Megyei hírek

Az elmúlt 9 évben komoly eredményeket ért el a magyar agrárium termelékenysége, amely európai uniós összehasonlításban is kiemelkedően fejlődött - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei fórumán, Vasszécsenyben, kedden.


A miniszter előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly agrár- és vidékfejlesztési támogatások címén összesen több mint 680 milliárd forintot használtak fel a gazdák az uniós és hazai forrásokból. Nagy István kiemelte, hazánk kivételesen jó adottságok birtokában van, amelyeket feltétlenül ki kell használni.Hozzátette: az egyik kulcságazat a szántóföldi növénytermesztés, amely mezőgazdaságunk egyik stabil alappillére. Ezt támasztják alá az őszi betakarítási adatok is.

A legnagyobb területen termesztett őszi betakarítású szántóföldi növényünk a kukorica, amely idén Vas megyében 26 ezer hektáros területről 8,5 tonna/hektárt hozammal, összesen 200 ezer tonnás termést adott – hangsúlyozta a tárcavezető. Kifejtette: napraforgóból 6800 hektárról 3 tonna/hektár hozam mellett  20 ezer tonnás termést takarítottak be.

A miniszter kitért arra is, hogy a betakarítás sikeres elvégzése mellett a gazdák az őszi vetésekkel is ütemesen haladtak idén. Országos szinten az 1 millió hektáros őszi búza vetésterületének készültsége jelenleg 97%-os, a többi őszi vetésű gabonáé gyakorlatilag befejeződött. Nagy István elmondta, hogy a korszerű fejlesztések nélkül elképzelhetetlen a magyar agrárium jövője.

A rendezvény végén átadták az V. Vas megyei betakarítási verseny díjait.


(AM Sajtóiroda)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei