Megyei hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „NAKAdémia – Humusz, a termőföld lelke” címmel talajtani tájékoztató rendezvényt tart Kaposváron, 2018. február 19-én. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

 

 További részletek és regisztrációs lehetőség az alábbi meghívóban.

pdf NAKAdémia Humusz a termőföld lelke (140 KB)

 

 

Tematika:

Stressztűrő jövő

Előadó: Ónodi Tamás (ügyvezető, PROLANSYS és Resek Attila (ügyvezető, PROLANSYS)

A jelenlegi növénytermesztés nem képes tartani a lépést a környezeti tényezők folyamatos változásaival. A kérdés adott. Hogyan uraljuk a változásokat? A talaj szerepe, fontossága, a humusz és humuszanyagok jelentősége, költségekre és terméseredményekre gyakorolt hatása.

 

Talaj humusz menedzsment alapjai

Előadó: Petró Tibor (partner, AGROFUTURA)

A termőföldek elveszítették eredeti szénkészletük 50-70%-át. A talaj egészségének legfontosabb mércéje a szervesanyag-mennyisége, ami kulcsfontosságú a hosszú távú terméshozamok, az élelmiszer-minőség, a szélsőséges időjárásnak ellenálló képesség és a talajszén tárolásának, a humuszépítő folyamatok megindításának szempontjából. A humusztartalom növelése a vízelfolyások csökkenésében, az aszálykárok elhárításában is segít, miközben jelentősen megnöveli az előállított élelmiszerek hozamát és minőségét.

 

Talajélet mikrobiológiai szereplői, azok biokontroll és bioaktív hatásai

Előadó: Daoda Zoltán (szakmai igazgató, AGRObio)

A talajmikrobiológiai szereplők, gombák, baktériumok, talajalgák kumulatív hatásai, főbb működési folyamatai. A termőtalaj szerkezetjavításának, szervesanyag-tartalma, vízmegtartó képessége fokozatos és folyamatos növelésének termesztéstechnológiai lehetőségei.

 

A talajművelés alapjai

Előadó: Sójnóczki István (technológiai fejlesztési igazgatóhelyettes, KITE)

Manapság többféle talajművelési rendszer áll rendelkezésre, az előadás ezen technológiákat ismerteti. Gyakorlati tanácsokkal segít helyes megvalósításukban, továbbá a precíziós gazdálkodás szemszögéből is bemutatja a témát. A klímakárok, a talajok víz- és szervesanyag vesztése csökkenthető jó szemléletmóddal. Ha ezt a növény igényeinek megfelelően végezzük, optimális feltételeket teremthetünk a kultúrnövények számára, amivel gazdaságunk jövedelmezőségét is tudjuk növelni.

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Őstermelői adózás kalkulátor

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei