakmai közönségnek. Az Agro Bio szántóföldi körülmények között mutatta be a mikrobiológiai termékei hatását a kukoricán és a szóján. Ezek mellett két termék közös kijuttatásának hatását is demonstrálták, illetve új termékeket is prezentáltak. Továbbá igény esetén talajszkennerrel azonnal is elemeztek talajmintákat.

Az MTA Agrártudományi Kutatóközpontja Mezőgazdasági Intézete olyan szemes és silókukorica hibrideket mutatott be, amelyek megfelelő biológiai alapot biztosíthatnak a jövedelmező termesztéshez. Ezek között volt olyan, amely kettős hasznosítású, azaz biogáz előállításához is megfelelő alapanyag, olyan is, amely jó szárazság- és hőstressz-tűrő, illetve amely gyengébb agrotechnikai körülmények mellett is jó terméseredményt produkál.

A Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. a szójafajtákra koncentrált. Náluk többek között megtalálható volt a Pannónia kincse nevű, a gazdálkodók körében kedvelt fajta. Népszerűségének titka az alkalmazkodóképességében és a kimagasló termésében rejlik. Emellett középérésű, ideális az ország klasszikus szójatermő-területeire. A NÉBIH parcellájánál pedig a hivatal munkatársai – többek között – azt mutatták be a cukorrépa, a szója, a cirok és a kukorica fajták hivatalos vizsgálati rendszerét.

A demoparcellánál a KITE Zrt. szakemberei a kukorica-hibrideket ismertették, azokat, amelyek gazdasági értéke kiemelkedő és eredményesen termeszthetők a mai klimatikus viszonyok között is.

Terep- és gépszemle...

 

A talajjavítók, a növénykultúra-fajták mellett össze lehetett hasonlítani egymással a különböző forgalmazók és gyártók által kínált gépek, gépkapcsolatok munkájának minőségét is. Csütörtökön és pénteken az ekéket, a magágy-készítőket, a trágyaszórókat és permetezőket, a kombájnokat, a lazítókat, a grubereket, a V-tárcsákat és a rövidtárcsákat lehetett áttekinteni.

Hasonló felvonulásra pedig már csak 2019 nyaráig kell várni, amikor is Mezőfalva ad helyszínt a harmadik szántóföldi napoknak…


(nak.hu) (fotó: Lévai Zsolt/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei