`

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága szárazáru gyártás témában szervezett „Tanuljunk Együtt!” gyakorlatorientált napot a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Élelmiszeripari Innovációs Központjában.


A kamara által finanszírozott program 2019. május 10-én zajlott le 8 fő húsipari szereplő részvételével. A rendezvény célja az volt, hogy bemutassák a szárazáru-gyártás folyamatát, különös tekintettel a gyártásközi hibalehetőségekre, melyek a végtermék minőségét befolyásolhatják. A hallgatóság első körben részletes információkat kapott az élelmiszerbiztonság témakörében, kiemelt figyelmet fordítva a jogszabályi háttérre és a húskészítmény-gyártás élelmiszerbiztonsági alapjaira.

A nap folyamán szóba kerültek a leggyakrabban előforduló gyártásközi problémák: idegen anyagok a termékben, mikrobiológiai nem megfelelőség, nem kívánatos kémiai-biológiai folyamatok, vegyszermaradványok, továbbá a hőhatás miatti hibák, úgymint a magas érlelési hőmérséklet miatti fűszerkioldás. Az előadók kiemelték a laboratóriumi vizsgálatok, valamint gyártásközi ellenőrző berendezések használatának fontosságát, mivel az élelmiszer-biztonság nem egy kötelező rossz, hanem a késztermék szempontjából fontos higiéniai és munkatechnológiai szabályozás.

Ezt követően ismertették a szárazáru-gyártás lépéseit, úgymint alapanyagok kiválasztása, adalék- és segédanyagok kimérése, nyersanyagok feldolgozása, termékek érlelése, késztermékek csomagolása. Hangsúlyozták, hogy a különbségek általában az érlelési folyamatokban vannak, akármilyen húsipari termékről legyen szó. Kitértek a PSE jellegű húsok alkalmatlanságára a szárazáru-gyártásban, kihangsúlyozva a hús gyártásközi PH-érték-mérésének fontosságát. Az adalékanyagok említésénél kitértek a nitrites só szerepére a botulizmus megakadályozása tekintetében. Szóba került a termékekhez gyártás során hozzáadott jég szerepe, amivel a mechanikus aprításkor felmelegedő húsban található fehérjék kicsapódását lehet megakadályozni.

A résztvevők fontos információkat hallhattak arról, hogy mekkora jelentőséggel bír a gyártás során a bél klipszelése, a töltési hosszúság és a töltősúly.
Az előadásokat követően lehetőség nyílt a húsfeldolgozó üzemben a hagyományos nyári turista és sajtos turista felvágott gyártástechnológiájába való betekintésre. A nap zárásaként az oktatók által korábban legyártott turista szalámik érzékszervi bírálatára került sor. Négy, sorszámozott terméket vizsgáltak, amelyek közül egy készült a receptúra szerint, a többinél felfedezhetők voltak különböző hibák, úgymint a színt adó kármin hiánya, és a hozzáadott fehérje hiánya. A résztvevőknek lehetősége volt a saját termékek bemutatására is, így véleményt kaphattak a termékek minőségéről és esetleg segítséget a minőség javításához.


(NAK/ Eckert Zoltán)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám