Megyei hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatósága a 2021. szeptember 9-én Fiatal gazda fórumot szervezett Szolnokon, a Megyeháza Dísztermében.

A résztvevőket Berkó Attila kormánymegbízott, Hubai Imre a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Hubai Imre Csaba a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun Szolnok Megyei Szervezetének elnöke köszöntötte. A fórumot megnyitó gondolataikban mindhárman kihangsúlyozták, hogy az agrárium szereplőinek napjainkban mennyi kihívással (éghajlatváltozás, digitalizáció) kell szembe néznie a generációváltással együtt. Ezen nehézségekre való felkészítési céllal lett összehívva ez a fórum. A témák aktualitását és fontosságát mi sem igazolja jobban, mint hogy a fórumra 171 fő jött el.

A megnyitó gondolatok után Papp Zsolt György vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár úr előadásában részletezte, hogy a fiatal agrárszakemberek munkája meghatározza az agrárium helyzetét, melyben nagy szerepe van a hagyományok átadásának. Ezután tájékoztatást adott a Vidékfejlesztési Program keretében elérhető pályázati forrásokról. A Vidékfejlesztési Program 2014-ben indult 1311 milliárd forintos keretösszeggel, majd 2020-tól a két átmeneti évben további 1570 milliárd forint áll rendelkezésére a mezőgazdaság minden szereplőjének. A tavalyi évtől kezdődően több pályázat is meghirdetésre került az állattartók, a kertészek, az őstermelők, a feldolgozók, valamint az önkormányzatok részére is, melyekre a visszajelzések alapján nagy az érdeklődés. A jövőben várhatóan még fagyvédő gépek beszerzésére, takarmány-előállító üzemek fejlesztésére, valamint falusi turizmus támogatására irányuló pályázatok kerülnek meghirdetésre.

A következő előadásban Legény Ágnes a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara agrárstratégiai szakértője ismertette a pár héten belül megjelenő új agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodással kapcsolatos pályázatokat. Az új pályázati kiírás sokban hasonlít az előző pályázati ciklusban meghirdetett feltételekhez, de például a földhasználati kritériumokban egyszerűsödtek az előírások. A jelenlegi pályázatok kiírásának a célja, hogy az agrár-környezetgazdálkodásba bevont földterületek száma megduplázódjon, ehhez pedig a pályázható összeg 40 %-kal megemelésre került.

Szabó Endre a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Kormányhivatal Agrár-és Vidékfejlesztését Támogató Főosztály főosztályvezetője ismertette a Jász-Nagykun Szolnok megyei fiatal gazdák pályázati forrásainak felhasználását. Előadásában kiemelte a fiatal mezőgazdasági termelők támogatását, az ÚMVP keretében nyertes fiatal gazda pályázatot, valamint a VP Fiatal gazda pályázattal kapcsolatos tapasztalatikat.

Végezetül Mészáros Gábor a Kite Zrt. precíziós gazdálkodási rendszerfejlesztési igazgatója tartott érdekes tájékoztatást a digitalizáció és precíziós gazdálkodás lehetőségeiről.

A fórum végén a résztvevők kérdései kerültek megválaszolásra, majd F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő úr osztotta meg a jelenlévőkkel a fórumot lezáró gondolatait.

Hubai Imre Csaba a NAK Megyei Szervezetének elnöke megköszönte az előadóknak a színvonalas előadásaikat, a fórum résztvevőinek pedig sikeres gazdálkodást kívánt.

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei