A kormány foglalkozik a népegészségügyi termékadó újratervezésével. Az adónem kivezetését a NAK és a FÉSZ egyidejűleg javasolta.


Szükség lenne a népegészségügyi termékadó (NETA) teljes felülvizsgálatára, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége szerint – közölte a két szervezet néhány héttel ezelőtt. Szerintük ha, ellátná a célját, vagyis az emberek kevesebb egészségtelen élelmiszert vásárolnának, akkor nem növekedne minden évben az adónemből származó költségvetési bevétel. Így az adónem kivezetését és ezzel egyidejűleg új programok bevezetését javasolják. Többek között felvetették az ipar és a kormányzat együttműködésen alapuló önkéntes reformulációs (cukortartalom, egyéb allergén anyagok csökkentése), valamint a vásárlókhoz megfelelő mennyiségű és minőségű információt eljuttató edukációs programokat.

A Magyar Édességgyártók Szövetségének csütörtöki szakkonferenciáján Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a napi.hu kérdésére azt válaszolta, hogy a kormánynál napirenden van a NETA újratervezése, és a teher felülvizsgálatát az AM is támogatja.
– Mi sem vagyunk biztosak abban, hogy a NETA a legjobb eszköz, ezért ezt meg kell vizsgálni. Véleményünk az, hogy sokkal inkább a fogyasztói tudatosságot kell növelni – jegyezte meg.


(nak.hu/napi.hu)