Eddig mintegy 50 000 hektáron takarították be a búzát, a termésátlag eddig hektáronként 5,4 tonna körüli. Az agrártárca vezetője szerint ország kenyérgabona-, takarmány és vetőmag-ellátása biztosított, és jut búza exportra is.


- Az aratás eddigi tapasztalatai alapján az átlagosnál valamivel magasabb hozamú és jobb minőségű gabonatermés várható - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter aratási szemlével egybekötött pénteki sajtótájékoztatóján a Debreceni Egyetem Agrárkutató Intézetek és Tangazdaság, Karcagi Kutatóintézet búzatáblájánál, Karcag határában. Hozzátette, az ország kenyérgabona-, takarmány- és vetőmag-ellátása biztosított.

Máig mintegy 50 000 hektáron takarították be a búzát, a termésátlag eddig hektáronként 5,4 tonna körüli. A 236 000 hektáron vetett őszi árpa 60 százalékát aratták le, a termés minősége jó, átlaga 5 tonna körüli. Kedvező időjárás mellett ez a gabona napokon belül teljes egészében a raktárakba kerülhet. Ugyancsak tart még a repce, valamint a takarmányborsó aratása is, előbbi termőterülete idén 270 000, míg utóbbié 14 000 hektár.
- A kenyérgabona vetésterülete idén mintegy 950 000 hektár, kisebb, mint az elmúlt években, elsősorban az olajos növények vetésterületének növekedés miatt - jegyezte meg Fazekas. Hozzátette, hogy az őszibúza növekvő hozamainak köszönhetően a teljes termésmennyiség számottevően nem változott és minden felhasználási célra elegendő. Jelezte, immár egyre nagyobb területen termelnek GMO-mentes szóját is Magyarországon.

Az idei búzaexport-kilátásokról a miniszter azt mondta, előreláthatólag nagyjából a termés fele lesz külföldön értékesíthető szokásos felvevőpiacainkon, elsősorban a dél-európai országokban és Németországban. Ezen kívül azonban Kína részéről is jelentős érdeklődés mutatkozik, ahová ugyancsak megkezdődött az exportot. Mint mondta, az árak most még nyomottak, de mivel az EU számos országában természeti csapások tizedelték a termést a magyar kenyérgabona külpiaci eladási lehetőségei és felvásárlási árai várhatóan a továbbiakban javulni fognak.

 


(MTI)