Magas biológiai értékű, egészségesebb tejtermékek előállításán dolgozik a Kaposvári Egyetem (KE) és a Fino-Food Kft., a 3 éven át tartó projektre 1,8 milliárd forintot költenek.


Integrált és holisztikus szemlélet alkalmazásra van szükség annak érdekében, hogy az agrár-élelmiszeripari ágazat szereplői megfeleljenek a nyomonkövetési, élelmiszerbiztonsági, fogyasztói, illetve táplálkozás-élettani kritériumok mindegyikének. Ezen kihívásokra reflektál közös projektjében a Fino Food Kft. és a Kaposvári Egyetem.
– A kiváló minőségű biztonságos és egészséges élelmiszerek előállítása érdekében együttműködik a Fino Food Kft. és a Kaposvári Egyetem – hangzott el a csütörtöki, sajtótájékoztatóval egybekötött projektnyitó rendezvényen. Prof. Dr. Tossenberger János, a KE Agrár-és Környezettudományi Kar dékánja hangsúlyozta: a mintegy két milliárd forintos komplex kutatási programban az integrált fejlesztések a „tenyésztőtől az asztalig” termékpálya modellre épülnek, és precíziós állattenyésztést megvalósító technológiai környezetben történnek. A projekt eredményeként a piacon jelenleg nem található, új egészségvédő tejtermékeket fejlesztenek. Ennek bevezetése hozzájárulhat olyan nagy társadalmi és gazdasági relevanciával bíró problémák megelőzéséhez vagy enyhítéséhez, mint a táplálkozással összefüggő civilizációs betegségek növekvő gyakorisága és súlyossága.

Tossenberger János hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy a jelenleg kapható tejtermékek ne lennének egészségesek, hanem arról, hogy a tudományos ismeretek bővülése újabb lehetőségeket kínál az élelmiszerek minőségének további javítására és ezzel az élelmiszeripar élni is kíván.

Dr. Húth Balázs egyetemi docens az állattudományi, Dr. Kiss Attila tudományos főmunkatárs pedig az élelmiszertudományi munkacsoport feladatait és terveit mutatta be az érdeklődőknek. Gyenei Ferenc a Fino Food Kft. képviseletében arról beszélt: fontos, hogy tudományos megalapozott termékek kerülnek majd a boltok polcaira. A magyar családi tulajdonú vállalkozás kaposvári telephelyén naponta több mint 150 ezer liter tejet dolgoznak fel.

A projektnyitón Dr. Borbás Zoltán kancellár hangsúlyozta: ez a program szorosan illeszkedik a Kaposvári Egyetem azon törekvéséhez, miszerint az intézmény tudományos munkájával minél nagyobb arányban részt vállaljon a helyi gazdaságfejlesztésben.


(MTI/KE)