TAGDÍJMEGÁLLAPÍTÁS – KÖNYVELŐKNEK, ADÓSZAKÉRTŐKNEK, ADÓTANÁCSADÓKNAK ÉS KÖNYVVIZSGÁLÓKNAK

A 2022. évi tagdíjat – a korábbi évekhez hasonlóan - a NAK állapította meg tagjai számára, ugyanakkor a történelmi aszály és a háború miatt kialakult gazdasági helyzetre tekintettel a tagdíj-megállapítás számos tag esetében automatikus tagdíjkedvezményt is tartalmaz.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Elnökségének döntése értelmében a 2022. évi tagdíj-megállapítás két ütemben zajlik. Az árbevétel alapú tagdíjat fizető tagok közül az év első felében (2022. június 1. és június 30. között) a gazdálkodó szervezetek tagdíj-megállapítására került sor. Az év második felében (2022. november 1. és november 30. között) pedig az őstermelők és egyéni vállalkozók tagdíj-megállapítása zajlik.

A novemberi tagdíj-megállapítás a NAK azon tagjait érinti, akiknek a 2020., 2021. és 2022. évben is legalább 16 nap tagsági jogviszonyuk volt/van, 2022-ben pedig legkésőbb október 15-én teljesült a legalább 16 napos tagsági jogviszonyra vonatkozó feltétel. Számukra a 2022. évi tagdíj megállapításának alapjául főszabály szerint a 2020. évi bevétel, árbevétel adatok szolgáltak. Kivételt az őstermelők családi gazdaságában (ŐCSG) képviselői szereppel rendelkező NAK tagok képeznek, rájuk speciális tagdíjszámítási szabályok vonatkoznak. Esetükben a tagdíjalap - főszabály szerint - az ŐCSG tagok 2020. évi árbevételét is magában foglalja. Ezzel párhuzamosan azon ŐCSG tagok számára, akik más jogviszonyuk alapján egyben NAK tagok is, új, a tagdíjfizetés alóli mentesülési lehetőségek is bevezetésre kerültek.

Az árbevétel alapú tagdíjat fizető őstermelőket és egyéni vállalkozókat a NAK 2022. október végén postai levélben értesíti a tagdíj-megállapítással kapcsolatos tudnivalókról, illetve a 2022. évi tagdíj megállapításához használt adatról. Azon tagok számára, akik a NAK tagdíj-megállapítása alapján a középső (II., III. és IV.) tagdíjsávokba tartoznak, azaz a 2022. évben 5 ezer, 30 ezer vagy 150 ezer forint lenne a kamarai tagdíjuk, az értesítő levél tartalmazza a kialakult gazdasági helyzet miatt biztosított kedvezményt is, amely a NAK által megállapított tagdíj összegéből kerül levonásra.

A NAK által megállapított 2022. évi tagdíjat, illetve a számításhoz felhasznált részletes adatokat a kamarai tagok, illetve az általuk az e-Irodán keresztül meghatalmazott könyvelők, adószakértők, adótanácsadók vagy könyvvizsgálók 2022. november 1-től tekinthetik meg a www.nak.hu oldal e-Iroda felületére belépve. Amennyiben a megadott adatokkal és az azok alapján kiszámított tagdíjjal egyetértenek, úgy elfogadhatják azt. Ha módosítani szeretnének az adatokon, vagy kedvezményt kívánnak igénybe venni, akkor azt – a szükséges igazolások korrekciós felületen történő feltöltésével – 2022. november 30-ig tehetik meg. Azon tagok esetében, akik nem hagyják jóvá a NAK által megállapított tagdíjat, de a korrekció lehetőségével sem élnek, a határidő leteltét követően a tagdíj-megállapítás automatikusan elfogadottá válik. Az előzőekben említett, a gazdasági helyzet miatt biztosított kedvezmény az e-Irodáról elérhető korrekciós felületen nem jelenik meg. Amennyiben olyan tag végez korrekciót, aki az értesítő levele szerint kedvezményre jogosult, úgy esetében a kedvezmény mértéke újraszámításra kerül. Az érintett tagjainkat kérjük, hogy a tagdíj rendezése előtt várják meg a NAK értesítését arról, hogy a tagdíjkorrekciójuk elfogadásra került, illetve arról, hogy ennek alapján hogyan változott a kedvezmény mértéke és a fizetendő összeg nagysága.

A 2022. évi tagdíj megfizetésének határideje 2022. december 15. A tagdíj kiegyenlítéséhez tagjaink számára lehetőséget biztosítunk az e-Irodán keresztül indítható online díjfizetésre: a bankkártyás fizetés mellett azonnali, online átutalásra is van mód.

Az idei évben újdonság, hogy a NAK már a tagdíj-megállapítási időszak elején kiállítja a 2022. évi tagdíjról szóló tagdíj-megállapító bizonylatot. Azon tagjaink, akik nem módosítanak a NAK által megállapított tagdíjon, vagy a módosításuk eredményeként nem kerülnek másik tagdíjsávba, ezen bizonylatot be tudják illeszteni a könyvelésükbe, a bizonylat sorszámára pedig hivatkozhatnak a tagdíj megfizetése során. Azok számára, akiket a NAK az elvégzett tagdíjkorrekció vagy felülvizsgálat alapján más tagdíjsávba sorol, természetesen új bizonylat kerül kiállításra. A bizonylat a tagi e-Iroda fiók Korábbi tevékenység menüpontjából, azon belül a Folyószámlával kapcsolatos iratok almenüből érhető el.

A 2021. évi tagdíj felülvizsgálatát a gazdálkodó szervezetek 2022. június 30-ig kérhették, az őstermelők és egyéni vállalkozók 2022. november 15-ig jelezhetik erre vonatkozó igényüket a szükséges dokumentumok megküldésével. A 2022. évi tagdíj felülvizsgálatát a gazdálkodó szervezetek 2023. június 30-ig igényelhetik, őstermelők és egyéni vállalkozók számára 2023. november 30-ig lesz rá mód. A felülvizsgálati időszakban módosított tagdíjakat az újonnan megállapított tagdíj 20 százalékának megfelelő felülvizsgálati pótlék is terheli.

Ügyfélszolgálatunk készséggel áll tagjaink, illetve a velük együttműködő könyvelő, adószakértő, adótanácsadó vagy könyvvizsgáló szakemberek rendelkezésére a következő elérhetőségeken: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; belföldről ingyenesen hívható zöld szám: +36 80 900 365.

(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ