Megyei hírek

Hétállomásos fórumsorozatot tartott az elmúlt egy hónapban őstermelői adózás és földügy témában a NAK Bács-Kiskun Megyei Szervezete.


Bács-Kiskun megye mind a hét falugazdászkörzet-központjában előadásokat tartott a NAK megyei szervezete a gazdáknak és könyvelőiknek „Őstermelői adózással kapcsolatos jogszabályi változások” és „A mező- és erdőgazdálkodási földek forgalmáról szóló törvény aktualitásai„ témában.

 

 

A rendezvényeket Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke nyitotta meg. Mint elmondta, a kamara elkötelezett a gazdák munkájának támogatása iránt, és célja naprakész információk közvetítése számukra. A „Változások a földforgalmi szabályozásban" című kiadványt minden résztvevő megkapta, de emellett az elnök szerint sokkal hatékonyabbak és eredményesebbek ezek a fórumokat, ahol élő kapcsolat alakul ki a gazdákkal, lehetőség van a bennük felmerülő kérdések tisztázására és ő maga is szembesülhet a gazdákat érintő térségi problémákkal.
A megjelenteket a települések polgármesterei illetve a térség országgyűlési képviselői köszöntötték.

Szabó Gábor, a NAV Dél-Alföldi Tájékoztatási Osztály osztályvezetője ismertette a hallgatósággal a 2019. évi őstermelői adózással kapcsolatos jogszabályi változásokat. Felhívta a figyelmet a bevallási kötelezettségekre és határidőkre. Tisztázta, hogy ha egy személy több szerepkörben is tevékenykedik - például őstermelői tevékenységet folytat, de egyéni vállalkozó is -, akkor hogyan köteles eljárni, hol milyen tevékenységet folytathat, és milyen értékhatár vonatkozik rá. 2019. január 1. napjától összevonásra került a szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás. A két adó ötvözetéből különálló törvény született, melynek az őstermelőket érintő új szabályozásait is ismertette.

 

 

Ezt követően az első két helyszínen a NAK központi szakértője, dr. Hrivnák Mihály Balázs, a további helyszíneken a NAK Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának földügyi referense, dr. Farkas Diana tartott előadást a mező- és erdőgazdálkodási földek forgalmáról szóló törvény aktualitásairól. Tájékoztatták a gazdákat a földforgalmi törvény január 11-én hatályba lépett változásairól. Az előadásokból kiderült, hogy a föld-adásvételi szerződések hatósági jóváhagyása során megerősödött a Kamara területi szervének, mint helyi földbizottságnak a szerepe. A helyi földbizottság a társadalmi kontrollt gyakorolja a földpiac felett, többek között célja a spekulatív földszerzések megelőzése. Ismertették az elővásárlásra jogosultak sorrendjében történt változásokat. Elmondták, hogy az előhaszonbérletre jogosultaknál lényegi változás, hogy a volt fölhasználó immár első ranghelyre került, ennek célja a stabil birtokviszonyok kialakítása. Január 11-től megszűnt a felesbérlet, illetve a részesművelés, új szerződéseket már nem lehet kötni, a még élő szerződések lejáratukkor, de legkésőbb 2028. december 31-én megszűnnek.

A hét helyszínen összesen 774 gazdálkodó vett részt a fórumokon. A megjelentek közül 537 fő regisztrált őstermelői igazolvánnyal vagy kamarai kártyával, mely nagyban meggyorsítja és leegyszerűsíti a regisztráció folyamatát. Ezúton is szeretnénk a fentiek tükrében felhívni mindenki figyelmét, hogy amennyiben lehetőségük van rá, a NAK-os rendezvényekre hozzák magukkal tagságukat igazoló kártyájukat.

 

(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei