Átadták a 40. Országos Borverseny díjait. A legeredményesebb borászat egy nagy aranyéremmel, hat aranyéremmel és két ezüstéremmel a Koch Borászat lett a Hajós-Bajai és Villányi borvidékről.
A díjakat Dr. Nagy István agrárminiszter, a rendezvény védnöke, Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Borverseny elnöke, valamint Frittmann János a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szakmaközi ügyekért felelős alelnöke, egyben a verseny bírálati rendezvényének otthont adó Kunsági borvidék elnöke adták át.
Légli Ottó elnök köszöntőjében kiemelte, hogy ez a szakmai megmérettetés nagy jelentőségre tett szert, mind a szervező Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szakmai feladatai sorában, mind pedig a megmérettetésben részt vevő borászatok körében.
– Ma már a hazai borásztársadalom az országos borversenyt meghatározó szakmai rendezvénynek tekinti. Ezt bizonyítja az évről évre növekvő nevező borászatok és nevezett tételek száma. 2019-ben a 2013-as évhez viszonyítva közel megháromszorozódott a nevezett tételek száma – jegyezte meg.
Nagy István miniszter ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy példaértékű a magyar agrár-élelmiszeriparban a hazai borágazat piaci teljesítménye. Mint mondta, a magyar borászok a fogyasztói trendek építői és nem követői. Brazsil Dávid, a HNT főtitkára bejelentette, hogy a 2020-as verseny bírálatának házigazdája a Mátrai borvidék lesz.
– Az országos verseny egy mentorálási szakasz kezdete. A Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával a díjnyertes pincészetek két lengyel borvásáron mutatkozhatnak be – tette hozzá.
Eredmények
2019-ben az Országos Borverseny legeredményesebb borászata egy nagy aranyéremmel, hat aranyéremmel és két ezüstéremmel a Koch Borászat lett a Hajós-Bajai és Villányi borvidékről.
Kategóriagyőztesek
A legjobb fehérbor: Maróti Pince / Olaszrizling 2016
A legjobb rozébor: Bock Pince / Rosé Cuvée 2018
A legjobb vörösbor: Bodri Pincészet / Szekszárdi „Faluhely” QV 2016
A legjobb gyöngyözőbor: Schieszl Borház / Puxrose 2018
A legjobb pezsgők: Sauska Pincészet Tokaj / Brut; Törley Pezsgőpincészet / François President Brut 2015
A legjobb természetes édes bor: Juliet Victor Winery / Tokaji édes Szamorodni 2017
Nagydíjak
A legjobb illatos fehérbor, hazai nemesítésű fajtából: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok / ’1014’ Irsai Olivér 2018
A legnagyobb nagy száraz fehérbor, Kárpát-medencei fajtából: Kősziklás Borászat / Neszmélyi Furmint 2017
A legjobb Kékfrankos alapú házasítás: Besenyei Borház / Egri Vörös Cuvée 2012
A legjobb biobor: Dobosi Pincészet / Bio 14.92 Olaszrizling 2016
A csúcszsűri különdíjai
Kimagasló rozébor: Szentpéteri Borpince / Kékfrankos rozé 2018
A legjobb muzeális borkülönlegesség: Pauleczky-Vin Szőlőbirtok és Pincészet / Tokaji Essencia 1968
Támogatói különdíjak:
Smile Wine 2019 Hungary különdíj a legjobb hazai szőlőfajtából előállított száraz peszgő részére: Garamvári Szőlőbirtok / Lellei Furmint Brut 2017
A Winedata különdíja a kimagasló eredményt elért ötven hektár feletti termelő részére: Patricius Borház
A Takarék Csoport különdíjai
A Takarékok Rozébora: Szentpéteri Borpince / Néró rosé 2018
A Takarékok Fehérbora: Kősziklás Borászat / Neszmélyi Furmint 2017
A Takarékok Vörösbora és egyben A Takarékok Bora 2019: Dula Pincészet / ,,Terézia” Cabarnet 2009