Növénytermesztés

A melegebb klíma lehetővé teszi a zöld vándorpoloska áttelelését, így az kárt tesz a zöldség-gyümölcsös ültetvényeken is.

 


Főként a meleg időjárás kedvezett az észak-afrikai eredetű zöld vándorpoloska elszaporodásának Közép-Európában, így Magyarországon is. A nagy számú, a lakásokba is beköltöző rovarok az első fagyokig, várhatóan október végéig okoznak kellemetlenséget – mondta Aponyi Lajos, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára. Hozzátette, a zöld vándorpoloska az emberre nem veszélyes, ugyanakkor kárt tesz a zöldségekben, gyümölcsökben, például a paprikában, paradicsomban, almában, körtében. Ahogyan az időjárás hűvösebbre fordul, védetett helyet keresnek, és így a lakásokban is megjelennek.


Mint mondta, elszaporodásukat a régióban a kereskedelem, az utazások gyakoribbá válásával a „zsebimport", valamint az éghajlatváltozás segítette elő. A melegebb klíma ugyanis lehetővé teszi a zöld vándorpoloska áttelelését, így tavaszi újbóli kártételét. A nyár közepére, illetve végére szaporodnak fel újra. Ellenük a megelőző védekezés a hatásos, ott, ahol az egyéb kártevők ellen rendszeresen védekeznek, a zöld vándorpoloska sem tud elszaporodni. A teljes termőterületen egységesen kell védekezni.
Kártételével, miután már megtelepedett az országban, a továbbiakban is számolni kell, mennyisége pedig az időjárás függvénye. Megjegyezte, e poloska mellett sok az ázsiai márványos poloska is az országban, amely szintén inváziós kártevőnek számít, de egyelőre még kevesebb van belőle.


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei