`

A legtöbb fogyasztó a majonézre csak egy ízletes szószként tekint, pedig jóval több ennél: maga a kémia apró csodája a konyhában. A ketchup és a mustár mellett szinte minden magyar háztartásban megtalálható, azonban mégsem ismerik eléggé.


Azt mindenki tudja, hogy az olaj és a víz nem elegyednek egymással, azonban a majonéz – és sok más élelmiszer, vagy éppen kozmetikum – esetében mégis sikerül belőlük egy homogén anyagot készíteni. A megoldás, amit a háziasszonyok vagy az élelmiszeripari üzemek használnak, a lecitin nevű, foszfáttartalmú vegyület, amely nagyobb mennyiségben található meg a tojás sárgájában. Ez az anyag a sejtjeinket felépítő membránokban is jelen van, a nevét a „lekithos”, azaz tojássárgáját jelentő görög szóról kapta. Egy tojás sárgájában mintegy két gramm található belőle, különleges képességét felületaktív tulajdonságának köszönheti. Az olaj mikroszkopikus méretű cseppecskéit úgy képes körbevenni, hogy kifelé egy hidrofil, tehát vizet kedvelő réteg képződik. Az olajjal elkevert ecet és/vagy citromlé így lesz emulzió, méghozzá pontosabban „olaj-a-vízben” típusú.

A séfek és a háziasszonyok bevált receptje szerint egy tojás sárgáját másfél-két deci olajhoz kell adagolni, hogy a legfinomabb majonézt kapjuk. A lecitin azonban ennél jóval nagyobb hatásfokú. Két gramm belőle akár három liternyi olajból is képes emulziót, azaz majonézt képezni.

Akárhogy is készüljön, a majonézt a világon szinte mindenhol ismerik és szeretik: mártogatnak bele sült krumplit, kennek vele szendvicset, ízesítenek vele zöldséges és húsos salátákat, de a francia konyha máig ezerféle formában használja. Ízesítik chilivel, petrezselyemmel, paprikával, pisztáciával, de a marseille-i konyha híres aioli szósza sem más, mint apróra vágott fokhagyma majonézzel keverve. Meglepő, hogy ennek ellenére alig több, mint kétszáz éve, 1756 óta ismerjük és használjuk.

Mi, magyarok leggyakrabban tartármártás készítéséhez vagy szendvicsekhez használjuk a majonézt. Se szeri, se száma a majonézes dresszinggel készített salátáknak, így nem meglepő, hogy egy korábbi kutatás (Tények a majonézről kutatás, 2008) szerint tíz háziasszonyból kilenc használ majonézt a családi menük egyik alapanyagaként.

A majonézt sokan nem tekintik az egészséges étrend részének, mondván túl zsíros, hizlaló élelmiszer. Erről a TÉT Platform szakmai vezetője, Antal Emese dietetikus, szociológus beszél bővebben:
– A majonéz a ketchup-hoz vagy a mustárhoz hasonlóan sokoldalúan használható élelmiszer, amellyel jól kiegészíthető egy egyszerű szendvics, de számos saláta sem nélkülözheti az ízét. A mértékre azonban valóban érdemes mindenkinek vigyáznia, mivel magas zsír- és energiatartalom jellemzi a legtöbb típusát. Zsiradékokból (és persze energiából is) a hazai kutatások szerint már így is túl sokat fogyasztunk, az ajánlott maximum 30 energiaszázalék helyett 35-37 energiaszázalékot. A majonézek zsírtartalma meghaladhatja a 80 százalékot is, azaz egy evőkanálnyi akár több mint száz kalóriát is jelenthet belőlük – mondta.

A szakértő szerint a majonézfogyasztás mértéke magasabb egyes fogyasztói szegmensekben, amint erre a TÉT Platform saját kutatásai is rámutattak: jellemzően az egészségproblémás, a kiegyensúlyozott életmóddal kevesebbet foglalkozó csoport tagjai fogyasztanak az átlagosnál jóval többet ebből a szószból.

A fogyasztók számára tehát valódi alternatívát jelenthetnek az egészséges étrend összeállításához a zsírszegény, light majonéztípusok. A pontos összetételre vonatkozóan a Magyar Élelmiszerkönyv nem rendelkezik, így a vásárlók 15 és 82 százalék közötti zsírtartalmú termékekkel is találkozhatnak, valamint akár olyat is beszerezhetnek, amely tojás felhasználása nélkül készült. Így mindenki megtalálhatja az ízlésének, az adott ételnek és persze az étrendjének leginkább megfelelő típust. A táplálkozással foglalkozó szakértők ajánlása szerint a kisebb zsírtartalmú termékek könnyebben beilleszthetők az étrendbe. Mivel a majonéz Magyarországon alapvető élelmiszernek számít, már csak azért is érdemes lenne a zsírszegény változatok kínálatát bővíteni, hogy a lakosság energia- és zsiradékfogyasztása csökkenő tendenciát mutathasson.


(forrás: TÉT Platform)

 


Az ételízesítőkkel kapcsolatos további részleteket a NAK Élelmiszeripari  hírlevelének márciusi számában olvashat.


 

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám