Sajtóközlemények

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is csatlakozott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének KAP-források megőrzéséért indított petíciójához. A kezdeményezést még közel két hétig bármely gazda és bármely magyar állampolgár támogathatja.

  1. február 27-én indította el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége online és papíralapú petícióját, amellyel a 2020 utáni közös agrárpolitikából (KAP) Magyarországnak jutó források megőrzésének társadalmi támogatottságát kívánják demonstrálni az Európai Bizottság, illetve az Európai Parlament felé.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiáll amellett, hogy az európai migrációs helyzet kezelése alapvetően demográfiai és társadalmi probléma, és jóvátehetetlen szakmai és etikai hiba volna az új hétéves agrárköltségvetés terhére finanszírozni. Az elvonás közvetve azzal a következménnyel járna, hogy kevesebb forrásból kellene ugyanazt a minőségű alapanyagot és élelmiszert előállítani, ami pedig a termelői és a fogyasztói árak emelkedését hozná maga után. A drágábban előállított termékek pedig nem tudnák felvenni a versenyt az EU-n kívüli importból, lazább szabályozási környezetből származó, kétes minőségű élelmiszerekkel.

Ezt az össztársadalmi veszélyhelyzetet érzékelve csatlakozott a kezdeményezéshez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – mindezt Parragh László, a szervezet elnöke jelentette be a két kamara közös, április 16-i sajtótájékoztatóján. Parragh László hangsúlyozta, amennyiben az agráriumra fordított támogatások csökkennének, az nemcsak a szektor vállalkozóit érintené, hanem a teljes magyar gazdaságra hatással lenne. Egyúttal az MKIK elnöke aláírta az online petíciót, és jelezte, a petíció támogatására ösztönzik a területi iparkamarákat és valamennyi vállalkozást is.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke hozzátette, az új KAP feltételrendszerének egyeztetése több fórumon is zajlik, ezek lezárása után indulhat majd az összes felmerült elképzelés végső formába öntése. Ez, mint megjegyezte, már a májusi EP-választás után felálló új Európai Parlament és Európai Bizottság feladata lesz.

A kamara 2019. május 3-án zárja le a petíciót, az aláíróívek addig elérhetők a falugazdászoknál és a NAK megyei igazgatóságain, illetve a www.peticioamagyargazdakert.hu oldalon.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei