Megyei hírek

A Magyarok Kenyere-15 millió búzaszem program Jász-Nagykun-Szolnok megyei ünnepségsorozata 2021. augusztus 20.-án a Kenyérünneppel folytatódott. Idén kettő helyszínen, Karcagon és Mezőtúron tartottunk ünnepséget az Államalapítás napján.

Karcagon, a Kenyérünnep résztvevőit Szepesi Tibor úr, Karcag város polgármestere és Hubai Imre úr a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte. Köszöntőjükben kiemelték a megyei gazdatársadalom példamutató összefogását, hiszen 687 adományozónak köszönhetően 153.095 kg búza felajánlás érkezett a megyében működő hat gyűjtőpontra. A két szám az eddigi rekord, mind létszámban, mind búzamennyiségben is a legmagasabb. Az új kenyeret Nt. Koncz Tibor esperes úr megáldotta, majd Gulyás Zsolt plébános úr szentelte meg, amit Ács András karcagi gazdálkodó szegett meg. Jász-Nagykun-Szolnok megyében hagyomány, hogy minden évben más település a Program házigazdája. A tavalyi évhez hasonlóan idén is két házigazda kiválasztására került sor, külön választva a búzagyűjtő napot és búza összeöntés ünnepét, a kenyér ünneptől. 

Kunhegyes város a következő évben a Kenyérünnep rendezésének a jogát nyerte el. Kunhegyes város nevében, a Program megyei jelképét, a péklapátot Gönczi András úr, a Kunhegyesi Gazdakör elnöke vette át.

Mezőtúron az ünnepség a Mezőtúri Szépkorúak és Hagyományőrzők Klubjának és a Mongol Agrár Zrt. Népdalkörének aratófelvonulásával kezdődött. Köszöntőt mondott Herczeg Zsolt úr, Mezőtúr város polgármestere és Hubai Imre úr, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke. Az új kenyeret Herceg Antal, a Mezőtúri Szépkorúak Hagyományőrzők Klubjának elnöke adta át Herczeg Zsolt polgármester úr részére, melyet a Római Katolikus egyház képviseletében megszentelt Ondavay Tibor pápai prelátus, valamint a Református Egyházközség képviseletében megáldott Gyuricskóné Uherkovits Éva református lelkész, vallástanár. Jász-Nagykun-Szolnok megyében hagyomány, hogy az ünnepségeinken megköszönjük támogatóink kiemelkedő és önzetlen segítségnyújtását és adakozását. Györfi Sándor Kossuth-és Munkácsy díjas szobrászművész kisplasztikáját tíz lelkes adományozónk részére adtuk át.                                                                                                            

Augusztus 20. - Az új kenyér ünnepe témában rajzpályázat került meghirdetésre. A pályázat díjainak átadására a Magyarok Kenyere-15 millió búzaszem Program mezőtúri Kenyérünnepén került sor.

Megyénkben Jásztelek község a jövő évi Búzagyűjtő nap és búzaösszeöntés ünnepének lesz a házigazdája. Az Ünnepség zárásaként, jövő évi egyik házgazdaként Tóth Nóra polgármester asszony Jásztelek község nevében átvette a sütőlapátot, majd a Mezőtúri Szépkorúak hagyományőrző Klubja körbekínálta a korábban megszegett új kenyeret, valamint a kiscipókat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei