Sajtóközlemények

A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának (KEF) tagjai támogatásukról biztosították a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát (NAK) egy határon túli falugazdász-hálózat létrehozásában.

A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma 2016. április 14-15-én Lajosmizsén tartotta soron következő ülését. Győrffy Balázs, a NAK elnöke az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta: a Kamara sikeresen felépített és üzemeltet egy olyan falugazdász-hálózatot, amely egységes keretek között, az ország minden pontján magas színvonalon segíti a gazdálkodók munkáját. A Kamara a meglévő szolgáltatási és tudásbázisra építve, a KEF keretei között egy hasonló, határon túli, szakmai támogatói hálózat kiépítésére tett javaslatot, amelyet a Fórum tagjai messzemenőkig támogattak. A tervek szerint kezdetben mintegy 20 falugazdásszal induló hálózat legfőbb célja, hogy hatékonyan segítse a határon túli gazdákat az agrár- és vidékfejlesztés terén. Ez elsősorban a szakmai információk átadására, regionális mezőgazdasági rendezvények, fórumok megszervezésére, illetve üzleti támogatási lehetőségek feltérképezésre irányulna. A Kamara a KEF tagszervezetivel összefogva keresi a hálózat létrehozásához és működtetéséhez szükséges forrásokat – tette hozzá a NAK elnöke.

Győrffy Balázs kifejtette: a KEF-tagok az ülésen megvitatták, hogy az Európai Unió jogi keretei között miként lennének szabályozhatók a mezőgazdaság jövője szempontjából kulcsfontosságú földtulajdoni és földhasználati kérdések. A KEF álláspontja szerint ezen a területen továbbra is nagyok a bizonytalanságok. Az Európai Bizottság nem ad megfelelő válaszokat a problémákra, emellett földkérdésben is csak az új tagállamokkal szemben végez átfogó vizsgálatokat és eljárásokat. A KEF támogatja a Kamarát abban, hogy mérlegelje az összes uniós jog által biztosított lehetőség igénybevételét – köztük az illetékes európai ombudsman megkeresését és petíció benyújtását – a megkülönböztető gyakorlat megváltoztatásáért. A KEF tagjai európai polgári kezdeményezés keretében javasolják az uniós keretrendszer olyan irányú módosítását, ami földkérdésben jobban figyelembe venné a mezőgazdaságból élők érdekeit. A Kamara elnöke beszámolt arról, hogy az ülésen áttekintették az Európai Unió által meghirdetett promóciós pályázati lehetőségeket is, amelyek a KEF-tagokat is érinthetik.

Csak jól szervezett, összetartó, egymás tevékenységét segítő magyarság képes a jelen kihívások között talpon maradni. Ennek fenntartását, erősítését segítené a határon túli falugazdász-hálózat – jelentette ki Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke. Felhívta a figyelmet a KEF szerepére, hiszen a Kárpát-medence magyar gazdálkodóit azonos problémák sújtják, és ezekre közösen kell megoldást találni.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ