Sajtóközlemények

A nyári kánikulában gyakran halljuk, hogy nagyon fontos a folyadékpótlás és a bőrünk védelme. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy ebben a jól összeállított, zöldség- és gyümölcsalapú táplálkozás is sokat segíthet. A zöldség és a gyümölcs mindig jó választás, mert vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat tartalmaz, de a paradicsom és a dinnye különösen jó alapanyagok a nagy melegben. Az Európai Friss Csapat most egy igazi nyári strandmenüt ajánl, ami nemcsak egészséges, hanem hűsítő és finom is!

 Valószínűleg sokunknak okozott már fejtörést, hogy milyen egészséges, mégis egyszerű fogást vigyünk magunkkal a strandra, amit az egész család örömmel fogyaszt. Szerencsére a nyár a friss hazai zöldségek és gyümölcsök szezonja, így egy kis kreativitással és előkészülettel könnyen varázsolhatunk üdítő finomságokat a vízpartra is.

Az Európai Friss Csapat dietetikusa, Fülöp Lili szerint kiváló strandmenü lehet a paradicsomos kölessaláta, és utána desszertként a nyár sláger gyümölcséből, a dinnyéből készített színes dinnyegolyók. Mindkettő könnyen elkészíthető, könnyű fogás, melyekben az a fantasztikus, hogy a forróságban segítik a folyadékpótlást és bőrünk védekezését a káros UV-sugarak ellen.

Mindez a menü két fő alapanyagának köszönhető: a paradicsomnak és a dinnyének. A paradicsom és a dinnye több, mint 90%-a víz, így fogyasztásuk jelentős segítség lehet az elvesztett folyadék pótlásában. Emellett mindkettő likopinban gazdag, amely bőrünk védelméért felel az UV-sugarakkal szemben. Ezt a jótékony hatást a paradicsomban viszonylag nagy mennyiségben megtalálható C-vitamin tovább erősíti. A kölessalátába a paradicsom mellett paprika is kerül, amely magas C-vitamin tartalmával szintén hozzájárul a bőrvédő funkcióhoz

A zamatos hazai dinnyéből készülő nasi elkészítéséhez igazából nem is kell más alapanyag, elég hozzá egy jó ötlet. Ha az ételt ötletesen tálaljuk, mindenki, még a gyerekek is szívesebben fogyasztanak belőle. A zöldségek és a gyümölcsök esetében pedig ez különösen igaz. A dinnyével nincs nehéz dolgunk, mert számtalan módon készíthetjük elő és tálalhatjuk. Az egyik legegyszerűbb, ha sárga-, vagy a görögdinnyéből kis gömböket vájunk ki dinnyegolyó-faragó vagy karalábévájó segítségével, és ezeket tesszük egy dobozba, amiből majd fogpiszkálóval, vagy akár díszitett koktélospálcákkal ehetjük meg. A dinnyegolyók ízlés szerint meglocsolhatók néhány csepp citrommal, mézzel, vagy a frissítő hatás fokozása érdekében megszórhatók mentával.

Az Európai Friss Csapat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara európai uniós edukációs programja, amelynek célja, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítse a 6-18 éves korosztály és a gyermekes családok körében.

Tudtad?

A görögdinnye nem görög, semmi köze Görögországhoz. Afrikából származó növény, ami a nevét onnan kapta, hogy formájából adódóan képes „görögni”, más szóval gurulni, és ezt a képességét régen, a szedés során ki is használták.

Zöldséges kölessaláta Fülöp Lilitől, az Európai Friss Csapat program dietetikusától

4 adag

  • 20 dkg köles (szárazon)
  • 8-10 paradicsom
  • ½ csokor petrezselyem
  • 4 kápia paprika
  • 2 citrom leve
  • 4 fej vöröshagyma vagy újhagyma
  • só, bors ízlés szerint
  • 4 evőkanál tökmag- vagy lenmagolaj

A kölest kétszeres mennyiségű sós vízben készre főzzük, úgy mintha rizst készítenénk. Eközben a paradicsomot, a petrezselymet, a paprikát és a hagymát felaprítjuk, majd a fűszerekkel és a citrom levével együtt a már megfőtt köleshez adjuk.

Meglocsoljuk az olajjal, és ha szeretnénk, még egy kis citromlevet is hozzáadhatunk. Alaposan összeforgatjuk, majd állni hagyjuk 1-2 órát (vagy többet) a hűtőben, amíg az ízek összeérnek. Tálaláskor ízlés szerint sonkakockákkal, csírákkal díszíthető.

 

Háttérinformáció:

Az Európai Friss Csapat program első hároméves periódusa, az Európai Friss Kalandok 2018 és 2020 között futott hazánkban. Célja a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése volt elsősorban a családok és a 6-14 éves korú gyermekek körében.  A program első három évének eredményeként a 8-14 évesek körében, akik kifejezetten kevés zöldséget- és gyümölcsöt fogyasztanak, 30% feletti a program kabalafiguráinak, Fruttinak és Vegginek az ismertsége. A zöldség-gyümölcs testvérpár az elmúlt időszakban az egész országot bejárta, 35 ezer kilométert utazott, és 45 roadshow- valamint 100 nagyáruházi helyszínen 7750 kilogramm zöldséggel és gyümölccsel kóstoltatta meg az érdeklődőket.

 

A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA 2013 tavaszán alapított, kötelező tagsággal rendelkező szervezet. A köztestület tagja valamennyi mezőgazdasági, élelmiszeripari és vidékfejlesztési tevékenységet folytató természetes és jogi személy. A kamara mintegy 400 ezer fős tagsága révén a teljes hazai élelmiszerláncot lefedi, közülük több mint 50 ezren foglalkoznak zöldség- és gyümölcstermeléssel. Rugalmas és szakmailag felkészült szervezetként a NAK az alapítása óta azon dolgozik, hogy lendületet adjon a magyar agráriumnak. Legfontosabb feladata a magyar agrár- és élelmiszerszektor erősítése, a magyar termékek versenyképességének javítása itthon és a nemzetközi piacokon. Vezető szerepet tölt be a nemzeti agrár- és élelmiszer-stratégia alakításában és megvalósításában, továbbá a kormányzat első számú szakmai tárgyalópartnereként széles körű igazgatási és szolgáltatási közfeladatokat lát el.

 

 

További információ:

Fekete Zsanett, a NAK PR- és kommunikációért felelős kabinetfőnök-helyettese: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.;

Nagy László, a Havas Sport & Entertainment vezetője: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei