Példaértékűnek tartja a Földművelésügyi Minisztérium az egyik kereskedelmi lánc azon kezdeményezését, amelyben a másodosztályú zöldségeket és gyümölcsöket is átveszi a magyar termelőktől és azt olcsóbban kínálja a vevőinek.


Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár gratulált a Penny Market „Minket is lehet szeretni” elnevezésű projektjéhez.

– A magyar gazdákat, a zöldség- és gyümölcstermelőket támogatjuk, különösen olyan esetben, amikor a termelők, a kereskedelmi lánc és a minisztérium érdekei egybeesnek – mondta Czerván György a cég alsónémedi központjában, ahol Jens Thilo Krieger ügyvezető és D. Nagy Dániel stratégiaimarketing-osztályvezető mutatta be a projektet kedden.

Az államtitkár a találkozó után elmondta, a program mindenkinek hasznos lehet, hiszen a másodosztályú, de kiváló minőségű magyar termények forgalmazása révén vidéki munkahelyeket lehet megőrizni, a fogyasztók pedig egészséges élelmiszerhez jutnak, a szokásosnál 10-15 százalékkal olcsóbban. A „Minket is lehet szeretni” program emellett csökkenti az élelmiszer-pazarlást és közvetett módon csökkenti a gazdálkodás környezeti terhelését is.

Molnár János szentesi gazda – aki a Délkertész szövetkezeten keresztül beszállítója a Penny Marketnek – úgy fogalmazott: örül a kezdeményezésnek, mert minden forintra szükségük van az eredményes gazdálkodáshoz, márpedig eddig a hibás termények eddig a zöldhulladékba kerültek.

– A magyar gazdaságnak stabil bevételre van szüksége annak érdekében, hogy fejlődhessen. Ezért is döntöttünk úgy, hogy átvesszük a másodosztályba sorolt, kisebb, girbe-gurba zöldségeket és gyümölcsöket is a gazdáktól, elsőként a magyarországi diszkontláncok közül. Így nemcsak támogatjuk őket a fenntartható gazdálkodásban, de egyúttal a munkahelymegőrzéshez és -teremtéshez is hozzájárulunk. Természetesen továbbra is kiemelt cél, hogy a Penny Market magas beltartalmú zöldségeket és gyümölcsöket biztosítson a vásárlói számára – fogalmazott Jens-Thilo Krieger.


(FM Sajtóiroda)