Országos hírek

A NAK 2020. szeptember 3-i küldöttgyűlésén módosította az alapszabályát. Ennek keretében egyszerűsítette a tagdíjbevallási, -fizetési folyamatokat, idéntől a kamara elkészíti tagjai tagdíjbevallását. Az adminisztráció csökkentése érdekében a tagok a könyvelőjüket/könyvvizsgálójukat is meghatalmazhatják, ők is elvégezhetik a tagdíj elfogadását, korrekcióját. A küldöttgyűlés határozata szerint a tagdíjbevallási és -fizetési időszak 2020. október 1-31. közt lesz.


A köztestület megszüntette a – számos tagja, valamint könyvelők, könyvvizsgálók által korábban kifogásolt, bonyolult rendszerű – tagdíj-önbevallást, és a tagok számára megállapítja a fizetendő tagdíjat, a rendelkezésre álló hivatalos adatok alapján. Hasonlóan működik ez, mint a NAV által évente elkészített SZJA-bevallás, tehát a kamarai tagnak (illetve a tag által megbízott könyvelőnek, könyvvizsgálónak) csak akkor kell foglalkoznia a bevallással, ha nem ért egyet vele, vagy jogosult további tagdíjkedvezményre, amit igénybe szeretne venni.

A NAK által megállapított tagdíjat, elkészített tagdíjbevallást a kamarai tag, illetve az általa megbízott könyvelő, könyvvizsgáló október 1-jétől tekintheti meg a www.nak.hu oldal e-Iroda felületére belépve. Az adminisztráció csökkentése érdekében a tagok a könyvelőjüket/könyvvizsgálójukat is meghatalmazhatják, ők is elvégezhetik a tagdíj elfogadását, korrekcióját. (A könyvelők/könyvvizsgálók részletes információkat itt érhetnek el, illetve tudnak regisztrálni: https://www.nak.hu/kv . Felhívjuk a figyelmet arra, hogy csak valós könyvviteli, könyvvizsgálói szolgáltatást nyújtó cégek, egyéni vállalkozók regisztrációjára van mód, és az összeférhetetlenségi szabályok miatt a tagdíjbevallásra kötelezett vállalkozás alkalmazottjainak regisztrációjára nincs lehetőség.) Ugyancsak ezen az oldalon további, a könyvelők, könyvvizsgálók munkáját segítő információk érhetőek el. Belépést követően az e-Iroda felületen a korábban kezelt bevallások is visszakereshetőek, valamint egy könyvelő, könyvvizsgáló több ügyfelének a bevallását is tudja kezelni az oldalon.

Mindemellett a kamara idéntől lehetővé teszi a bankkártyás tagdíjfizetést, ezzel a személyes kontaktusok száma is csökken. Lehetőség van részletfizetés kérésére is; továbbá az induló vállalkozásokat segíti a NAK azzal, hogy azok nem csak az első, hanem az első két évben fix tagdíjat fizetnek. A tagdíjalap-kedvezmények igazolási módját is egyszerűsítette a kamara: 50 millió forint árbevételig a könyvelő is igazolhatja azt, csak e felett van szükség könyvvizsgálóra. Termelői szervezetre/csoportra vonatkozó kedvezmény igazolása esetében ez az összeghatár 300 millió forint. A könyvvizsgálóknak és a könyvelőknek nem minden esetben szükséges papír alapon vagy elektronikusan hitelesített dokumentumban kiállítaniuk a szükséges igazolást. A tagdíj megállapítása a két évvel korábbi árbevétel alapján történik. A 2020. évi tagdíj megfizetésének határideje 2020. október 31.

Ügyfélszolgálatunk készséggel áll tagjaink illetve a velük együttműködő könyvelő, könyvvizsgáló szakemberek rendelkezésére: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; belföldről ingyenesen hívható zöld szám: +36 80 900 365


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Őstermelői adózás kalkulátor

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei