`

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága 2019. október 11-én a „TANULJUNK EGYÜTT!” program keretében kenősáruk gyártásáról tartott workshopot a résztvevő tagok számára.


A rendezvény helyszínét a Szent István Egyetem biztosította, ahol 15 fő – köztük kistermelő, egyéni vállalkozó, vagy akár napi több ezer kiló húst feldolgozó közepes méretű cég is – részvételével zajlott az ingyenes szakmai program. Az első előadás egy részletes összefoglalót tartalmazott a kenősárugyártás technológiájáról, melyen kifejezetten az emulzióképzést és ezen belül a zsír a vízben emulzió tulajdonságait, a májas termékek élelmiszerkönyvi meghatározását és változásait, a zselatinképződés kémiai tulajdonságait, a nyersanyagválasztás főbb szempontjait és a hidegen illetve a melegen töltést ismertették az Egyetem szakemberei. A következő előadás már a workshop keretében gyártandó májasok gyártástechnológiájára és a leggyakrabban felmerülő hibákra fókuszált. A szükséges nyersanyagok és technológiai folyamatok részletes ismertetése, illetve az egyes technológiai hibák bemutatása mellett példákat és ötleteket adott a májas termékek és a hurka készítéséhez is.

A résztvevők ezután csoportmunkában a gyakorlati programmal folytatták a napot, amely keretében a korábban részletezett májasok ipari és kisüzemi körülmények közt is kipróbálható gyártástechnológiájával ismerkedhettek. Az alapreceptúra szerint a kenőmájashoz egyenlő arányban adtak májat, húst és zsírt.  A csoportok mindegyike ettől eltérő arányok szerinti recept alapján készítette el a termékét (pl. nagyobb máj arány, nagyobb hústartalom, vagy zsírmennyiség), az így elkészített termékek a termékfejlesztés során leggyakrabban előforduló hibák valamelyikét reprodukálták. A résztvevők saját kezűleg végezhették el az alapanyag hőkezelésétől kezdve akár a fűszerek adagolását, de bárki kipróbálhatta a kutterelést vagy az alapanyagok és késztermékek hőkezelés utáni veszteségének számolását és visszamérését is, üzemi körülmények között.

A termékek főzése, visszahűtése, visszamérése után érzékszervi bírálat céljára előkészítették és mindenki meg is kóstolhatta a friss májasokat. A workshop utolsó előadásán az Egyetem oktatói kiértékelték az elkészített termékeket és termékfejlesztési, illetve gyakorlati tanácsokkal is segítettek.

A résztvevők a tanfolyam révén olyan szakmai kapcsolatokra és tapasztalatokra tettek szert, melyek minden bizonnyal pozitív hatással lesznek a jövőbeni tevékenységükre. Összességében hasznosnak ítélték meg a programot, kiemelve a gyakorlati ismeretek alkalmazhatóságát.
– A szakemberek bemutatták az elméletet és a gyakorlatban is elkészítették a terméket, ami alapján mi is megcsináltuk a májast. Nyilván ebből mindből tanultunk, és én azt látom, hogy a felkészültségük maximális és ezt a maximális tudást tudják átadni nekünk – említette az egyik résztvevő a program kapcsán.


(NAK/Eckert Zoltán és Honti Péter)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám