Új szintre lép a két éve a fővárosban elindult étterem-termelő találkozó. A szervezők az ősszel vidéki helyszíneken segítik elő a közös együttműködések beindítását.
Még 2015-ben indította el a Felelős Gasztrohős Alapítvány és a termelőitojás-közvetítéssel foglalkozó Youtyúk.hu a Gasztro Randi elnevezésű kezdeményezést, hogy összehozzák a termelőket és a vendéglátósokat, közös érdekű közvetlen kapcsolatot teremtve nekik. A rendezvénysorozat egyrészt azoknak a vendéglátóhelyeknek nyújt segítséget, amelyek szeretnének helyi, szezonális és jó minőségű alapanyagokkal dolgozni, azonban nincs lehetőségük a beszállítók felkutatására, másrészt segít felvevőpiacot találni a hazai termelőknek.
A Felelős Gasztrohős célja ugyanis a fenntarthatóan működő hazai vendéglátóhelyek összefogása és támogatása, illetve, hogy minél több emberhez juthasson el jó minőségű alapanyagokból készült helyi, szezonális étel. Ezzel fonódik össze a YouTyúk.hu működési modellje, melynek fontos része, hogy a nagyobb mennyiséget vásárlók számára is elérhetővé tegye a kistermelői alapanyagok biztos ellátását, valamint megteremtse a vidék fenntarthatóságát a biztos és kiszámítható felvevőpiac koordinálásával, és az ezeket összekötő ökoszisztéma biztosításával. A YouTyúk csak az első évben közreműködött szervezőként, azóta mint kiállító van jelen.
– Az első és a negyedik randi között óriási különbség volt. 2015. októberében egy kis, néhány négyzetméteres teremben elfért a hat termelő és a hat vendéglátós, aki eljöttek végül. Aztán 2017. májusában a BGE aulájában voltunk negyven termelővel. A négy randin összesen kb. százötven vendéglátóst mutattunk be kb. hetven termelőnek. Mindkét részről nagy az igény az ilyen találkozókra, hiszen a rengeteg munka mellett egyik félnek sincs ideje arra, hogy felkeresse a másikat – összegezte az eddigi tapasztalatokat a nak.hu számára Vighné Boóc Judit, az alapítvány fenntartható vendéglátóhely szakértője.
A program most új szintre lép. Az szervezők ugyanis négy sikeres budapesti rendezvény után idén először vidékre is elviszik találkozót: szeptember 28-án Balatonnál, október közepén pedig Egerben nyújtanak lehetőséget az egymásra találáshoz. (A balatonira – akár kamarai tagoknak is – itt lehet jelentkezni.)
– Az idei találkozók a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával jönnek létre, velük közösen egy kisebb előkutatás után döntöttünk úgy, hogy ezen a két vidéki helyszínen kezdjük a vidéki túrákat, mivel mindkét környéken sok az étterem és a termelő is – indokolta a helyszínválasztást a szakember.
Az alapítvány bízik a budapestihez hasonló fogadtatásban és folytatásban.
– Reméljük, hogy vidéken is hasonló sikert arat majd a találkozó, mint Budapesten. Az alapítvány kapacitásaitól függően szeretnénk más városokba is eljuttatni a rendezvényt.
(nak.hu)