Megyei hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei szervezete az előző hétvégén hagyományosan megkezdte a medgyesi dinnye kóstoltatását a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének részvételével.


A medgyesegyházi Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke a szarvasi kóstoltatón kiemelte, hazánkban 4800 hektáron termesztenek görögdinnyét, ebből 1500 hektár Dél-Békést foglalja magában. Az elnök hozzátette, a medgyesi dinnye felveszi a versenyt az olasz, görög és spanyol gyümölcsökkel is. Hazánkban 200 ezer tonna dinnye terem, ennek kétharmada a belföldi fogyasztást szolgálja, egyharmadát exportálják.
– Sajnos, az exportpiacokon még sok helyen úgy tartják, hogy a magyar dinnye olcsóbb kategóriájú – hangsúlyozta Göcző Mátyás (alábbi képen, jobbszélen). – Holott, aki evett görög, spanyol, olasz gyümölcsöt, megerősítheti, hogy a medgyesinek teljesen más az ízvilága, jobb és édesebb. Ennek az az elsődleges magyarázata, hogy kiválóak a klimatikus viszonyaink a dinnyetermesztéshez. A nappali és az éjszakai hőmérséklet között sokkal nagyobb a különbség, mint a mediterrán országokban. A mi klímánk kedvez a cukorképződésnek.

A pirosbélű dinnye a legkelendőbb, de egyre többen keresik a sárgabélű gyümölcsöt is. Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke kitért arra, hogy a dinnye már nem csak azt jelenti, hogy leengedjük a kútba vagy betesszük a hűtőbe és kanállal, késsel elfogyasztjuk.
– Számít az is, hogy a fantáziánkat szabadon engedve készítsünk hűsítő dinnyekoktélokat vagy például sárgadinnyelevest, használjuk a dinnyét köretként, süteményekbe is. A közétkeztetésben nagyon fontos, hogy a dinnyeszezonban hetente legalább kétszer-háromszor legyen friss, Békés megyei dinnye – jegyezte meg.


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-1-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei