Élelmiszer-adományokkal megrakott kamionok haladtak át Budapesten az élelmezési világnap alkalmából, hogy az élelmiszerrel való pazarló bánásmódra és az egészséges étrend fontosságára hívják fel a figyelmet.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közös akciója a figyelemfelhíváson túl rászoruló családokon segít. Az adománykonvojhoz idén az Élelmiszerbank 20 magyar és nemzetközi partnere csatlakozott.
A konvoj által szállított több mint 50 tonna élelmiszer – a változatosság jegyében – az élelmiszeripari termékek széles palettáját vonultatja fel. Megtalálható az adományok között: tészta, konzerv, keksz, üdítő ital, csokoládé és más tartós élelmiszerek. Az adománykonvojban részt vevő cégek: ALDI Magyarország Élelmiszer Bt., Auchan Retail Magyarország, Budapesti Nagybani Piac Zrt., Coca-Cola HBC Magyarország Kft., Danone Magyarország Kft., Detki Keksz Kft., Gyermelyi Zrt., HEINEKEN Hungária Zrt., Kedvenc Kereskedőház Zrt., KFC, Kometa '99 Zrt., METRO Kereskedelmi Kft., Nestlé Hungária Kft., Nutricia Magyarország, Pek-Snack Kft., Penny Market Magyarország Kft., Rauch Hungária Kft., Soós Tészta Kft., Tesco-Global Áruházak Zrt., Univer Product Zrt.
– Az élelmezési világnap mindenkihez szól, hogy együttesen tegyünk az egészséges és fenntartható táplálkozás elterjesztéséért – mondta az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatón Vladimir Rahmanyin, a FAO főigazgató-helyettese és Európáért és Közép-Ázsiáért felelős regionális képviselője. – Az élelmiszer-veszteség és -pazarlás csökkentésével fontos fenntartható fejlődési célok megvalósításához járulhatunk hozzá, mint például az éhezés felszámolása és környezetünk megóvása.
Ahogy Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke kiemelte, az adománykonvoj immár 14 éve az összefogás jelképe. Évközben a termelés, értékesítés során keletkezett élelmiszer-felesleget a részt vevő vállalatok az Élelmiszerbank révén juttatják el a nélkülözőkhöz.
– Az Élelmiszerbank nagyon fontosnak tartja az élelmezési világnap kapcsán hangsúlyozni, hogy az élelmiszer-pazarlás csökkentése csak a vállalati és civil szféra, illetve a szakmai szervek összefogásával valósulhat meg – mondta.
Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy napjainkban az élelmiszer-pazarlás egyre nagyobb méreteket ölt, és ez a világnap kiváló lehetőség arra, hogy az emberek figyelmét a megelőzés fontosságára irányítsuk. Fontos, hogy minden érintett ember gondolja át, min tudna változtatni saját környezetében, hogy kevesebb élelmiszer-hulladék keletkezzen, és környezetkímélőbb, fenntarthatóbb módon táplálkozzunk.
– A helyi termelésnek és értékesítésnek, a kistermelőktől való vásárlásnak komoly szerepe van abban is, hogy a gazdálkodók számára elősegítsük a biztos megélhetést és javítsuk a mezőgazdaság és a vidéki területek megtartó erejét – jegyezte meg.
Mint mondta, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal „Maradék nélkül” programja kiemelt jelentőségű az élelmiszer-pazarlás visszaszorításáért folytatott harcban. A munkában együttműködnek az élelmiszeripar és a kereskedelem képviselői, a kutató intézetek, valamint az egyetemek. A projekt informálja a vásárlókat a különböző cselekvési lehetőségekről, legyen szó az élelmiszer tudatos és biztonságos vásárlásáról, vagy annak megfelelő tárolásáról és kezeléséről.
Az élelmezési világnapról
Magyar kezdeményezésre, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), minden év október 16-án az élelmezési világnapon emlékezik meg a szervezet 1945-ös alapítására. Szerte a világon több mint 150 országban tesznek ugyanígy, ezzel az ENSZ egyik legjelentősebb napjává emelve az eseményt. A cél, felhívni a figyelmet az éhezőkre és a táplálkozási problémák egyéb formáitól szenvedőkre, hogy az élelem és az egészséges táplálkozás még nem elérhető mindenki számára.
(nak.hu/FAO/AM) (Fotó:©Élelmiszerbank/Vasvári Tamás)