A borús idő ellenére sokan látogattak ki Bábolnára a Magyar Sonkalovagrend jóvoltából szervezett XI. Sonkafesztiválra, 2017. április 8-9-én.
A hagyományosan húsvét előtt tartott rendezvényre az ország több pontjáról érkeztek húsfeldolgozással foglalkozó cégek, kínálva portékáikat. A Magyar Sonkalovagrend életre hívója és a Sonkafesztivál megálmodója Debreceni Tibor egyéni vállalkozó, aki Bábolna-Hús néven gyártja és forgalmazza termékeit. Küldetésének érzi, a jóféle hagyományos módon előállított sonka hírnevének öregbítését, népszerűsítését a fogyasztók körében.
Ezen törekvést szem előtt tartva a Sonka Lovagrend feladatául választotta:
- hagyományteremtés, hagyományápolás sonkafesztivál rendezésével
- a magyar sonkák szélesebb körben való megismertetése, olasz és spanyol minták alapján, nemzetközi elismertetése
- a sonka minőség megtartása, szabályzók megteremtésének kiharcolása
- húsvéti sonkahagyományok életben tartása
- hagyományteremtés, hagyományápolás
A Magyar Sonkalovagrend céljait tekintve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Komárom-Esztergom Megyei Szervezete részvételével fejezte ki támogatását.
Kiállítóként (többek között) megjelentek:
Bábolna-Hús Bábolnáról (szervező is egyben)
Pápai Hús Pápáról
Szalámi Shop Kft Szegedről
Adamik féle házikolbász Mezőberényből
Szilágyi Sándor Békéscsabáról
(NAK)