`

Évi egymillió sertést dolgoz fel a két és fél éve termelő, ma már prémium-minőségű hústermékeket is előállító, 700 embernek munkát adó MCS Vágóhíd Zrt. mohácsi üzeme.


A több mint 650 saját és további 50 bérelt munkavállalót foglalkoztató, 26 ezer négyzetméteres, éves viszonylatban 100 ezer tonna sertés feldolgozását végző, felerészben belföldi piacra, felerészben exportra termelő létesítmény Magyarország egyik legkorszerűbb és legnagyobb vágóüzeme Pókos Gergely a létesítmény igazgatója szerint. Hozzátette: a Bonafarm Csoport és a Pick Szeged Zrt. stratégiai beszállítójaként a legszigorúbb élelmiszerbiztonsági és higiéniai előírások maximális betartása mellett évente egymillió sertést dolgoznak fel, ami heti szinten 20 ezer normál, és ezer nagysúlyú állatot jelent.

A 2018 elejétől teljes kapacitással működő üzemben a sertésfeldolgozás folyamatába betekintést nyújtó, termékminőségi- és biztonsági követelményeket ismertető keddi sajtóbejáráson az igazgató beszámolt arról, hogy a GMO-mentes takarmány felhasználása, a felelős antibiotikum-használat és a magasabb állatjóléti körülmények biztosítása révén évi ötezer tonnányi prémium-minőségű sertéshúst is előállítanak a Pick márkaneve alatt, azok a nagyobb áruházláncokban ez évtől érhetők el. Pókos Gergely elmondta, terveik között szerepel a hatnapos munkahét, néhány éven belül a kétműszakos munkarend beindítása, utóbbival a mai termelés kétszeresére is képes lenne a létesítmény.

Az MCS Vágóhíd Zrt. mohácsi üzemében előállított tőkehús részben a Pick Szeged Zrt. készítményüzemeinek alapanyag-ellátását biztosítja, másrészt frissen, vagy fagyasztottan, vákuumfóliában, vagy védőgázas csomagolásban értékesítik. Az üzemben levágott nagysúlyú disznók és kocák szolgálnak alapanyagként a Pick téliszalámijához, a cég managalica-termékeit szintén a Mohácson vágott speciális magyar sertésfajtából készítik.

Feldolgozás Mohácson

 

Pókos Gergely elmondta, az idén 50 milliárd forintos árbevételt érhet el a társaság, ez jövőre mintegy 10-15 százalékkal magasabb is lehet. Tavaly 48 milliárdos árbevételt értek el. A 21 milliárd forintból létrejött mohácsi beruházásból 5 milliárd forint húsipari technológiai fejlesztés volt, amelynek része a vágó-, csontozó- és csomagolási technológia, illetve az automata logisztikai rendszer. A magyar kormány 2014 nyarán minősítette kiemelt jelentőségű nemzetgazdasági projektté a zöldmezős beruházással megépülő vágóhíd építését. A tesztüzemű működés 2016. decemberben indult, a vágóhíd 2017. január 10-én kapta meg az ideiglenes működési engedélyt.

A Bonafarm Csoport stratégiai partnereként működő vágó, csontozó, daraboló és csomagoló üzem Magyarország egyik legnagyobb vágóhídja. Az MCS Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Pick Vágóhíd Holding Kft.-n és a Pick Vágóhíd Kft.-n keresztül Csányi Sándor üzletember. A Bonafarm Csoport Magyarország egyik meghatározó élelmiszergazdasági vállalatcsoportja, amely stratégiai partnereivel együtt több mint 8600 alkalmazottat foglalkoztat. Feldolgozóipari vállalatai számára a Bonafarm Mezőgazdaság szolgáltatja a kiemelkedő minőségű alapanyagok jelentős részét. A csoport öt élelmiszer-feldolgozó vállalkozása a Pick Szeged Zrt., a Sole-Mizo Zrt. és a Csányi Pincészet Zrt., valamint a stratégiai partner MCS Vágóhíd Zrt. és a Hungerit Zrt.

 


Sertéshúspiaci helyzet

Az  Európai  Bizottság októberben megjelent  rövid távú előrevetítése szerint az EU sertéshústermelése várhatóan 24,2millió  tonna  körül  alakul  2019-ben, nem változik jelentősen az előző évihez képest. A sertéshús kibocsátása 24,54 millió tonna körül alakulhat 2020-ban. A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 35,5 százalékkal (24 ezer  tonnára) nőtt  2019 január–júliusában az  egy  évvel  korábban  külpiacon el-adott mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria  és  Szlovákia  voltak.  Románia 64 százalékkal  több  sertést  vásárolt Magyarországtól, Ausztriába 19, Szlovákiába 58 százalékkal több sertés került. Az élősertés-behozatal  20 százalékkal (30  ezer tonnára) csökkent  a  megfigyelt  időszakban,  a  legnagyobb beszállítók Szlovákia, Németország és Csehország voltak, mindhárom országból mérséklődött a behozatal. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 7 százalékkal (81 ezer tonnára), értéke pedig 9 százalékkal nőtt 2019. január–júliusban a 2018. január–júliusihoz képest.  A  legtöbb  sertéshúst  Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállították. A sertéshús-import volumene (97  ezer  tonna) nem változott jelentősen, azonban értéke 8 százalékkal növekedett. A sertéshús  55 százaléka  Németországból,  Lengyelországból és Spanyolországból származott. A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára, áfa és szállítási költség nélkül, 608 forint/kilogramm hasított  meleg súly  volt  2019 szeptemberében.  



(MTI/NAIK AKI) (fotó: MTI)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám