Az idei évben immáron XIX. alkalommal rendezték meg október 22-25. között Békéscsabán a Csabai Kolbászfesztivált, amely idén a versenyzők és a látogatók számában is rekordokat döntött.
Magyarország egyik legismertebb gasztrokulturális rendezvényének ismét a békéscsabai városi sportcsarnok és környéke adott helyet. Október 22-én csütörtökön, 10 órakor több mint 200 csapat közreműködésével indult az ifjúsági kolbászkészítés, melynek résztvevőit a rádiós műsorvezető és egyben házigazda Rákóczi Ferenc biztatta. Az itt elkészített remekművekből a szakmai zsűri a délutáni megnyitót követően eredményt hirdetett. Idén is értékes díjakat osztottak ki a szárazkolbász versenybe benevezettek között, melyet ugyancsak csütörtökön adtak át ünnepélyes keretek között. Pénteken a Nemzetközi Idősek Világnapja alkalmából zajlott a Kolbászkészítő verseny nyugdíjas egyesületek és hátrányos helyzetű civil szervezetek részvételével, míg szombaton – a fő napon – 10 órakor indult a hagyományos nagy kolbászgyúró verseny, amelyen az idei évben rekordszámú, több mint 600 csapat vett részt. Vasárnap a töltöttkáposzta-főző verseny és a Krajcsó Pál Kolbászkészítő Emlékverseny vitt színt a programokba.
Az Élelmiszeripari és Mezőgazdasági vásáron belül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara standjánál csütörtökön a NAK által szervezett óvodás rajzverseny díjazottjainak kiállítását láthatták az érdeklődők, amely a békéscsabai óvodák gyermekei között lett meghirdetve. A rajzpályázat témája „disznótoros élményeim” volt.
Még a csütörtöki napon kezdetét vette Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács közreműködésével a látványkonyha főzés, melynek keretében a kolbászfesztivál minden napján más és más ételeket készítettek el a meghívott vendégek. Első nap dr. Kulcsár László a NAK békés megyei elnöke, Mucsi Balázs a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója, Eke Ibolya a Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolájának igazgatója és Mikulán Róbert a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégium intézményvezetője – Prohászka Béla segítségével – csabai finomfalatokat és rakott burgonyát készítettek. Pénteken Kozsuch Kornél a NAK békés megyei általános alelnöke, Dr. Becsei László a Réthy Pál Kórház és Rendelőintézet főigazgató főorvosa, Dr. Maráczi Gabriella a békés megyei Mintamenza csapat közegészségügyi osztályvezetője, Szarvas Péter Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere készített ínycsiklandó falatokat. Szombaton Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár, Ifj. Hubai Imre a NAK országos alelnöke, Vantara Gyula országgyűlési képviselő, Vanyur Tibor ezredes, Gajda Róbert kormánymegbízott, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Dr. Pesti Imre országgyűlési képviselő, Dankó Béla országgyűlési képviselő, Wen-Lung Tao tajvani nagykövet, Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Tósoki Imre Tihany polgármestere és Gheorge Falca, Arad polgármestere főzte meg és kínálta fel kedvenc ételét. A látványkonyha főzés mellett a NAK standon a tagjaink által készített és kiállított termékeket is láthatták és megízlelhették az érdeklődők.