Alig több mint egy hét múlva kezdődik Magyarország legnagyobb agrárgazdasági eseménye, a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK). A szervezők megszólítják a szakmai, az üzleti szférát, valamint a betétprogramokkal a nagyközönséget is.


2019. szeptember 26-án kezdődik és 29-ig tart a HUNGEXPO területén az idei OMÉK, amelyen mintegy 40 ezer négyzetméteren, 680 kiállító részvételével mutatja be a Kárpát-medence agráriumának legjavát. (Az eseményen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is jelen lesz standjával, illetve az első napon – amely a szakmai rendezvények napja – szántóföldi növénytermesztési konferenciát tart.)

A közelgő nyitány alkalmából szeptember 16-án tartottak sajtótájékoztatót a szervezők. Ezen Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára elmondta: az OMÉK Magyarország legnagyobb múltú agráreseménye, amely a termőföldtől az asztalig mutatja be a mezőgazdaság valamennyi szegmensét.
– Napjainkban az agrárium modernizációja és digitalizációja segítségével tudjuk kihasználni a magyarországi élelmiszer-termelésben rejlő lehetőségeket és egyben növelni a magyar mezőgazdaság versenyképességét – fogalmazott. – Az agrármodernizációval párhuzamosan az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít a generációváltás kérdéskörére is. A generációk közötti tapasztalat és tudás átadása mellett épp olyan fontos a gazdálkodói életforma népszerűsítése is a fiatalok körében, azért, hogy minél többen találják meg a boldogulás, a tisztes gyarapodás lehetőségét az agráriumban. A kiállításon ezért célunk a fiatalok megszólítása, figyelmük felhívása arra, hogy milyen stabil, kiszámítható életpályát kínál az ágazat.

A vásárt szervező Agrármarketing Centrum ügyvezetője, Ondré Péter kiemelte, az OMÉK-nak három „arca” és így három célcsoportja van: megszólítják a szakmai, az üzleti szférát, valamint a betétprogramokkal a nagyközönséget is.
– Nehéz volt megtalálni a kétévente megrendezendő OMÉK helyét a nemzetközi és a hazai kiállítási piacon. Ami egyfelől jó, mert a kínálati és a keresleti oldalon is van igény a hasonló kiállításokra, másfelől emiatt új funkciót kellett találni. Az AMC eddig 11 külpiaci vásáron 160 hazai céget juttatott üzleti lehetőséghez, ami hatalmas költséggel is jár. Mivel a következő évtizedekben nő az élelmiszerek iránti igény, így a jó minőségű magyar élelmiszerekre is lesz kereslet, ezért amellett döntöttünk, hogy ne csak a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar mutassa meg magát a határon túl, hanem hívjuk el ide a külföldi lehetséges partnereket, és a hazai cégek itt mutassák meg magukat és a termékeiket – mondta Ondré Péter.

A nagyközönséget egyfelől az ismert zenészekkel, másfelől az OMÉK-hoz illeszkedő Élménygazdasággal vonzzák be a szervezők.
– Az Élménygazdaság olyan újdonság lesz a kiállítás történetében, amely számtalan módon igyekszik a gyermekek figyelmét felkelteni a mezőgazdaság iránt: főszerepet kap többek között egy magyar fejlesztésű drónszimulátor, de lesz Agro Gasztro foglalkozás is, ahol a résztvevők megismerhetik az ipari haszonnövények, a tojás, a zöldségek vagy a fűszernövények gyakorlati felhasználását. Az OMÉK másik újdonsága az ezer négyzetméteren elterülő közösségi élelmiszer stand, ahol már jól ismert hungarikumok és a vásáron debütáló reformélelmiszerek is helyet kapnak – fűzte hozzá az ügyvezető.

A HUNGEXPO vezérigazgatója, Ganczer Gábor kitért arra, hogy a vásárváros felújítása az esemény ideje alatt is zajlik, ám ez a kiállítást nem befolyásolja. A következő OMÉK ugyanakkor már egy modernebb, minden igényt kielégítő környezetben várhatja a látogatókat.
– 2021-re ugyanis Európa egyik legmodernebb professzionális kongresszusi és kiállítási központja valósul meg a Hungexpo revitalizációja révén – tette hozzá.


(nak.hu/RF)