Évi egymillió sertést dolgoz fel a két és fél éve termelő, ma már prémium-minőségű hústermékeket is előállító, 700 embernek munkát adó MCS Vágóhíd Zrt. mohácsi üzeme.
A több mint 650 saját és további 50 bérelt munkavállalót foglalkoztató, 26 ezer négyzetméteres, éves viszonylatban 100 ezer tonna sertés feldolgozását végző, felerészben belföldi piacra, felerészben exportra termelő létesítmény Magyarország egyik legkorszerűbb és legnagyobb vágóüzeme Pókos Gergely a létesítmény igazgatója szerint. Hozzátette: a Bonafarm Csoport és a Pick Szeged Zrt. stratégiai beszállítójaként a legszigorúbb élelmiszerbiztonsági és higiéniai előírások maximális betartása mellett évente egymillió sertést dolgoznak fel, ami heti szinten 20 ezer normál, és ezer nagysúlyú állatot jelent.
A 2018 elejétől teljes kapacitással működő üzemben a sertésfeldolgozás folyamatába betekintést nyújtó, termékminőségi- és biztonsági követelményeket ismertető keddi sajtóbejáráson az igazgató beszámolt arról, hogy a GMO-mentes takarmány felhasználása, a felelős antibiotikum-használat és a magasabb állatjóléti körülmények biztosítása révén évi ötezer tonnányi prémium-minőségű sertéshúst is előállítanak a Pick márkaneve alatt, azok a nagyobb áruházláncokban ez évtől érhetők el. Pókos Gergely elmondta, terveik között szerepel a hatnapos munkahét, néhány éven belül a kétműszakos munkarend beindítása, utóbbival a mai termelés kétszeresére is képes lenne a létesítmény.
Az MCS Vágóhíd Zrt. mohácsi üzemében előállított tőkehús részben a Pick Szeged Zrt. készítményüzemeinek alapanyag-ellátását biztosítja, másrészt frissen, vagy fagyasztottan, vákuumfóliában, vagy védőgázas csomagolásban értékesítik. Az üzemben levágott nagysúlyú disznók és kocák szolgálnak alapanyagként a Pick téliszalámijához, a cég managalica-termékeit szintén a Mohácson vágott speciális magyar sertésfajtából készítik.
Feldolgozás Mohácson
Pókos Gergely elmondta, az idén 50 milliárd forintos árbevételt érhet el a társaság, ez jövőre mintegy 10-15 százalékkal magasabb is lehet. Tavaly 48 milliárdos árbevételt értek el. A 21 milliárd forintból létrejött mohácsi beruházásból 5 milliárd forint húsipari technológiai fejlesztés volt, amelynek része a vágó-, csontozó- és csomagolási technológia, illetve az automata logisztikai rendszer. A magyar kormány 2014 nyarán minősítette kiemelt jelentőségű nemzetgazdasági projektté a zöldmezős beruházással megépülő vágóhíd építését. A tesztüzemű működés 2016. decemberben indult, a vágóhíd 2017. január 10-én kapta meg az ideiglenes működési engedélyt.
A Bonafarm Csoport stratégiai partnereként működő vágó, csontozó, daraboló és csomagoló üzem Magyarország egyik legnagyobb vágóhídja. Az MCS Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Pick Vágóhíd Holding Kft.-n és a Pick Vágóhíd Kft.-n keresztül Csányi Sándor üzletember. A Bonafarm Csoport Magyarország egyik meghatározó élelmiszergazdasági vállalatcsoportja, amely stratégiai partnereivel együtt több mint 8600 alkalmazottat foglalkoztat. Feldolgozóipari vállalatai számára a Bonafarm Mezőgazdaság szolgáltatja a kiemelkedő minőségű alapanyagok jelentős részét. A csoport öt élelmiszer-feldolgozó vállalkozása a Pick Szeged Zrt., a Sole-Mizo Zrt. és a Csányi Pincészet Zrt., valamint a stratégiai partner MCS Vágóhíd Zrt. és a Hungerit Zrt.
Sertéshúspiaci helyzet
Az Európai Bizottság októberben megjelent rövid távú előrevetítése szerint az EU sertéshústermelése várhatóan 24,2millió tonna körül alakul 2019-ben, nem változik jelentősen az előző évihez képest. A sertéshús kibocsátása 24,54 millió tonna körül alakulhat 2020-ban. A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 35,5 százalékkal (24 ezer tonnára) nőtt 2019 január–júliusában az egy évvel korábban külpiacon el-adott mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria és Szlovákia voltak. Románia 64 százalékkal több sertést vásárolt Magyarországtól, Ausztriába 19, Szlovákiába 58 százalékkal több sertés került. Az élősertés-behozatal 20 százalékkal (30 ezer tonnára) csökkent a megfigyelt időszakban, a legnagyobb beszállítók Szlovákia, Németország és Csehország voltak, mindhárom országból mérséklődött a behozatal. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 7 százalékkal (81 ezer tonnára), értéke pedig 9 százalékkal nőtt 2019. január–júliusban a 2018. január–júliusihoz képest. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállították. A sertéshús-import volumene (97 ezer tonna) nem változott jelentősen, azonban értéke 8 százalékkal növekedett. A sertéshús 55 százaléka Németországból, Lengyelországból és Spanyolországból származott. A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára, áfa és szállítási költség nélkül, 608 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2019 szeptemberében.
(MTI/NAIK AKI) (fotó: MTI)