A NAK Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága több fórumot is tartott november folyamán borászati, szőlészeti, élelmiszeripar és biztosítási témákban.
A NAK Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága szőlészeti és borászati fórumot tartott a soproni Roth Gyula Erdészeti és Faipari Szakképző Iskolájában, november 7-én. A fórumon elsőként a borpiaci aktualitásokról és kilátásokról, továbbá a szőlészetet és borászatot érintő KAP 2020 után várható változásairól esett szó, melyet Dr. Sidlovits Diána, a NAK kertészeti csoportvezetője prezentált. Majd Kocsis Áron, a NAK jégkármérséklő-rendszerének üzemeltetési vezetője részletezte az országos jégkármérséklő-rendszer működését. Az előadás kitért a rendszer finanszírozására, működésére és a fontosabb adatokra is. Végül, de nem utolsó sorban a kamara szolgáltatásait ismertette Botos Ferenc a NAK részéről, aki a biztosításokat (növény- és állat biztosítás, a géptörés biztosítás, tanulói felelősségbiztosítás), valamint a tápanyag-gazdálkodási szolgáltatásokat részletezte a jelenlévőknek.
November 16-án élelmiszeripari tájékoztató fórumot tartottak Lébényben. A rendezvényen négy előadó ismertette az élelmiszeripar aktualitásait a hallgatósággal. Az első előadást Dr. Hámori Judit, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeripari alelnöki tanácsadója tartotta. Prezentációjában bemutatta a NAK élelmiszeripart érintő tevékenységeit, a résztvevők megismerhették az élelmiszeripari kamarai osztályokat, a munkacsoportokat (ezen belül is az élelmiszerkönyv és védjegy munkacsoportokat), illetve az élelmiszer-feldolgozás országos osztályon belül alakult alosztályokat.
Majd Keleti Marcell, a NAK élelmiszeripari igazgatója az Igazgatóság tevékenységeit és az élelmiszeripari koordinátori hálózatot ismertette. Az előadás kitért az igazgatóság kiemelt feladataira, (mint például az Élelmiszeripari Hírlevél, az Élelmiszeripari Körkép, illetve a „Tanuljunk együtt” szakmai gyakorlati napokra), és az élelmiszeriparikoordinátor-hálózat rövid bemutatására.
A következő felszólaló Posgay Miklós tanszéki mérnök volt, aki a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság és Élelmiszeripari Karán végzett projektjét mutatta be a résztvevőknek: az „ehető kávét”. Az innovatív keménycukorka termékcsalád bemutatása végigkísérte a cukorka ötletének születését, a termék összetevőit, azok hatásait egészen a gyártástechnológiai folyamatokig. Külön érdekesség a termék csomagolását, ami szintén ehető összetevőkből készült. Végezetül Nagy Balázs, a kamara megyei elnöki kabinetvezetője tájékoztatta a hallgatóságot a Vidékfejlesztési Program aktuális élelmiszeripari pályázatairól. Ezen felül a résztvevők megvitatták az élelmiszeripari szakképzés problémáit, valamint az ágazatot sújtó munkaerőhiány okai, lehetséges megoldásait.
A méhpusztulás, a növényvédőszer-kivonás, ökológiai másodvetés voltak a témái a 2018. november 20-i rendezvénynek. Mindhárom téma egy-egy vitaindító előadással, illetve prezentációval kezdődött, ezt követően a kerekasztal- beszélgetés résztvevői osztották meg saját szakterületük tapasztalatait a felvetésekkel kapcsolatosan.
Az első témakör a méhpusztulás okait járta körbe megoldási lehetőségeket keresve. Tóth Péter szaktanácsadó, méhész vitaindítójában a méhek pusztulása fölötti aggályait fejezte ki a gazdákkal való összefogást fontosságát hangsúlyozván. A téma kifejtéséhez kapcsolódott még Dr. Hercsel György főosztályvezető, megyei főállatorvos, valamint Szemerits Attila, a Győri Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztályának vezetője, akik a probléma bonyolultságát és összetettségét emelték ki.
A második beszélgetési blokkban a növényvédő szerek kivonásának lehetőségeiről és annak hatásairól szólt Antal Zoltán a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara megyei elnöke. Ehhez kapcsolódva csatlakozott a kérdéshez Varga Tamás Imre szaktanácsadó, méhész, aki a témát gyakorlati szemszögből véleményezte. Az utolsó szekcióban Zsolnai Balázs a NAK kertészeti szakértője a zöldítésről, azon belül az ökológiai másodvetés kötelezettségeiről, méhészetekben betöltött szerepéről és mindennek a 2020-as átalakításáról szólt.
Mivel mindhárom téma szorosan kapcsolódik a szántóföldi növénytermesztéshez, ezért Horváth Ottó és Mészáros Péter gyakorló gazdálkodóként osztotta meg véleményét, tapasztalatait a hallgatósággal. Mindegyik blokk végén adódott lehetőség kérdés feltevésére a hallgatóság soraiból, akik örömmel és nem kis számban éltek ezzel a lehetőséggel.
(nak.hu)