Társadalmi felelősségvállalás

Bár a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara klasszikus értelemben nem szerves része a versenypiacnak, de a mintegy 400 ezer taggal rendelkező köztestület sem feledkezhet el környezetéről, tehát azokról, akik hosszú távon a legfontosabbak: embertársainkról, településeinkről, gyermekeinkről, az elesettekről és a rászorulókról.


Napjainkban szerencsére egyre nagyobb számban léteznek olyan szervezetek, amelyek elkötelezett hívei egy olyan szervezeti magatartásnak, amelynek keretén belül a cégek a törvényes kötelezettségeknél és előírásoknál szigorúbb normákat tekintenek kötelezőnek a maguk számára. Egyrészt mert ez a meggyőződésük, másrészt, mert tisztában vannak vele, hogy hosszú távon ez saját érdekeiket is szolgálja. Ugyanakkor még mindig széles körben elterjedt az a vélemény, hogy a társadalmi felelősségvállalás egyenlő a pénzosztogatással, vagy a szervezet tevékenysége által okozott károk enyhítésére, orvoslására szorítkozik. Ezért is fontos, hogy vannak, akik megértik, hogy a társadalmi felelősségvállalás több mint pénzosztogatás vagy kárenyhítés, és tisztában vannak azzal, hogy e vonatkozásban is a hatékonyság és az értékteremtés kell, hogy vezérelje döntéseinket.

Egy szervezet társadalmi felelősségvállalásának vannak egyfelől kézzelfogható, másfelől pedig kevésbé számszerűsíthető, nem megfogható eszközei, például az alkalmazottak tudása, szakmai hozzáértése, a szolgáltatások értéke, a szervezet hírneve vagy a kialakult kapcsolatrendszere.
Mindentől függetlenül biztosak vagyunk benne, hogy a jövőben mind többen lesznek azok a vezetők, akik felismerik szervezetük társadalmi felelősségét, és a gyakorlatban is igyekeznek ennek megfelelően  kialakítani szervezetük működését. Számukra is egyértelművé válik, hogy ez nemcsak annak a közösségnek a szempontjából fontos, amelyben tevékenységüket végzik, de saját maguknak is, hiszen alkalmazásával növelni tudják nemcsak hírüket, de elismertségüket, és ezzel a társadalom elismert tagjává is válhatnak.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál ezt szem előtt tartva szervezzük társadalmi felelősségvállalási programjainkat, amelynek legfontosabb elemei a következők.


Magyarok Kenyere program

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara társadalmi felelősségvállalási tevékenységével összhangban karolta fel a 2011-ben elindított Magyarok Kenyere programot, amely a tavalyi évtől a köztestület stratégiai partnerségében működik. A jótékonysági kezdeményezés mára egy, az egész Kárpát-medencére kiterjedő karitatív kezdeményezéssé nőtte ki magát. A program keretében a kamara búzaadományokat gyűjt, és az ebből őrölt lisztet eljuttatja a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyerekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek és intézményeknek, ezzel is enyhítve mindennapi gondjaikon.  A NAK minden évben készséggel fogadja a társadalmi felelősségvállalásban elkötelezett vállalatok, vállalkozások és szervezetek csatlakozását, adományaikat és felajánlásaikat a programhoz, hogy így tehessünk közösen a rászorulók helyzetének javításáért.


Cipősdoboz akció és karácsonyi adományozás

Már hagyomány, hogy a közös karácsonyi ünnepségünkre a kamara munkatársai különböző adományokkal készülnek. 2015-ben cipősdoboz akciót szervezünk, amelynek eredményeképpen közel 500 darab cipősdoboz fonta körbe a díszes karácsonyfánkat, ez pedig azt is jelentette, hogy közel 500 gyermek karácsonyát tette szebbé és csalt őszinte mosolyt az arcukra a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezése. 2016-ban az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársaival egyeztetve tartós élelmiszereket gyűjtöttünk nélkülöző családok számára. A kezdeményezés sikerrel zárult: a akamara karácsonyi rendezvényen résztvevő 800 kollégánk összesen 2258 kg tartós élelmiszert adott át a segélyszervezet munkatársainak.


Virágpalánták a Bólyai Gyermekotthonnak

A két budapesti helyszínen működő Bólyai Gyermekotthon hatvan lakója számára különböző kertészeti szerszámokat, virágpalántákat és vetőmagokat adományozott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A gyermekotthon telephelyein az önellátásra nevelés már hosszabb ideje jelen van, amelynek szellemében kertészkedéssel kapcsolatos gyakorlati tudáshoz juttatják a gyermekeket.


"Passzold vissza, Tesó!" használt mobilokat újrahasznosító akció

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2021. szeptemberében csatlakozott a „Passzold vissza, Tesó!” szemléletformáló kampányhoz, melynek keretében a kamara dolgozói és családtagjaik újrahasznosításra ajánlhatják fel használaton kívüli mobiltelefonjaikat. A NAK a készülékek visszagyűjtésén keresztül is szeretné ráirányítani a figyelmet a fenntartható körforgásos gazdaság, a környezetvédelem, valamint a társadalmi felelősségvállalás fontosságára.

A „Passzold vissza, Tesó!” a Jane Goodall Intézet, az Afrikáért Alapítvány, a Védegylet és a KÖVET Egyesület közös kampánya. Célja, hogy a háztartásokban található használaton kívüli, adatmentes mobiltelefonokat, GPS-eket, táblagépeket összegyűjtse. A használt készülékekből többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni, például aranyat, ezüstöt, palládiumot és rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok bányászata különböző állatfajok (pl. gorillák, csimpánzok, bonobók) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit veszélyezteti. A használt mobiltelefonok újrahasznosításának növelésével az előállításukhoz szükséges ércek bányászata csökkenthető.

 

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei