Megyei hírek

A hagyományos vegyes virág-, repce- és akác- mellett a térségre kevésbé jellemző gesztenye- és hársméz, valamint ízesített különlegességek, például a bodza- vagy levendulaméz is várta az érdeklődőket az elmúlt hétvégén megtartott XII. Gyulai Méz- és Mézeskalács-fesztiválon. A Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület által szervezett, három napon át tartó rendezvénysorozat számos érdekességgel és a finomság jótékony hatásait bemutató programmal szolgálta a kikapcsolódást.


A rendezvényen Dr. Kulcsár László, a NAK Békés megyei elnöke (képen jobbról a harmadik) is részt vett, köszöntőjében hangsúlyozta a mézfogyasztás jótékony hatását, valamint kiemelte, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelten fontosnak tartja a méhészeti ágazatot. Megerősíti, hogy ösztönözni kell a magyar méz fogyasztásának népszerűsítését.

Rengetegen nyüzsögtek szombaton délelőtt is a helyi sportcsarnokban életre hívott méhészeti vásáron, ahol az ínyencségek mellett a hivatáshoz kapcsolódó eszközök is láthatók és megvásárolhatók voltak. A már említett hagyományos mézek mellett a teljesség igénye nélkül gyömbéres vagy áfonyás mézből, mézeskalácsból, méhpempőből, lépes mézből, méhviasz-gyertyából is választhattak az érdeklődők.
Balogh Erika gyulai méhész-kistermelő ugyancsak számos különlegességet mutatott be a vásáron.
– Az idei év egy kicsit a kísérletezés esztendeje is volt számomra a munkám során – árulta el. – A vásárlókkal való kapcsolattartás során azt tapasztaltam, hogy egyre többen érdeklődnek a csokis, a csilis vagy más ízesített mézek iránt. Ennyire nem akartam elmenni ilyen irányba, de azért léptem, és elkezdtem a már említett kísérletezést. Az akác a legtisztább alap, amit olyan természetes virágokkal ízesítettem, mint például a bodza vagy a levendula. Bodzaméz egyébként nem létezik, hiszen nem gyűjtenek erről a fáról a méhek. A népszerű virágot leszedtem, természetesen megtisztítottam, beágyaztam akácmézbe, majd egy hét érlelés után leszűrtem. Így született meg a bodzavirágos akác, a Májusi varázslat, és hasonló módon, de levendulavirág segítségével a Lila álom.

Balogh Erika egyébként olyan elsősorban a helyieknek különösen érdekes finomságokat is kínál, mint például a kétszeres aranyminősítésű Édes Gyulám, vagy a szintén a fürdővárosi tájegységekre utaló Kisrománvárosi titok, illetve a Szlányi dűlő kincse.
– Az elnevezésekben, a címkékben, csomagolásokban kicsit ott vagyok én is – tette hozzá.

A mezőberényi Zsibrita Pál méhész elmondta, náluk a méheivel a Dunántúlon, Esztergom környékén gyűjtött viszérgyulladásra és trombózisra is kiváló gesztenye-, a repce-, az akác- és a vegyes virágméz a legnépszerűbb.
– Mi is készítünk ízesített mézeket, aminek szerepe nagyon komoly kérdés a méhészet szempontjából – fogalmazott. – Egyébként sokan viszik, például karácsonyra ezeket a termékeinket.

Árgyelán János, az esemény egyik szervezője, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Békés megyei szaktanácsadója hírportálunknak elmondta, a fesztivál célja továbbra is a kiváló termelői mézek, azok gyógyhatásainak és az abból készült termékek népszerűsítésre.
– A fesztivál három napja alatt minden évben igyekszünk ezeket bemutatni a látogatóknak a programokon keresztül – hangsúlyozta. – Nagyon fontos, hogy minél többen megismerjék a mézek kedvező élettani hatásait. A szombati és vasárnapi rendezvények is ezt szolgálták, a hétvége második napján tudatosan a gyermekekre, a családokra gondoltunk, hiszen nagyon lényeges, hogy a legkisebbek közül is minél többen lássák, hogy miként készül a méz, s, hogy az milyen egészséges.

 


Agrárfórumot tartottak Gyomaendrődön

December 7-én agrárfórumot rendeztek Gyomaendrődön. Toldi Balázs, Gyomaendrőd polgármestere nyitotta meg a fórumot, amelyet az Agrárminisztérium fenntartásában működő Bethlen Gábor Agrárgimnázium szervezett. Dr. Gyuricza Csaba, a NAIK Főigazgatója, Dr. Kulcsár László, Tóth János, a Békéscsabai Járási Hivatal Agrárügyi Főosztályának Főosztályvezetője tartottak érdekes előadásokat az agrárium aktuális kérdéseiről.


 

(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei