`

A bormarketing előszeretettel hivatkozik a rendszeres borfogyasztás egészségre gyakorolt pozitív hatására. Mennyi igazság van ebben, és melyik borfajta védi leginkább az egészségünket?


A történelem homálya diszkréten takarja, mióta és miért gondoljuk egészségesnek a bort. Minden bizonnyal azóta, amióta készítjük – ez pedig akár hétezer évet is jelenthet. A kérdés komplexitását jelzi, hogy a mai napig folynak tudományos vizsgálatok annak tárgyában, milyen hatást gyakorol egészségünkre a különböző típusú borok rendszeres fogyasztása.

Jelen ismereteink szerint két irányba érdemes elindulni a válasz keresésében: egyrészt az alkohol, másrészt pedig az antioxidáns hatású vegyületek hatásait kell figyelembe venni.

A borok átlagosan 9-14 térfogat-százalék (v/v%) alkoholt tartalmaznak, amely az erjedés során a szőlőben jelen lévő cukrokból keletkezik. Az alkohol egy tiszta, színtelen, csípős-égető ízű folyadék, melyet a szervezetben a máj bont le és választ ki, kisebb mennyiség azonban a légzés során is távozik belőle, ezt mutatja ki a rendőrök által használt alkoholszonda. Az alkohol egyike az energiát szolgáltató tápanyagoknak: egy gramm alkohol 7,1 kcal energiát tartalmaz (miközben például ugyanennyi cukor csak 4,2 kcal-t).

Az emberi szervezetben sokféle hatást vált ki: csökkenti a vércukorszintet, növeli az alapanyagcserét, emeli a vérnyomást, növeli a hőtermelést és közben a hőleadást is, de ismert vízhajtó hatása és az ásványi anyagok felhasználását is befolyásolja. Hosszan tartó, nagyobb mennyiségű fogyasztása azonban a triglicerid-szintet is emeli, ezért gyakoriak a szív- és érrendszeri problémák az alkoholbetegeknél.

A bor és általában a kis töménységű alkoholos italok fogyasztása fokozza a gyomornedv-elválasztást, és növeli az étvágyat. Napi egy deciliter bor rendszeres fogyasztása esetén a pozitív egészségi hatások között van még a „jótékony” hatású HDL-koleszterin szintjének emelkedése és a vérrög-képződés kialakulási esélyének csökkenése. Egy, a közelmúltban ismertetett svéd ikerkutatás adatai szerint viszont a napi két adagnyi ital már megduplázza a stroke (agyvérzés) kockázatát 60-75 éves kor között, ugyanakkor a csekély mennyiségű fogyasztás védőhatására ez a kutatás is rámutatott.

A rendszeres, de mérsékelt mennyiségű vörösbor-fogyasztás egészségügyi hatásairól több kutatás is készült az elmúlt évtizedekben, és ezeknek köszönhetően tudjuk, hogy valóban található a szőlő héjában egy olyan antioxidáns, amely védő hatást képes kifejteni a szív- és érrendszeri betegségek esetén. A kutatások leginkább a rezveratrol, egy polifenol-típusú anyag szerepére koncentráltak. Ezt a növény a szárban, a levelekben és a bogyók héjában állítja elő, méghozzá azért, mert önmagában is gombaölő hatású. A vörösborban körülbelül hússzor nagyobb a koncentrációjuk, mint a fehérborban, a rozé pedig valahol középúton helyezkedik el ebből a szempontból. A nyers szőlővel is elfogyaszthatjuk, de a kutatások rámutattak, hogy az erjedés során a flavonoidok polimer (összetett) formából egyszerűbb, és jobban emészthetőbb monomer formákká alakulnak, így hatásuk javul.

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője is elismeri az antioxidánsok pozitív tulajdonságait, sőt azt sem vitatja, hogy a felelős borfogyasztás előnyökkel is járhat, azonban a jótékony és a negatív hatásokat hozó mennyiség között húzódó keskeny mezsgyére is felhívja a figyelmet:

– Mivel megbízható kutatások eredményei mutatnak rá, úgy gondoljuk, a rendszeres és kis mennyiségű, minőségi bor fogyasztása inkább előnyös a szervezet egésze szempontjából, hiszen csökkenti például a koszorúér-betegségek előfordulását is. Azonban nem mindegyik és nem mindegy a mennyiség sem. A minőségi vörösbor ebből a szempontból jobb a rozénál és még inkább a fehérbornál. Hamar eltűnhetnek – sőt visszájára is fordulhatnak – az előnyök, ha a mérték a csekély, napi egy deciliteres szintet meghaladja, és közismert, hogy hazánkban közvetve vagy közvetlenül milliónyi embert érint az alkoholbetegség. Ezért nem javaslom, hogy a borban található antioxidánsok adjanak okot a rendszeres, esetleg mértéktelen fogyasztásra – fogalmaz a szakértő.

Az élelmiszerek reklámozására vonatkozó szabályok kifejezetten tiltják, hogy bármilyen élelmiszernek – különösen az alkoholos italoknak – egészségvédő vagy betegséget gyógyító hatást tulajdonítsunk. Ahhoz pedig, hogy az egyre magasabb szintre jutó hazai borkultúra az egészségünkre is valóban pozitív hatást fejthessen ki, több tényezőnek kellene változnia: legfontosabb az életmódunk egésze lenne. Közismert, hogy táplálkozásunk nem éppen a legegészségesebb, napjaink pedig kiegyensúlyozatlanok, hiszen az ajánlottnál magasabb energia-bevitelhez a szükségesnél kevesebb mozgás, fizikai aktivitás társul.


(Forrás: Tét Platform)

 


A borászattal kapcsolatos további részleteket a NAK Élelmiszeripari hírlevelének novemberi számában olvashat.


 

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám