A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mozgó Piac Program képviselői együttműködési megállapodást kötöttek, amelynek értelmében közösen vállalják a kistermelők, az őstermelők és a családi gazdaságok értékesítési lehetőségeinek elősegítését, valamint a rendezett piaci viszonyok megteremtését.

A mai napon stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke és Botos Anikó, a Mozgó Piac Program ötletgazdája és ügyvezetője.

egyuttmukodes NAK Mozgo Piac

A Közösségi Termelői Program Nonprofit Kft. másfél éve önállóan indította el a Mozgó Piac Programot, és több mint 15 irodaházban tart jelenleg is termelői piacokat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát 2014 tavaszán keresték meg azzal a szándékkal, hogy bemutassák kezdeményezésüket, amelynek keretében irodaházakban, székházakban hoznak létre termelői mozgó piacokat. Ezen kezdeményezést a NAK felkarolta, mert azt tapasztalta, hogy egyre több olyan fogyasztó keresi az ilyen jellegű piacokat, akik szeretnék tudni, hogy ki állítja elő az asztalukra került élelmiszert.A termelők pedig örömmel szolgálnak információval az általuk előállított termékekről, nem beszélve arról, hogy az élelmiszerlánc lerövidülésével közvetlenül szolgálják ki a fogyasztói igényeket.

mozgo piac BIF2

„A NAK örömmel karolta fel a Mozgó Piac Program népszerűsítését és közösen jelent meg budapesti helyszíneken, felvállalva a helyi termékek és a helyi piacok fenntartható termeléssel és fogyasztással, az egészségbarát élelmiszerekkel kapcsolatos ismeretek bővítését és terjesztését, a környezet- és a vásárlói tudatosság terjesztését” – mondta Győrffy Balázs. A Mozgó Piac Programban való részvétel a NAK részéről egyfajta szolgáltatást jelent a tagok irányába. Eddig 100-150 kamarai tag vett részt Mozgó Piacokon. Ezen kívül közösen szerveztük meg tavaly a Holnemvolt Parkban a KorZoo helyi piacot és kézműves vásárt, valamint idén nyáron több alkalommal a Pilis Parkerdő területén az Erdei Piac rendezvényt is – tette hozzá a NAK elnöke.

mozgo piac BIF1

„A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával kötött megállapodás szakmai támogatást és egyben lehetőséget jelent, hogy a Mozgó Piac Programot népszerűsítsük, valamint országos szintre emelve tudjuk a NAK közreműködésével segíteni a gazdákat, népszerűsíteni a kistermelői, őstermelői termékeket, valamint a tudatos élelmiszerválasztást” – mondta Botos Anikó, a Mozgó Piac Program ötletgazdája és ügyvezetője. A cél közös, a gazdáknak piaci lehetőséget szeretnénk biztosítani, hiszen a megtermelt árut el kell juttatni a vásárlókhoz, de a vásárlóknak is nyitottá kell válniuk ezekre a termékekre, és fontos különbséget tenni az olcsó dömpingáras termékek és a kézműves élelmiszerek között. A Kamara szakmai, és marketingtámogatásával hatékonyabban tudjuk kommunikálni azokat a szempontokat, amelyekért érdemes ezeket az élelmiszereket választani, illetve tudatossá tenni a vásárlási döntéseink hatását – tette hozzá a kezdeményezés irányítója.