Sajtóközlemények

A mikulásvirág hazai piacán még mindig a piros szín dominál, pedig sok más színű változat is elérhető – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete szakmai egyeztetésén. Itthon elsősorban december elején, Mikulás-napkor vásárolják a növényt, míg például Németországban „Weinachtsstern/karácsonyi csillag” néven a teljes adventi időszak hagyományos portékája.

Európa legtöbb országában a mikulásvirág a karácsonyi készülődés elhagyhatatlan kísérője; egy, a késő őszi, téli időszakban nyíló, rövidnappalos, virágzó cserepes dísznövény. Hazánkban korábban sokáig a nagy fellevelű, magasabb növények iránt volt erősebb a kereslet, ám az utóbbi években megjelentek a kisebb termetű, piros és színes fellevelű fajták, melyek könnyebben szállíthatók, kevésbé törékenyek és nagyon dekoratívak.

Magyarországon mintegy száz termelő foglalkozik mikulásvirág-termesztéssel, az őszi-téli kínálatban megjelenő áru 90 százalékát ők állítják elő. Miután a mikulásvirágok rendkívül érzékenyek a hosszú szállításra, kevesebb import érkezik, így az idei hazai kereslet nagy részét is várhatóan a magyar áru fogja kielégíteni.

A hazai vásárlók döntő többsége a piros mikulásvirágot keresi, jóllehet a kínálatban megjelentek a piros árnyalatai, valamint a rózsaszín, fehér, cirmos, sárga színű fajták is. Az alkalomra termesztett áru mintegy tizedét már az extrább színek teszik ki. A színes fajták előnye nemcsak szépségükben rejlik, de bővítik az otthonok dekorációs lehetőségeit és megnyújthatják az értékesítési szezont, ami fontos szempont a kertészetek üzletmenetében.

A mikulásvirágok minden különösebb szaktudás nélkül, könnyen gondozható szobanövények, akár március végéig, április elejéig virágoznak. Kedvelik az egyenletes vízellátást (lehetőleg lágy vízzel öntözzük), míg a pangó vízre érzékenyek. Jellemzően a levelek lepotyogását is a túl gyakori vagy túl ritka öntözés okozza, ezért két öntözés között mindig várjuk meg, amíg a cserép földjének felső része megszikkad, illetve öntözés után a cserépalátétből mindig öntsük ki a felesleges vizet.  

A nyáron át tartott, már zöld levelekkel rendelkező mikulásvirág újravirágoztatható, fellevelei szépen elszíneződnek, ha az őszi rövidnappalos időszakban zavaró fényektől mentes sötét környezetet (pl. heteken át tartó fekete fólia vagy zacskó takarás a lámpával megvilágított időszakban; este betakar, reggel eltávolít) tudunk teremteni.  

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám