Kiemelt, 700-750 ezer tonnás almatermés várható idehaza. Az almasűrítmény-árakat pedig a kínai termelés befolyásolja – írta a Világgazdaság.


Jó almatermés várható Európában és Magyarországon is; belföldön a szokásos 550-600 ezer tonnát lényegesen meghaladó, 700-750 ezer tonnás termés várható, aminek 30 százaléka lesz étkezési alma – mondta a lapnak FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Tervtanács alelnöke. Apáti Ferenc megjegyezte, az év nemcsak abban különbözik a tavalyitól, hogy az európai termés 80 százalékát adó Európai Unióban a tavalyi 9,3 millió tonna után 2018-ban várhatóan 12,5-13 millió tonna almát szüretelhetnek, hanem abban is, hogy az alma világpiacán meghatározó Kínában jelentős terméskiesés várható.

A kínai alma súlyát jól jelzi, hogy világ almatermelésének elmúlt 15 éves növekedését gyakorlatilag a kínai termelés emelkedése adta, s egy átlagos évben a 80 millió tonna körüli termés felét Kínában szüretelik. A második legnagyobb termelő az Egyesült Államok 5-6 millió tonnával, a harmadik pedig Lengyelország 4-4,5 millió tonnával.
– Az európai étkezési alma piacára sem a kínai, sem az amerikai termés nem hat, de az almasűrítmény-árakra a kínai termelés befolyással van – mondta Apáti Ferenc.

Hozzátette, a nagy területet sújtó tavaszi fagyhullám és az aszály miatt a vártnál gyengébb termés lesz Kínában, pontos számok ugyan még nem ismertek, de ha csak 10 százalékos lesz a kiesés, az is négymillió tonna lesz. Az alelnök kifejtette, miután már néhány hónapja látszott, hogy idén jó lesz az európai termés, a sűrítményárak a kilónkénti 1,6 eurós szintről 1,2 euróra estek, ami még mindig lényegesen magasabb, mint a tavalyi árrobbanás előtti 0,8 euró volt.

A sűrítményáraknak tartást adhat az is, hogy a tavalyi hiányhelyzet miatt nincsenek jelentős készletek, illetve az, hogy a múlt hét végén nagy gazdademonstrációkat tartottak Lengyelországban, s az információk szerint ennek eredményeként a lengyel léüzemek 25 forintnak megfelelő kilónkénti felvásárlási árral indítják a szezont, ami a magyarországi árakat is feljebb húzhatja nettó 27-28 forintra.


(forrás: Világgazdaság)