Kiadványok

Honlapunkon már elérhető az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) támogatási kérelmek benyújtását segítő kalkulátor, illetve a Területmérési Kézikönyv.

 

Újabb kalkulátorral és kézikönyvvel segíti az AKG és az Ökológiai gazdálkodásra (ÖKO) vonatkozó támogatási kérelmek beadását a NAK. A Vidékfejlesztési Program részeként meghirdetett támogatásokra 2015. november 7. és 2015. december 7. között nyújthatók be a kérelmek.

Az AKG-kalkulátor a támogatási kérelmek beadásához, az egyénre szabott tematikus előíráscsoportok kialakításához nyújt segítséget. A kalkulátor az előírások kiválasztását követően összesíti a várható kifizetési összeget és a környezeti hozzáadott érték pontokat. A program a szántóterületek esetében alkalmazandó támogatás-csökkentéssel (degresszió) is számol. A kalkulátorral az előírások közötti kapcsolatok is megismerhetők: egyes előírások ugyanis csak egy másikkal együtt működnek, vannak viszont olyanok is, amelyek egymást kizárják. A kalkulátorral az előírásokra vonatkozó részletszabályokról is tájékozódhatnak a gazdálkodók.

Az AKG- és az ÖKO-támogatás igénybevételéhez elengedhetetlen a támogatásba bevinni kívánt területek meghatározása. Ehhez nyújt segítséget a NAK új kiadványa, a pdf Területmérési Kézikönyv. (3.84 MB)  A területek GPS-el lemért körvonalait ábrázoló shape fájlokat, vagy a koordinátákat a támogatási kérelemben rögzíteni kell, a mérési jegyzőkönyvet pedig meg kell őrizni és egy esetleges helyszíni ellenőrzés esetén be kell tudni mutatni. A gazdálkodókra ez a területmérési kötelezettség jelentős terheket ró. A Kamara ezért a Miniszterelnökséggel, illetve a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal közreműködve elkészítette a Területmérési kézikönyvet, amely segítséget ad a gazdálkodók abban, hogy a mérésekkel kapcsolatos kötelezettségekről, tudnivalókról részletekre kiterjedően értesüljenek. A kiadvány letölthető a NAK honlapjáról (www.nak.hu), november elejétől pedig a falugazdász-irodákban is elérhető lesz.

A Vidékfejlesztési Program pályázatai iránt érdeklődők a Kamara falugazdászaihoz is fordulhatnak tájékoztatásért.

A NAK korábban kiadott kézikönyvei pdf itt (3.84 MB)  érhetők el.

(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ