`

A megfelelő vállalatirányítási elv alkalmazásával hatékonyabban működtethető egy élelmiszer-előállító vállalkozás is – derült ki a kamara élelmiszeripari igazgatóságának 2018. november 20-i tanácskozásán. A leannel, a TPM-mel, a projektmenedzsmenttel tanácsos ismerkedni.


A „versenyképesség-javítás” és a „hatékonyság-növelés” ma általában az a két bűvös szó, ami a legtöbbször elhangzik a magyarországi agrárgazdasági cégek jövőbeli feladatai kapcsán. Persze az egyik a másikból is következik: ha hatékonyabban működik egy vállalkozás, akkor jó eséllyel versenyképesebb lehet a saját piacán. Ugyanakkor a hatékonyságot többféle mutatóval is lehet mérni, így többféle módon lehet rajta javítani.
– A hatékonyság-növelést például nem csak pénzügyekben történt változással lehet elérni, hanem a vezetési tevékenység átalakításával is – jelezte Keleti Marcell, a NAK élelmiszeripari igazgatója, hogy az igazgatóság által szervezett 2018-19-es szakmai konferenciasorozat keretében miért is lett téma a vállalatirányítási új irányelvek.

Az egyik ilyen új irányelv a lean. Érdemes előbb a definíciót rögzíteni, hogy ez mit is jelent: egy szervezési, irányítási rendszer, amellyel a vállalat minél gazdaságosabban, a lehető legkisebb erőforrás, idő és energia felhasználásával állítja elő a termékeit/szolgáltatásait. A vezetéstudomány megállapítása szerint: amiért a vevő nem fizet, azt a lean veszteségnek (pazarlásnak) tekinti, és a munkafolyamatok hatékonyságát ezeknek a veszteségeknek a megelőzésével, megszüntetésével vagy minimálisra csökkentésével növeli.

Tömpe László, a Pannon Egyetem címzetes egyetemi docense leszögezte, a lean nem iparágfüggő, így bevezetése az élelmiszer-előállító vállalkozásoknál is indokolt lehet, és hatékony szinte minden üzleti folyamatban (gyártás, számlázás, mérnöki folyamatok stb.), továbbá már minimális invesztícióval eredményt hoz. Mint mondta a lean-nek öt alapelve van, amire a bevezetés során törekedni kell: meghatározni, hogy milyen értéket állít elő a cég, azonosítani az értékáramot és a veszteségeket, folytonossá tenni az értékáramot, csak azt előállítani, amire vevői igény van, és törekedni kell az értékáram tökéletesítésére. Hozzátette, a cél az ideális működési állapot elérése, így ezt szükséges szintén meghatározni, az eléréséhez tervet készíteni és stratégiát alkotni – a siker pedig nem marad el. Ha a lean módszer jól működik, akár 30-40 százalékos hatékonyság-növekedés érhető el, összességében pedig a pozitív „mellékhatása” az üzleti eredményben is jelentkezhet.

Hogy érthető legyen, milyen apróságok is jelentik a leant, néhány példát is mutatott: egy-egy munkafolyamat gördülékenységét segítheti – az iroda helyett – a gép mellett elhelyezett műveleti leírás, vagy éppen egy üzem területére felfestetett, a rakodókocsik állandó tárolóhelyét jelző színes jelölések. Ha ugyanis a dokumentumért nem kell az irodába rohangálnia egy dolgozónak, vagy a kocsik mindig ugyanott lelhetőek fel, akkor komoly időveszteség takarítható meg.

A lean „szoros barátjának” nevezte a TPM-et (Total Productive Maintenance) Tömpe László, amit az alkalmazott technológiáknál érdemes követni. A TPM magyarul teljes körű hatékony karbantartást jelent, és ez a folyamat az összes dolgozó részvételével, az összes veszteségforrás (meghibásodások, átállási veszteségek, kisebb leállások, csökkentett sebesség, selejt, újramegmunkálás) megszüntetésével, a berendezések teljes életciklusa alatt tart. (Tömpe László előadása pdf itt (6.62 MB) érhető el.)

– A lean akkor jó, ha van verseny, ha van miért bevezetni – utalt arra Gazsi Zoltán, a friss salátákat feldolgozó Eisberg Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, hogy mely cégeknek lehet hasznos ez az irányítási rendszer. – Mi 2009 óta használjuk, és megérte bevezetni.

A szakember hozzátette, náluk a veszteség-megállapítás két módon történt. Egyfelől ötletládát helyeztek el a cég telephelyén, ahová a dolgozók – név nélkül – bedobálhatták azokat a leírt észrevételeket, amelyeket problémának és kiküszöbölhetőnek tartanak, másfelől alkalmaztak egy lean-szakértőt, akinek az volt a feladata, hogy szintén rámutasson a hibákra. Mert Gazsi Zoltán szerint egy vállalatirányítási, illetve termelési folyamatban sok olyan tevékenység van beragadva, amit feleslegesen végeznek és nem figyelnek rá. Mint mondta, a dolgozói jelzések alapján több mint 300 eset derült ki, ezek között volt, aminek megoldása egyéni döntést igényelt, volt, ami a berendezések hatékonyabbá tételét érintette, a harmadik csoport pedig olyan rendre előforduló típushiba volt, amelynek nem találták eddig az okát.

Úgy vélte, a lean lényege, hogy a dolgozói elégedettséget javítsa, ugyanis, ha a munkafolyamatokban – legyen az irányítási vagy termelési – egy munkavállaló nem szívesen vesz részt, akkor veszteséget állít elő. A másik oldalról nézve szerinte a lean igenis pénzkérdés, mivel meg kell fizetni a hozzáértő szakembert, de ez a befektetés megtérül.
– Viszont lean nélkül fejlődni nem lehet! – vonta le talán a konferencia résztvevői számára is hasznos következtetést Gazsi Zoltán. (A szakember előadása pdf itt (2.24 MB) érhető el.)

 


Kiemelt személyek: a projektmenedzser és középvezetők

Az mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban a projektmenedzsment viszonylag „szűz” terület – állapította meg egy másik népszerű irányítási módszer ágazatbeli hiányát Bakos Sándor, a Szinergia Kft. vezető tanácsadója. A tankönyvi meghatározás szerint a projektmenedzsment az erőforrások szervezésével és azok irányításával foglalkozó szakterület, melynek célja, hogy az erőforrások által végzett munka eredményeként egy adott idő- és költségkereten belül sikeresen teljesüljenek a meghatározott cél elérése érdekében létrejött projekt céljai. Bakos Sándor szerint az élelmiszeriparban főleg a termék- és a csomagolásfejlesztésben lehet hasznos a projektjellegű tevékenység. Úgy vélte, a sikeresség leginkább a fő felelős projektmenedzser emberi kvalitásain, illetve a vállalati felsővezető támogatásán múlik. (Előadása pdf itt (600 KB) érhető el.)

Molnár Éva, az Apave Magyarország Kft. coach szakembere pdf előadásában (600 KB) a középvezetők fontosságára hívta fel a figyelmet, mivel ők azok, akik operatív szinten a megfelelő minőségben, gazdaságosan, a szabályok betartásával és minimális veszteséggel biztosítják a cég feladatainak végrehajtását.

A tanácskozáson Kapronczai István, az AKI nyugalmazott főigazgatója a hazai élelmiszeripar jövőjéről és fejlődésének feltételeiről tartott pdf előadást (1.20 MB) .



(nak.hu/RF) (fotó: Lévai Zsolt/NAK)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám