Sajtóközlemények

A tizenegyedik éve működő Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program szervezői (a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége - MAGOSZ, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyarok Kenyere Alapítvány) együttműködési megállapodást írtak alá a Magyar Pékszövetséggel a Kenyér Világnapja alkalmából, az Országházban. A megállapodás értelmében a felek összehangoltan tevékenykednek szakmai, stratégiai és érdekképviseleti céljaik elérése érdekében.

 A Magyar Örökség díjas Magyarok Kenyere program szervezői és a Magyar Pékszövetség eddigi szakmai és társadalmi együttműködésüket ma hivatalos formában is megerősítették. A megállapodást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nevében Győrffy Balázs elnök, a MAGOSZ képviseletében Jakab István elnök, a Magyarok Kenyere Alapítvány részéről Rittlinger József kuratóriumi elnök, a Pékszövetség oldaláról Septe József elnök látta el kézjegyével.

A felek közös fellépése a karitatív tevékenység mellett többek között olyan szakmai és stratégiai célokra is kiterjed, mint a fenntarthatóság biztosítása, a korszerűen előállított, de egészséges és természetes, adalékanyagoktól mentes élelmiszerek fogyasztásának ösztönzése, valamint a kenyérrel és összetevőivel kapcsolatos lakossági ismeretek bővítése. Emellett kiemelt cél egymás érdekképviseleti tevékenységének erősítése, illetve a technológiai és tudástranszfer kárpát-medencei szintű elősegítése is.

Az aláírók az ünnepélyes eseményen alapvető jelentőségűnek nevezték, hogy a szakmai célok mellett a társadalmi felelősségvállalás terén is kiemelten együttműködnek. Ennek jegyében első lépésként a Magyarok Kenyere program szervezői 500 kg lisztet ajánlottak fel a Pékszövetség karitatív akciójához.

A Kenyér Világnapja alkalmából az Országgyűlésben szólalt fel Jakab István, aki parlamenti beszédében külön is köszöntötte a Magyar Pékszövetség páholyban helyet foglaló tagjait. A MAGOSZ elnöke napirend előtti felszólalásában többek között a magyar gazdák és az élelmiszeripari szereplők vírushelyzet alatti helytállását méltatta.

Kontakt, információk:

  • Szabó Balázs projektvezető (Magyarok Kenyere program) Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; +36 70 796 8518
  • Tancsa Ágnes (Magyar Pékszövetség) – Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; +36 70 418 7507

 

További információk:

A Pékek Világszövetsége 2001-ben nyilvánította október 16-át a Kenyér Világnapjává, azzal a céllal, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének, a kenyérnek a jelentőségét, egyúttal felhívja a figyelmet a sütőipari dolgozók áldozatos munkájára. A pékek ilyenkor hagyományosan adományokkal segítik a rászorulókat.

Mivel 1865-ben ezen a napon született Baross László híres magyar növénynemesítő, a bánkúti búza megteremtője, a pékek mellett ekkor a magyar agrártudomány jeles képviselőit is köszöntjük, és a búzát megtermelő földművesnek is köszönetet mondunk. 1979 óta ez a nap – magyar javaslat alapján – az emberiség jelentős részét érintő élelmezési gondokra figyelmeztető ENSZ Élelmezési Világnap is, amelyről az ágazati szakmai szervezetek világszerte megemlékeznek.

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei