Az állategészségügyi hatósági intézkedések eredményeképpen a madárinfluenza járványban érintett állatok termékei nem kerülhetnek kereskedelmi forgalomba, így minden, a legális kereskedelemben kapható baromfihús és tojás biztonsággal fogyasztható. A baromfi karácsonyi drágulása pedig ,,iparági kacsa".
A madárinfluenza következtében sem lesz hiány baromfihúsból Magyarországon - jelentette ki az InfoRádió kérdésére Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke. Elterjedt, hogy a több százezer leölt baromfi miatt karácsony előtt hiány lehet itthon a boltokban, de a szakember szerint ettől egyáltalán nem kell tartani. Ez az elnök szerint ,,a szó szoros értelmében egy igazi iparági kacsa", ugyanis a betegséggel érintett baromfik 98 százaléka kacsa és liba, és e két faj termékeinek 80-85 százaléka pedig exportra készül. Úgy vélte, ezért senki sem gondolhatja komolyan, hogy Magyarország behozatalra szorulni a következő hónapokban. A kifejezetten zárt tartásban lévő baromfifajok, például a csirke, nem is érintett a betegségben.
Bárány László szerint egészen jó évet zárt volna az idén a baromfiágazat, ha nem tört volna ki a madárinfluenza-fertőzés, de a kór megjelenése Európa-szerte kissé átrendezte a piacot. A tizenöt országból visszahívott magyar baromfiárukat azonban máshol még lehet értékesíteni.
Ha már húsfogyasztás... A NÉBIH közölte, a kereskedelembe a hatósági védekezés kapcsán ártalmatlanított állatokból származó termék (hús, tojás) nem kerülhet. E szigorú szabályoknak oka a járványvédelem, mert a hússal, a tojással a vírus az érintett területről kivihető és más fogékony, azaz baromfifajok megbetegedését okozhatja. A legális kereskedelemben vásárolt baromfihús és baromfitermékek tehát a címkén szereplő lejárati ideig biztonságosan fogyaszthatók, azok az állatokat sem fertőzhetik.
Az influenzavírusokról általánosságban elmondható, hogy az érzékenyebb vírusok közé tartoznak. Túlélőképessége nagymértékben függ többek között a vírustörzstől, a környezet páratartalmától, pH-jától, ásványi sók, illetve napfény jelenlététől stb. Hidegben nagyobb a vírus túlélőképessége, így fagyasztott húsokban viszonylag hosszú ideig, hűtőben tartott tojásban pedig akár 20 napig is fertőzőképesek marad. Fontos azonban, hogy 70 °C-on a vírusok garantáltan elpusztulnak, így a háztartásokra jellemző ételkészítési technikák és az alapvető élelmiszer-biztonsági szabályok (alapos sütés-főzés, megfelelő konyhai higiénia, nem hőkezelt alapanyagok elkülönítése stb.) betartása mellett a baromfihús és a baromfitermékek biztonságosan fogyaszthatók, nem jelenthetnek veszélyt.
(NÉBIH/InfoRadio)