Eredetvédelmi fórumsorozatot indít a Földművelésügyi Minisztérium, hogy a vedelem és oltalom alatt álló árukban rejlő lehetőségeket jobban ki lehessen használni.

 


Fórumsorozaton mutatja be a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az eredetvédelmi programot annak érdekében, hogy a szakmai szervezetek, vállalkozások, cégek minél szélesebb körben ismerjék meg a minőségrendszerek alkalmazásának, főként a földrajzi árujelzők használatának előnyeit – közölte Gál Péter, a tárca eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára. Elmondta: a fórumsorozat nyitórendezvénye november közepén lesz a minisztériumban, amelyet még tíz regionális esemény követ jövőre.
Az FM 2015-ben indította el eredetvédelmi programját, részben azért, hogy nőjön az oltalom alatt álló földrajzi árujelzőkkel ellátott áruk száma, részben pedig azért, hogy a már oltalom alatt álló árukban rejlő lehetőségeket jobban ki lehessen használni. Gál Péter hozzátette, a termelőkkel folytatott konzultációkon azonban kiderült, hogy az új bejelentéseknek az egyik akadálya, hogy a kérelmezők tájékozatlanok az uniós oltalmakkal és azok védjegyjogi összefüggéseivel kapcsolatban. Ezért szervezték meg a fórumsorozatot.


Jelenleg 37 borászati termék, 12 szeszesital, valamint 13 mezőgazdasági termék és élelmiszer áll uniós vagy magyar oltalom alatt. Emellett még 47 földrajzi árujelzést igénylő terméket is nyilvántartanak. Megjegyezte, Magyarországon a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés gazdag és változatos termelési hagyományokkal bír, így sok olyan termék van, amelyik erősen köthető a földrajzi termelési helyéhez, de az előállítói még nem élnek azokkal a lehetőségekkel, amelyeket egy földrajzi árujelző oltalom nyújt.
A fórumokon a többi között az eredetvédelem, a márkaépítés és a marketing mellett szó lesz a jogérvényesítés lehetőségeiről például hamisítás vagy bitorlás esetén, illetve ismertetik a termelői csoportosulások feladatait. Az államtitkár felhívta a figyelmet: az uniós jog szerint alapvetően a termelői közösségeknek kell benyújtaniuk a földrajzi árujelző oltalom iránti kérelmeket.


(MTI)