Sajtóközlemények

Az agrárkamara tovább lobbizik a hazai áruk előnyben részesítéséért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívását követően az ALDI állandó kínálatában* csak magyar frisshúst fog árulni. Mint Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta, a kamara tovább lobbizik azért, hogy minél több üzletláncban minél nagyobb legyen a magyar áruk aránya.

Mi volt a mostani ALDI-bejelentés közvetlen előzménye?

A NAK egyik kiemelt célja a hazai termelők és fogyasztók érdekeinek képviselete és a magyar élelmiszergazdaság védelme. Szeptember elején határozott felhívást tettünk közzé, nyílt levélben kérve a Magyarországon működő üzletláncokat egy pozitív külföldi példa meghonosítására. Ugyanis az egyik legjelentősebb német kiskereskedelmi csoport a közelmúltban bejelentette, hogy németországi üzleteiben 2022 nyarától a friss sertéshús kínálat 95%-a német eredetű lesz. Ráadásul a hizlalás, vágás és feldolgozás összes lépése az országban fog történni, és a sertéstartóknak fizetendő garantált minimumárat is megemelnék.

Mi ezt az előremutató példát tártuk a nyilvánosság és az áruházláncok elé, erősen sugallva, hogy ők miért ne tehetnék ezt, segítve a magyar húságazatot. És – mindannyiunk nagy örömére – elsőként az ALDI Magyarország bejelentette, hogy állandó kínálatában csak magyar frisshúst fog árulni.

Miért jelentős ez a lépés?

Az ALDI bejelentése mind a 151 hazai üzletére vonatkozik, az átállás rövidesen – kifutó rendszerben – elindul, és minden állandó kínálatban kapható frisshúsra vonatkozik. Túlzás nélkül mondhatom, hogy ez jelentős áttörés, melynek a kamara aktív részese. Az ALDI lépése – és bízom abban, hogy a közeljövőben további láncoké – egyrészt a magyar húságazatot, húsipart erősíti, valamint a termelésbiztonságot, kiszámíthatóságot. Hosszabb távon pedig csökkenti a piac nemzetközi kitettségét. Emellett a hazai szigorú állategészségügyi és higiéniai szabályozások, illetve a rendszeres hatósági ellenőrzések révén a fogyasztók számára is nagyobb biztonságot, valamint – a kiemelkedően jó minőségű hazai gabonára alapozott takarmányozás okán – magasabb érzékszervi minőséget is garantálhat. Bízunk abban, hogy a példát hamarosan a többi kiskereskedelmi lánc is követi, továbbá, hogy ez a szándék más termékkörökre is kiterjed.

Más üzletláncok is követhetik a példát?

Szeretném hangsúlyozni, hogy a mostani lépéssel a hazai termelők, feldolgozók mellett a fogyasztók is jobban járnak. A magyar húsok és hústermékek frissebbek, ízletesebbek, kiemelkedően jó minőségűek, biztonságosak, és környezettudatosabb választást is jelentenek. A hazai gazdák, a magyar gazdaság támogatásán túl, előny az is, hogy jelentősen a kisebb távolságról, rövidebb idő alatt érkező és kevesebb ideig hűtött termékek ökológiai lábnyoma is jóval kisebb. Folyamatosan egyeztetünk a kiskereskedelmi láncokkal, akiknél egyébként sem mellékes szempont az, hogy ha valamelyikük csak magyar árut kínál, azt a példát többnek is érdemes követnie. Mi, magyar fogyasztók mindennapi döntéseinkkel is tehetünk a hazai gazdaság erősítéséért. Ha egyre többen csak a magyar termékeket keressük, az a kínálatot is meg fogja határozni. Én arra biztatok mindenkit, hogy válassza a magyar termékeket, és ezt kérjük az összes áruházlánctól is.

*További részletek: https://www.aldi.hu/hu/ajanlatok/hazait-szeretettel-100-friss-es-magyar-hus/

 

Vonatkozó hírek

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám