Sajtóközlemények

Nem hosszabbította meg az Európai Bizottság az Ukrajnából érkező gabonára és olajos magvakra korábban bevezetett korlátozó intézkedéseket. A brüsszeli döntéssel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége sem ért egyet, az importtilalom feloldása ugyanis tovább súlyosbíthatja a gabonapicon kialakult válságot.

Az Európai Bizottság (EB) pénteken kiadott közleménye szerint a testület elemezte az egyes ukrán mezőgazdasági termékek – búza, kukorica, napraforgó- és repcemag – uniós piacra gyakorolt hatását. A bizottság ezt követően arra a következtetésre jutott, hogy a koordinációs platform munkájának és a 2023. május 2-án bevezetett ideiglenes importkorlátozásnak köszönhetően az Ukrajnával határos 5 tagállamban megszűntek a piaci torzulások.

Az EB közleménye szerint sikerült megoldani az ukrán import okozta problémákat és elérni, hogy beinduljon az Ukrajnából származó gabona és olajos magvak EU-n kívüli harmadik országokba irányuló exportja. Ennek eredményeként megállapodás született arról, hogy a szeptember 15-ig érvényben lévő ideiglenes intézkedések hatályukat vesztik.

Ukrajna beleegyezett, hogy 30 napon belül olyan jogi intézkedéseket vezet be – köztük egy exportengedélyezési rendszert –, amelyek segítenek elkerülni a gabona feltorlódását a piacon. Annak érdekében pedig, hogy a szomszédos országok gabonapiacán megelőzhető legyen az ukrán termények okozta piactorzulás, Ukrajna 2023. szeptember 16-tól négy árucsoport kivitele kapcsán hatékony intézkedéseket vezet be. Az Európai Bizottság közlése alapján Ukrajna legkésőbb szeptember 18-án, hétfőn cselekvési tervet nyújt be az EB koordinációs testületének.

Az Európai Bizottság és Ukrajna a platformon keresztül figyelemmel fogja kísérni a helyzetet, a korlátozások bevezetésétől ugyanakkor az EB mindaddig tartózkodni fog, amíg az Ukrajna által hozott intézkedések hatékonynak bizonyulnak. 

A brüsszeli döntéssel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége sem ért egyet, az importtilalom feloldása ugyanis tovább súlyosbíthatja a gabonapicon kialakult válságot. Mindkét érdekképviselet üdvözli, hogy a magyar kormány nemzeti hatáskörben meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat.

A magyar gazdák határozott fellépést várnak az Európai Bizottságtól. Elégedetlenségüknek szeptember 17-én, vasárnap délelőtt a záhonyi határátkelőnél tartandó gazdatüntetésen is hangot adnak majd.

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám