`

A parlament döntésének értelmében 2017. január 1-től mérséklődik a tojás és a tej általános forgalmi adója, ugyanakkor nem minden tej- és tojásfajta kerül az 5 százalékos áfakulcs hatálya alá – hívta fel a figyelmet az Ado.hu.

 


Az Országgyűlés által kedden elfogadott adócsomag értelmében jövő év januártól a baromfihús, valamint a friss tej és tojás áfája 27-ről 5 százalékra csökken.
Az Ado.hu viszont a NAV hivatalos közleményeire hivatkozva azt írta, hogy az 5 százalékos adómérték a vtsz. 0407 szám alá tartozó tojásra vonatkozik. Az áfa törvény meghatározása szerint a „Madártojás héjában, frissen” termékkör tartozik a kedvezményes kulcs alá. Fontos tehát figyelemmel lenni a szöveges meghatározásra is, hiszen nem minden 0407 vtsz. alá tartozó tojás felel meg a feltételeknek. Kizárólag a friss tojásokra (ideértve a hűtött tojásokat is) alkalmazható az új kulcs, melyeket nem bontottak meg és nem vetettek alá semmilyen hőkezelési vagy tartósítási eljárásnak. Utóbbi esetekben ugyanis a tojásra továbbra is 27 százalékos áfa-kulcs vonatkozik. Az 5 százalékos adómérték alkalmazhatóságának feltétele, hogy a madártojások legfeljebb tisztítási és/vagy fertőtlenítési eljáráson mehetnek keresztül.
A tojásra vonatkozó 5 százalékos adómérték alkalmazhatóságával szembeni részletes követelményeket az alábbi tájékoztató tartalmazza.A csökkentett adómérték alkalmazható a tejre (kivéve az anyatejet, az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt tejet és az ESL tejet) a vtsz. 0401 10-ből és vtsz. 0401 20-ból. 2016 végéig még a 18 százalékos adókulcsot kell alkalmazni. Az említett vtsz számok alá a teljes tej, vagy a részben vagy teljesen lefölözött tej tartozik. A tej lehet pasztörizálva, csírátlanítva vagy másképpen tartósítva, homogenizálva vagy peptonizálva is; de nem tartozik ide az a tej és tejszín, amelyet sűrítettek vagy hozzáadott cukorral vagy más édesítő anyagokkal édesítettek.
Az ultramagas hőmérsékleten kezelt tej vagy ESL tej, illetve anyatej továbbra sem kerül be az százalékos áfa-kulcs alá. Utóbbi értékesítése pedig ezentúl is adómentes marad.
A tejre vonatkozó 5 százalékos adómérték alkalmazhatóságával szembeni részletes követelményeket az alábbi tájékoztató tartalmazza.

 


(forrás: Ado.hu)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám