Fél tonna jelöletlen, tiltott módon lefagyasztott húst foglaltak le a Nébih munkatársai az egyik fővárosi piac húsboltjában.


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai a budapesti, Hold utcai vásárcsarnok egyik húsboltjában tartottak ellenőrzést a múlt héten. Az üzletben az élelmiszer-előállításról semmilyen nyilvántartást sem vezettek, az önellenőrzési rendszer sem volt naprakész, a higiénikus kézmosás feltételei pedig több kézmosónál is hiányoztak.
Az akció során az üzletben és annak raktárában összesen 460 kilogramm jelöletlen, valamint a helyszínen tiltott módon lefagyasztott, lejárt fogyaszthatósági idejű húst foglaltak le. A forgalomból kivont húsok között ismeretlen eredetű, ezért nem nyomon követhető vaddisznócomb, szarvashús, kacsa- és libamáj, kacsamell, borjúcomb, báránygerinc és egyéb, magas árfekvésű áruk voltak, amiket elsősorban éttermeknek akartak értékesíteni.


A lefoglalt termékek közül különösen veszélyesnek számít az ismeretlen eredetű, trichinellózis fertőzésre nem vizsgált vaddisznóhús. (A trichinellózist szabad szemmel nem látható féregélősködők okozzák. Az élősködők az emberi szervezetbe fertőzött, nem kellően hőkezelt hús vagy húskészítmény elfogyasztásával kerülnek be. Egyes súlyos esetekben a megbetegedés halálos kimenetelű is lehet.) A legális kereskedelembe nem kerülhet olyan vaddisznó húsa, amelyen nem végezték el a vizsgálatot, mert az előírások szerint minden olyan húsfajtánál, amelyben előfordulhat a fonálféreg, kötelező annak szűrése – hangsúlyozta a Nébih.
A hatóság elrendelte a lefoglalt termékek megsemmisítését. Az eljárás folyamatban van, az üzletet működtető vállalkozás milliós nagyságrendű bírságra számíthat.


(MTI/Nébih)