Mappa Kiadványok

Kiadványok

A kamara által kiadott gazdálkodói kézikönyvek. Keresse meg tevékenységéhez kapcsolódó kézikönyvünket és töltse le PDF verzióban! 

Dokumentumok

pdf European livestock voice kampány - Meat the facts I. Népszerű

Meatthefacts

letöltés (pdf, 13.75 MB)

NAK_kiadvány_meat_the_fact_1_20211208_e.pdf

European livestock voice kampány - Meat the facts I.

A kiadványsorozat „Az állattenyésztés és az állatitermék-előállítás jelentősége” című első kötete az ágazatnak a vidéki élethez kapcsolódásáról, a húsnak az étkezési kultúránkban és a kiegyensúlyozott táplálkozásban betöltött szerepéről, valamint a „húshelyettesítők” és a természetes hús ökológiai lábnyomának összehasonlításáról szól.

pdf Szőlő és gyümölcsfélék növényvédelme Népszerű

gyümölcsfélék, növényvédelem, szőlő

letöltés (pdf, 3.60 MB)

Szőlő és gyümölcsfélék növényvédelme_online (1).pdf

Szőlő és gyümölcsfélék növényvédelme

Zsigó György – okleveles agrármérnök, növényorvos, talajtani szakmérnök Szőlő- és gyümölcsfélék növényvédelme című füzetével hasznos és izgalmas olvasmánnyal ad betekintést a növényvédelem rejtelmeibe. A füzetben tematikusan, fejlettségi fázisonkként, képekkel szemléltetve, mutatja be a mechanikai, biológiai és kémiai növényvédelmi teendőket.

pdf Tanulmányok a ketreces állattartásról IV. Népszerű

Meatthefacts

letöltés (pdf, 11.16 MB)

4_Ketrec_Nyúl_20210728.pdf

Tanulmányok a ketreces állattartásról IV.

A Kamara az állattartó ágazatok társadalmi elfogadottságának növelése érdekében készíttette a Kaposvári Egyetem tanáraival a Mezőgazdasági kézikönyvek sorozatban megjelenő kiadvány-sorozatát, amelynek negyedik kötete a nyúlágazatot ismerteti.

pdf Tanulmányok a ketreces állattartásról III. Népszerű

Meatthefacts

letöltés (pdf, 11.21 MB)

3_Ketrec_Kacsa_20210728.pdf

Tanulmányok a ketreces állattartásról III.

A Kamara az állattartó ágazatok társadalmi elfogadottságának növelése érdekében készíttette a Kaposvári Egyetem tanáraival a Mezőgazdasági kézikönyvek sorozatban megjelenő kiadvány-sorozatát, amelynek harmadik kötete a hízott kacsa ágazatot ismerteti.

pdf Tanulmányok a ketreces állattartásról II. Népszerű

Meatthefacts

letöltés (pdf, 14.31 MB)

2_Ketrec_Lúd_20210728.pdf

Tanulmányok a ketreces állattartásról II.

A Kamara az állattartó ágazatok társadalmi elfogadottságának növelése érdekében készíttette a Kaposvári Egyetem tanáraival a Mezőgazdasági kézikönyvek sorozatban megjelenő kiadvány-sorozatát, amelynek második kötete a hízott liba ágazatot ismerteti.

pdf Tanulmányok a ketreces állattartásról I. Népszerű

Meatthefacts

letöltés (pdf, 13.40 MB)

1_Ketrec_Tojástermelés_20210728.pdf

Tanulmányok a ketreces állattartásról I.

A Kamara az állattartó ágazatok társadalmi elfogadottságának növelése érdekében készíttette a Kaposvári Egyetem tanáraival a Mezőgazdasági kézikönyvek sorozatban megjelenő kiadvány-sorozatát, amelynek második kötete az árutojás-termelő ágazatot ismerteti.

pdf Szennyvíziszap, iszapkomposzt, termékkomposzt termőföldön történő felhasználása Népszerű

letöltés (pdf, 2.24 MB)

szennyviziszapos_szoroanyag.pdf

Szennyvíziszap, iszapkomposzt, termékkomposzt termőföldön történő felhasználása

A NAK által készített tájékoztató bemutatja a szennyvíziszap, a szennyvíziszap komposzt és a termék komposzt mezőgazdasági területen történő hasznosításának engedélyezési módjait, a felhasználással járó előnyöket, korlátozásokat. Mindezen szabályok biztosítják azt, hogy sem a környezetre sem az élelmiszerelőállításra nem jelent veszélyt ezen anyagok termőföldre juttatása. Hasznosításával javul a talaj szervesanyagkészlete, mikrobiológiai aktivitása, tápanyagszolgáltató képessége, víztartása, csökken az aszályérzékenység.

A kis kiadványban szereplő módon hasznosítsák bizalommal!

pdf A növénytermesztés és a klímaváltozás Népszerű

letöltés (pdf, 8.45 MB)

A növénytermesztés és a klímaváltozás.pdf

A növénytermesztés és a klímaváltozás

Kiadványsorozatunk második kötetben a klímaváltozás növénytermesztésre gyakorolt hatásait foglaljuk össze.

pdf Az állattenyésztés és a klímaváltozás Népszerű

Meatthefacts

letöltés (pdf, 8.41 MB)

Az állattenyésztés és a klímaváltozás.pdf

Az állattenyésztés és a klímaváltozás

Kiadványsorozatunk harmadik kötetében a klímaváltozás állattenyésztésre gyakorolt hatásait és a gyakorlati védekezési lehetőségeket foglaljuk össze. Célunk, hogy olyan módszereket ismerjenek meg a gazdálkodók, amelyek átültethetők a napi gyakorlatba.

pdf A klímaváltozás és a mezőgazdaság általános gazdasági és szabályozási környezete Népszerű

Meatthefacts

letöltés (pdf, 7.35 MB)

A klímaváltozás és a mezőgazdaság általános gazdasági és szabályozási környezete.pdf

A klímaváltozás és a mezőgazdaság általános gazdasági és szabályozási környezete

Kiadványunk első kötetében a klímaváltozás és a mezőgazdaság általános gazdasági és szabályozási környezetével foglalkozunk.

pdf Élelmiszeripari kézikönyv - A halal előírások Népszerű

letöltés (pdf, 11.24 MB)

elelmiszeripari-kezikonyv_halal_online_20210209_.pdf

Élelmiszeripari kézikönyv - A halal előírások

Kiadványunk egy hatalmas piacba ad betekintést, elkalauzol a vonatkozó előírások világában, támpontokat ad a termékfejlesztéshez, az ezen piacra való bejutáshoz, érvényesüléshez.

pdf A Kóserság előírásai Népszerű

letöltés (pdf, 5.62 MB)

A Kosersag eloirasai.pdf

A Kóserság előírásai

A kiadványban az általános kóser előírásokról, azok történetéről, a nemzetközi tanúsítási rendszerekről, az állategészségügyi és állatvédelmi vonatkozásokról, egyéb speciális követelményekről is tájékoztatást adunk. Elsősorban gyakorlati bemutatást nyújtunk azon élelmiszeripari cégek részére, akik érdeklődnek a rituális előírásoknak megfelelő termékek előállítása iránt, valamint olyan exportképes vállalkozások részére, amelyek a kóser előírások betartását megkövetelő célpiacok vagy célpiaci szegmensek irányában szeretnék bővíteni tevékenységüket.

pdf Önellenőrzés a gyakorlatban Népszerű

letöltés (pdf, 6.63 MB)

Önellenörzes_a gyakorlatban.pdf

Önellenőrzés a gyakorlatban

Az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről szóló rendelet 2018 elején lépett hatályba. A jogszabály célja az élelmiszerláncban termelt illetve feldolgozott élelmiszerek és szolgáltatások minőségének növelése, az élelmiszer-biztonság megerősítése illetve fenntartása, az élelmiszer-vállalkozók minőségi rendszerszemléletének és tudatosságának fejlesztése. Kiadványunk segítséget nyújt a vállalkozások önellenőrzési rendszerének kiépítéséhez és fejlesztéséhez.

pdf Családi gazdaságok reformja - Tájékoztató kiadvány a családi gazdaságokról szóló törvényről Népszerű

Családi gazdaságok reformja - Tájékoztató kiadvány a családi gazdaságokról szóló törvényről

Tájékoztató kiadvány 4. -  A családi gazdaságokról szóló törvény (2020. évi CXXIII. törvény) szabályai 2021. január 1-jén lépnek hatályba. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezésére megszületett törvény jelentős összefogás eredménye mind a gazdálkodókkal, mind a jogalkotásban részt vevő minisztériumokkal.  Az egyeztetések és a jogszabályalkotási munka eredményeképpen kidolgozott, és az Országgyűlés által elfogadott törvény a 21. századi elvárásoknak megfelelő működési és adózási környezetet teremt, elősegítve az agrár- és élelmiszeripari gazdaságok fejlődését, fejlesztését, valamint a generációváltást, mindeközben csökkentve az adminisztrációs terheket is. Jelen kiadvány a mezőgazdasági működési formák reformjáról, valamint a hozzájuk kapcsolódó adózási szabályokról ad információkat. A kiadványban ismertetett szabályok, illetve változások az ágazat működésének versenyképességét, hatékonyságát hivatottak elősegíteni. Jelentőségük elvitathatatlan, hiszen várhatóan hosszú évekre meghatározhatják az agrárium fejlődését. Az összeállított anyag a későbbiek során még kiegészülhet a végrehajtási rendeletben megjelentekkel.

pdf Biztonságos élelmiszer-előállítás III. Népszerű

letöltés (pdf, 6.53 MB)

BIZTONSÁGOS ÉLELMISZER-ELŐÁLLÍTÁS_online.pdf

Biztonságos élelmiszer-előállítás III.

Élelmiszeripari kézikönyv 9. – Kiadványunkkal abban szeretnénk segíteni az élelmiszeripar szereplőit, hogy megismerjék a rendelkezésre álló élelmiszerbiztonsági irányítási rendszereket, a követelményeket, továbbá hogy a leírtak alapján el tudják dönteni, hogy a célpiacaik eléréséhez melyik rendszer követelményei a legmegfelelőbbek. Emellett célunk, hogy olyan ismereteket adjunk át tagjainknak, amelyeknek köszönhetően növelni tudják a hatékonyságukat a folyamatok racionalizálása és a nem megfelelő tevékenységek csökkentése révén.

pdf Biztonságos élelmiszer-előállítás II. Népszerű

Biztonságos élelmiszer-előállítás II.

Élelmiszeripari kézikönyv 9. – Az élelmiszer-biztonság megteremtéséhez szükséges eszközök folyamatosan fejlődnek. A kiadványban összefoglaltuk a HACCP rendszerrel kapcsolatos tudnivalókat, és igyekeztünk olyan gyakorlatias formába ültetni mindezt, hogy könnyen beépíthető legyen a mindennapi gyakorlatba. Reméljük, hasznukra lesz ez munkájuk során.

pdf Biztonságos élelmiszer-előállítás I. Népszerű

letöltés (pdf, 3.79 MB)

HIGIENIAI_ALAPISM_online.pdf

Biztonságos élelmiszer-előállítás I.

Élelmiszeripari kézikönyv 9. – Az Egészségügyi Világszervezet alapelvét vallva, miszerint „a lakosság biztonságos és egészséges élelmiszerekkel történő ellátása a legfontosabb népegészségügyi intézkedések egyike, melyet egy nemzet lakossága egészségi állapotának javítása és a gazdasági fejlődés érdekében tenni tud”, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is hozzá kíván járulni a magyar lakosság egészségi állapotának javításához oly módon is, hogy e kiadvánnyal segíti élelmiszer-előállításban tevékenykedő tagjait a biztonságos élelmiszer előállítással kapcsolatos információk megszerzésében.

pdf Az öntözéssel kapcsolatos vízjogi engedélyezési eljárások Népszerű

letöltés (pdf, 610 KB)

vizjogi_engedelyezesi_eljarasok.pdf

Az öntözéssel kapcsolatos vízjogi engedélyezési eljárások

Az öntözéssel kapcsolatos vízjogi engedélyezési eljárásokról készített plakát tájékoztató jelleggel készült, amely az érvényes folyamatokat rögzíti.

pdf Szakszerű pálinkakínálás Népszerű

letöltés (pdf, 5.29 MB)

Palinka_kiadvany_online.pdf

Szakszerű pálinkakínálás

Élelmiszeripari kézikönyv 8. - Nemzeti italunk 2004 óta védett hungarikum, hazánkban valószínűleg nincs olyan háztartás, ahol ne lenne megtalálható, hiszen rég nem látott kedves ismerősök érkezésekor, de akár örömünk fokozására, bánatunk oldására mindig előkerül a kamrából. Ha meghalljuk a szót, szinte már a szánkban érezzük az ízeket, de vajon kinek milyen a jó pálinka? Az ízlések eltérőek lehetnek: van, akit még családi körben sem lehet rávenni a fogyasztására, de van, aki meg hosszú percekig képes mesélni a poharába kerülő italról: „a magyar királyné életvizéről”. Fontosnak tartjuk, hogy a megfelelő gondossággal készült pálinkáról alkotott képet úgy alakítsuk, hogy a fogyasztók valóban megtapasztalhassák az ital pozitívumait egy-egy kóstolás alkalmával, és a minőségi termékekkel való találkozás után beleszeressenek, majd később is azokat keressék. Kiadványunkkal azt a folyamatot kívánjuk segíteni, hogy a minőségi, mértékletes, ám élvezetes pálinkafogyasztás kultúráját minél többen megtapasztalják és magukénak tudják.

pdf Útmutató az öntözéses szolgalom megalapításához Népszerű

letöltés (pdf, 85 KB)

kartalanitasi_utmutato_20201016.pdf

Útmutató az öntözéses szolgalom megalapításához

A 2020 elejétől hatályos öntözéses gazdálkodásról szóló törvény bevezette az öntözéses szolgalom intézményét is. A szolgalom megalapításában érdekelt felek számára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara készített egy útmutatót, amelynek segítségével tájékozódhatnak a megalapítás folyamatáról, a jogszabályban meghatározott kártalanítás meghatározásának módjáról.

pdf Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék, örökzöldek Népszerű

letöltés (pdf, 26.94 MB)

Magyar nemesitesu diszfak, diszcserjek, orokzoldek kiadvany.pdf

Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék, örökzöldek

Mezőgazdasági kézikönyv 7. - A dísznövények, díszfák környezeti hasznossága egyre inkább a figyelem előterébe kerül. A jó minőségű, jól ápolt zöldfelületek jelentős hatást fejtenek ki a városokban, településeken élő emberek életminőségére, mindennapi tevékenységére, munkájára, egészségi állapotára. Ennek kapcsán kimondható, hogy a díszkertészek díszfaiskolai termékei, a díszkertészek zöldfelületi szolgáltatásai jelentős szerepet töltenek be közegészségügy területén. A nagyberuházásokhoz kapcsolódó mai modern zöldfelületi fejlesztések nem ok nélkül számolnak a dísznövények, díszfák, környezeti hasznával. A „Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék, örökzöldek” című hiánypótló összeállítás a hazai fajtákat gyűjti egybe és mutatja be, képekkel és rövid leírásokkal.

pdf Természetközeli gyepgazdálkodás Népszerű

letöltés (pdf, 12.86 MB)

LIFE_Gyepgazdálkodas_online (1).pdf

Természetközeli gyepgazdálkodás

Jelen kiadvány célja, hogy röviden bemutassa a gyepek természetvédelmi jelentőségét, valamint a Natura 2000 gyepterületeken történő gazdálkodás természetvédelmi hátterét.

pdf Az öntözés intézményi háttere Népszerű

letöltés (pdf, 610 KB)

Az öntözés_intézményi_háttere.pdf

Az öntözés intézményi háttere

A NAK által készített tájékoztató útmutató bemutatja az öntözés engedélyezésében résztvevő tervezőket, hatóságokat, igazgatóságokat, valamint intézményeket.

pdf Érzékszervi vizsgálatok Népszerű

letöltés (pdf, 8.83 MB)

elelmiszeripari-kezikonyv_erzekszervi vizgsalat online.pdf

Érzékszervi vizsgálatok

Élelmiszeripari kézikönyv 7. – Jelen kiadványunk első részében megismerkedhet az érzékszervi vizsgálatok elméleti alapjával, ágazati sajátosságaival. Részletesen bemutatjuk a szabályozás hazai és nemzetközi hátterét, a vizsgálatok általános irányelveit, a megvalósítás részleteit, illetve az eredmények kiértékelését és értelmezését.

pdf Tájékoztató az öntözésre alkalmas hazai vízkészletekről Népszerű

letöltés (pdf, 5.90 MB)

Öntözésre alkalmas hazai vízkészletek.pdf

Tájékoztató az öntözésre alkalmas hazai vízkészletekről

A természetes csapadék mesterséges pótlása érdekében, a vízügyi hatóság által engedélyezett mező- vagy erdőgazdasági művelés alatt álló területen történő, vagy a jogszabály alapján öntözhető gyepterület fenntartását biztosító vízhasználat számít öntözésnek. Az öntözésre alkalmas hazai vízkészleteket ismerteti a NAK legújabb információs ábrája.

pdf Talajtan biogazdálkodóknak II. Népszerű

letöltés (pdf, 4.02 MB)

Talajtan_2.resz.pdf

Talajtan biogazdálkodóknak II.

Mezőgazdasági kézikönyv 6. - A második rész fókuszában a talajbiológia áll, amely nemcsak a talaj termékenysége, hanem a növényvédelem szempontjából is fontos tényező. Minden gazdálkodónak tudnia kell azt, hogy a talaj élő közeg, mely akkor funkcionál megfelelően, akkor segíti gazdáját, ha megfelelő kezelésben részesül. Fontos, hogy ellássuk szervesanyaggal, melyet a talajban lévő élőlények alakítanak át értékes humuszanyagokká, a növények táplálásához szükséges anyagokká. A talaj ezáltal kellően szerkezetes, víztartó és megfelelően átszellőzötté is válik, megteremtve a megfelelő életteret a mikrobák és a növények gyökerei számára. Az egészséges növény sokkal ellenállóbb a környezeti tényezőknek, károsítóknak, kórokozóknak. Az egészséges növény biztosítja a gazdálkodó számára a várt hozamot és minőséget.

pdf Talajtan biogazdálkodóknak I. Népszerű

letöltés (pdf, 6.23 MB)

Talajtan_1_resz_online.pdf

Talajtan biogazdálkodóknak I.

Mezőgazdasági kézikönyv 6. – A kiadványunk elsősorban azoknak a biogazdáknak, leendő biogazdáknak készült, akik nyitottak a „zöldebb” mezőgazdasági módszerek iránt. A kötetben természetesen olyan alapvetéseket is megfogalmazunk, melyek által a hagyományos gazdálkodásban is védhetjük, óvhatjuk környezetünket, a feltételesen megújuló erőforrásainkat, talajainkat. Ez valamennyi gazdálkodó hosszú távú és jól felfogott érdeke, hiszen a talajának megfelelő gondozásával gazdasági célkitűzéseit is realizálhatja, s könnyebben alkalmazkodhat a környezeti kihívásokhoz. Globális szinten nézve, a fenntarthatóság egyik alapkérdése talajaink védelme, termékenységük megőrzése. Célunk, hogy ehhez olyan módszereket ismerjenek meg a gazdálkodók, amelyek Magyarországon átültethetők a napi gyakorlatba. A iadványunk első részében az ökológiai gazdálkodás előírásairól, valamint az azoknak megfelelő tápanyag-gazdálkodási lehetőségekről és a leggyakrabban termesztett szántóföldi növények agrotechnikájáról olvashatnak, mely iránymutatást is megfogalmaz a növényvédelmi alapintézkedésekre.

pdf A takarítás kritériumai Népszerű

letöltés (pdf, 6.22 MB)

elelmiszeripari-kezikonyv_a_takaritas_kriteriumai_nezeti.pdf

A takarítás kritériumai

Élelmiszeripari kézikönyv 6. - Élelmiszeriparikiadvány-sorozatunk újabb  kötete a takarítás témáját járja körül. Ismerteti egyrészt a takarítás célját, módozatait, illetve  hasznos ötleteket  és tanácsokat ad a helyes gyakorlatok elsajátításához és alkalmazásához.
Kiadványunk komplexen foglalkozik a témával, kezdve a tisztítás, fertőtlenítés jelentőségétől, fogalmától a különféle űrlapmintákig. A kapcsolódó jogi szabályozások mellett ismerteti a takarítás során használt alapvető anyagokat, eszközöket, általánosságban az üzemi takarítás követelményeit, szükséges gyakoriságát. Szót ejt továbbá a tisztítási, fertőtlenítési módokról, a takarítási utasítás és terv készítéséről, az alkalmazott takarítószerekkel szembeni követelményekről, a kezelési szabályokról.

pdf Nagy károkat okozhat a vadgazdálkodásnak a járványhelyzet Népszerű

letöltés (pdf, 451 KB)

NAK_Vadgazdálkodási helyzetkép_20200403.pdf

Nagy károkat okozhat a vadgazdálkodásnak a járványhelyzet

Az elhúzódó koronavírus-járványnak várhatóan komoly negatív gazdasági hatása lesz a magyar vadgazdálkodási ágazatra is, rövid és hosszú távon egyaránt – áll a NAK ágazati elemzésében.

pdf A járványügyi korlátozások hatásai az erdőgazdálkodásra Népszerű

letöltés (pdf, 588 KB)

NAK_A járványügyi korlátozások hatásai az erdőgazdálkodásra.docx.pdf

A járványügyi korlátozások hatásai az erdőgazdálkodásra

A koronavírus-járványhoz kapcsolódó külföldi és hazai vészhelyzeti intézkedések az erdőgazdálkodókat és az erdészeti ágazatban tevékenykedő vállalkozásokat is nehéz helyzetbe hozták. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a március végi információk alapján összefoglalta a főbb nehézségeket, kockázatokat, és azok mérséklésének lehetőségeit.

pdf Élelmiszeripari helyzetkép Népszerű

letöltés (pdf, 689 KB)

NAK_élelmiszeripari helyzetkép_2020_02_02.pdf

Élelmiszeripari helyzetkép

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – az április 1-jei információk alapján – helyzetelemzést készített az élelmiszeripar és az élelmiszer-kereskedelem helyzetéről, a jelenlegi koronavírusjárvány-helyzet tükrében.

pdf A koronavírus-járvány hatásai az agráriumban - 2020. március 20. Népszerű

letöltés (pdf, 521 KB)

Agrárium körkép_20200320.pdf

A koronavírus-járvány hatásai az agráriumban - 2020. március 20.

A 2020. március 16. óta a NAK folyamatosan monitorozza az ágazati szereplőket érintő problémákat, begyűjti és rendszerezi azokat. Továbbá együttműködik az Agrárminisztériummal annak érdekében, hogy közösen juttassák el az agráriummal kapcsolatos beavatkozási javaslatokat az operatív törzshöz és a kormány által megalakított, a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoporthoz. A tájékoztatóban a március 16. és 20. közötti, agráriummal kapcsolatos tudnivalóit foglaljuk össze.

pdf A koronavírus várható hatása az agrárgazdaságra Népszerű

letöltés (pdf, 808 KB)

A koronavírus várható hatásai az agrárgazdaságra_0316 -kész3.pdf

A koronavírus várható hatása az agrárgazdaságra

Jelen dokumentum célja a COVID-19, közismertebb nevén a koronavírus agrárgazdaságra gyakorolt várható hatásainak, kockázatainak felmérése, és azokra megoldási javaslatok nyújtása.
A vírus terjedése a gazdaság minden szektorát befolyásolja, a hatások viszont nagymértékben eltérnek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a dokumentum elkészítése során a koronavírus agráriumot közvetlenül érintő várható hatásaira szentelt különös figyelmet, azonban nem szorítkozott kizárólag csak e szektor helyzetének felülvizsgálatára, hanem a közvetett hatások miatt a nemzetgazdaság egyéb ágazatainak szempontjából is körüljárta a témát.
A NAK azzal a feltételezéssel teszi meg a javaslatait, hogy a koronavírus legfeljebb körülbelül 2 hónapos időtávon követel meg érdemi kormányzati lépéseket – azaz addigra a terjedés megáll –, így ezt követően kezdhet el a gazdaság is újra a megszokott rend alapján működni. Álláspontunk szerint ez az időszak is jelentős negatív hatással bírhat a nemzetgazdaságra, azonban várhatóan visszafordíthatatlan globális hátrányokat nem fog okozni, amennyiben a problémák kezelése időben és a megfelelő eszközökkel megtörténik; egyes területeket azonban súlyosabban is érinthet a jelenlegi helyzet.
A NAK célja jelen anyag elkészítésével az volt, hogy megvizsgálja, mely szinteken és milyen eszközökkel lehetséges a beavatkozás a koronavírus terjedése által negatívan érintett szektorok támogatása érdekében.

pdf Az afrikai sertéspestissel kapcsolatos legfontosabb információk Népszerű

letöltés (pdf, 5.17 MB)

INFOGRAPH2_HU_02-asp.pdf

Az afrikai sertéspestissel kapcsolatos legfontosabb információk

Lassan két éve, hogy hazai vadállományban kimutatták az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát. A NAK saját eszközeivel igyekszik mindent megtenni, hogy a betegség ne terjedjen át a házisertés-állományra, illetve hogy nagyobb szerepet vállaljon a termékpályát érintő más problémák megoldásában is.  2019-ben a NAK országszerte hat helyszínen szervezett regionális rendezvényeket Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos részvételével és közreműködésével. A rendezvénysorozatot 2020-ban is folytatjuk.
A kamara nagy hangsúlyt fektet a hazai és külföldi társszervezetekkel való közös szakmai munkára és kiemelten fontosnak tartja az ágazati szereplők informálását, mozgósítását az esetleges kockázatok elleni eredményesebb védekezésre. Az afrikai sertéspestis terjesztésében az ember szerepe kiemelt, gondatlanság miatt nagy földrajzi távolságokat tehet meg. Ezért a NAK nagyon fontosnak tartja, hogy a szakmán kívül is egyszerű és érthető tájékoztatást adjon a betegségről, ezzel is segítve a magyar és európai sertéstartók, valamint állataik biztonságát!
Az infografika az afrikai sertéspestissel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglalja össze.

pdf REL kisokos Népszerű

letöltés (pdf, 9.30 MB)

REL_KISOKOS_web_linkelt.pdf

REL kisokos

Vidékfejlesztési kézikönyv 4. - A kiadvány a rövid ellátási láncból (REL) történő beszerzés előnyeit, a REL működési formáit, támogatási lehetőségeit mutatja be, továbbá felsorakoztat példaértékű megoldásokat is. melyek elterjedése remélhetőleg kompenzálja a globalizáció hozta negatív változásokat, egyúttal hozzájárul a környezeti terhelés csökkentéséhez és a helyi gazdaságfejlesztéshez.

pdf Laktózmentes élelmiszerek Népszerű

letöltés (pdf, 6.12 MB)

laktozmentes-elelmiszerek_2020_online.pdf

Laktózmentes élelmiszerek

Élelmiszeripari kézikönyv 5. - A kamara 2018-ban felmérést végzett a laktózmentesen táplálkozók körében. Az adatgyűjtés egyik komoly tanulsága volt, hogy a kereslet és a kínálat találkozásához célzott termékfejlesztésre van szükség. A kiadványban a szakemberek ezzel kapcsolatos tanácsai (is) szerepelnek.

pdf A hűtési lánc felügyelete Népszerű

A hűtési lánc felügyelete

Élelmiszeripari kézikönyv 4. - Az élelmiszeripar és -kereskedelem, de a vendéglátóipar szereplőinek is tisztában kell lenniük a hűtés, a fagyasztás és a hűtési lánc fenntartásának jelentőségével. Kiadványunk ezen gondolatiság jegyében készült, egyfajta „kapaszkodót” adva az érintetteknek.

pdf Az élelmiszer-választást befolyásoló tényezők Népszerű

letöltés (pdf, 6.99 MB)

elelmiszeripari-kezikonyv_élelmiszervalasztas_web.pdf

Az élelmiszer-választást befolyásoló tényezők

Élelmiszeripari kézikönyv 3. - A NAK Élelmiszeripari Igazgatósága 2016 és 2018 között tizenhét országgal együtt egy portugál koordináció alatt működő projekt keretében mérte fel az élelmiszer-választást befolyásoló tényezők hatásának mértékét. A munka keretében 2017-ben egy hazai reprezentatív kérdőíves megkérdezést végeztünk, melynek eredményeit a jelen kötet fejezeti részletezik.

pdf Erdészeti nemesített fajták erdősítésekhez, fásításokhoz Népszerű

letöltés (pdf, 6.90 MB)

fajtajegyzek_online2.pdf

Erdészeti nemesített fajták erdősítésekhez, fásításokhoz

Vidékfejlesztési kézikönyv 2. - A kiadvány foglalkozik az erdősítések és fásítások eredményes kivitelezésével, a mezőgazdasági területek védelmével, és az ország erdősültségének, illetve fával, faállománnyal borítottságának növelésével.

pdf Kisokos a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadásról Népszerű

letöltés (pdf, 3.03 MB)

kisokos_mezogazd-videkfejl-szaktan.pdf

Kisokos a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadásról

Tájékoztató kisokos 1. - A kamara aktív szerepet vállal a szaktanácsadás területén. Kiadványunkban a szaktanácsadói rendszert, a szaktanácsadók és a szaktanácsadói szervezetek működését mutatjuk be, továbbá tájékoztatást adunk egyebek közt a támogatási formákról és az igénybevételi lehetőségekről.

pdf A Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer működése Népszerű

letöltés (pdf, 5.40 MB)

MKR-kiadvany_online.pdf

A Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer működése

Mezőgazdasági kézikönyv 5. - A mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer I. pillérét az agrárkár-enyhítési rendszer alkotja, amely a kedvezőtlen időjárási jelenségek által okozott károk kompenzálását szolgálja a rendszer tagjai számára. A biztosítási díjtámogatás, a II. pillér keretében, a termelők által önkéntesen választható biztosítási konstrukciók díja vált támogathatóvá. A II. pillér bevezetésével új biztosítási konstrukciók jelentek meg. Ezzel először vált biztosíthatóvá több, Magyarországon gyakran és jelentős mértékben pusztító kockázat, mint az aszály, a felhőszakadás, a tavaszi fagy és az árvíz. A kockázatkezelési rendszer III. pillérét pedig a 2018 májusától bevezetett országos jégkármérséklő rendszer alkotja. A kockázatkezelési rendszer további fejlesztése keretében kidolgozás alatt áll a IV. pillér, melyben tervezett intézkedésként bevezetésre kerülhet a jövedelemstabilizáló rendszer. A kiadvány az MKR legfontosabb tudnivalóit tartalmazza.

pdf Termésbecslés és állapotjelentés Népszerű

letöltés (pdf, 4.06 MB)

Termésbecslés és állapotjelentés.pdf

Termésbecslés és állapotjelentés

Mezőgazdasági kézikönyv 4. – A mezőgazdasági termelés sajátosságaiból adódóan a növénytermesztés hozamait – ideértve a zöldség-, gyümölcs- illetve szőlőtermesztést is – teljes pontossággal csak a betakarítást követően tudjuk megállapítani. A betakarításra felkészülés, a szállítás, a szárítás, a tárolás vagy a forgalmazás és feldolgozás stb. szervezése azonban megkívánja, hogy a folyamatokra időben felkészüljünk. Ezt racionálisan csak akkor tehetjük meg, ha a terméseredmények várható alakulásáról már a betakarítást megelőzően is rendelkezünk információval, amely információhoz csak becslés útján juthatunk. A becslési eljárás ismerete elengedhetetlenül fontos a gyakorló szakemberek számára, a fentieken túlmenően is, hiszen a mindennapi élet produkál olyan eseteket, amikor más módon nem ismerhetjük meg a tényleges hozamot, csak becslési eljárással. Például lábon álló termést vásárolunk, vagy silózunk és a zöldtömeg mérlegelését nem tudjuk a munkafolyamatba építeni, de ugyanezt mondhatnánk a melléktermékek betakarításáról is. A felhozott esetek a mezőgazdasági termelés alapegységeinél, az üzemeknél, gazdaságoknál stb. jelentkező problémák. Ugyanakkor hasonló okokra visszavezethetően az agrárágazat felsőbb szintjein – kistérség, megye, régió, ország – is szükségesek a becslésből származó információk, amelyek akár a külkereskedelmi tárgyalásokra felkészülésnél is hasznosíthatók.

pdf Változások a földforgalmi szabályozásban Népszerű

letöltés (pdf, 2.47 MB)

valtozasok_a_foldforgalmi_szabalyozasban_kiadvany_B5_jav.pdf

Változások a földforgalmi szabályozásban

Tájékoztató kiadvány 1. – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „Tájékoztató kiadvány” című sorozatának első példányában a földforgalmi törvény módosításait ismertetjük. A hazánk EU-csatlakozásakor biztosított tízéves moratóriumi időszak lejártát követően léptek hatályba az új földforgalmi rendelkezések. Az új rendelkezések hatályosulásával kapcsolatban az elmúlt négy évben számos gyakorlati tapasztalatot szereztünk. Ezen tapasztalatok felhasználásával készítettük elő azon törvénymódosítást, amely 2019. január 11-től hatályos. A módosítás legfontosabb céljai a helyben lakó gazdák szerepének erősítése, a versenyképesség javítása egy egészséges, stabil birtokszerkezeten keresztül, a visszaélések visszaszorítása és a termőföld magyar kézben tartása. A változások érintik többek között a helyi földbizottságok feladatait és eljárását, az elővásárlási jogosultságokat és a termőföld vétel árára vonatkozó szabályokat is.

pdf Helyes talajvédelmi gyakorlat Népszerű

letöltés (pdf, 8.50 MB)

helyes-talajvedelmi-gyakorlat_web.pdf

Helyes talajvédelmi gyakorlat

Mezőgazdasági kézikönyv 3. - A kiadvány ismerteti az egyes támogatásokban elvárt talajvédelmi kötelezések teljesítésének gyakorlati eljárásait és rávilágít a „Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot” fenntartásának azon fontos és hasznos műveleteire, melyekkel a gazdálkodó saját területén elősegítheti pl. a vízmegőrzést, mind az agrotechnika, mind a másodvetemények alkalmazásával. Bemutatja a talajok szervesanyag-tartalmának megőrzésére, növelésére irányuló praktikákat, valamint a tápanyagpótlás gazdaságosságát biztosító lehetőségeket.
A kézikönyv célja a gazdálkodók és a szaktanácsadók tudatosságának növelése, ezáltal hozzájárulva a hatékony víz- és talajvédelem gyakorlati megvalósításhoz, hogy a talajt kímélő megoldásokkal biztosíthatják gazdaságos és ugyanakkor környezetet óvó lehetőségeket, a talajok, ezáltal a víz és a tápanyag helyben tartását, az eróziós károk mérséklését.
A kiadvány kitér a „Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot” (50/2008. (IV. 24.) FVM rendelet), a "Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat" (59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet, nitrátrendelet) és a 10/2015. (III. 13.) FM zöldítési rendeletben megfogalmazott „az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlat” minimumkövetelményeinek keretrendszerében, vagy a VPAKG-ban is megfogalmazott előírások gyakorlati okára, azok megfelelő alkalmazásának gyakorlati hasznára.

pdf Gluténmentes élelmiszerek Népszerű

letöltés (pdf, 9.51 MB)

elelmiszeripari-kezikonyv_gluten.pdf

Gluténmentes élelmiszerek

Élelmiszeripari kézikönyv 2. – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „Élelmiszeripari kézikönyv" című sorozata keretében készítette el újabb kiadványát.
Növekvő fogyasztói kereslet mutatkozik napjainkban a gluténmentes élelmiszerek iránt. A diétára szorulók igényeinek kielégítéséhez szigorú előállítási körülményeknek és szabályozási feltételeknek kell megfelelniük a készítőknek. Ezek megismeréséhez kíván segítséget nyújtani kiadványunk. Emellett arra törekedtünk, hogy minél szélesebb kitekintésben járjuk körbe a témát, annak érdekében, hogy az élelmiszer-előállítók az igényeknek minél magasabb szinten meg tudjanak felelni, illetve termékkínálatukat megfelelően tudják alakítani. Az élelmiszeripar szereplőinek a piaci trendekről, a gluténmentes élelmiszerek előállítására, jelölésére vonatkozó szabályokról és a fejlesztési lehetőségekről egyaránt tájékoztatást adunk.

A téma fontosságára tekintettel a NAK 2017-ben nagyszabású felmérést végzett a gluténmentesen táplálkozók körében (ennek eredményét is összefoglaltuk a kötetben), többek közt étkezési, vásárlási szokásaikra, termékigényeikre rákérdezve. Az adatgyűjtés egyik komoly tanulsága volt, hogy a piaci kereslet és kínálat találkozásához még inkább megfelelő termékfejlesztésekre van szükség, amik a konkrét elvárásokhoz illeszkednek. Kiadványunkban mindehhez szakemberek adnak hasznos, gyakorlatias tippeket.

Hogy az elmélet és a gyakorlati tapasztalatok is megjelenjenek, egyetemi oktatót, dietetikust, lisztérzékenyeket tömörítő szervezet vezetőjét, élelmiszer-fejlesztésben aktívan résztvevő szakembert is felkértünk: osszák meg velünk ismereteiket, tapasztalataikat. Illetve rajtunk keresztül a gazdálkodókkal, élelmiszer-előállítókkal és -kereskedőkkel, a vendéglátóegységekkel, a fogyasztókkal.

pdf Tájékoztató a magyar szőlő-szaporítóanyagról Népszerű

letöltés (pdf, 3.91 MB)

szoloszaporitas_szorolap_2018-11-07.pdf

Tájékoztató a magyar szőlő-szaporítóanyagról

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Szőlő Szaporítóanyag Szövetséggel együttműködve háromnyelvű (magyar-angol-orosz) összefoglaló jellegű rövid tájékoztatót készített. A szórólap célja, hogy a potenciális nemzetközi piacok figyelmét felhívja a jó minőségű, európai előírásoknak megfelelő magyar szőlő-szaporítóanyagra.

pdf Élelmiszeripari alapfogalmak II. Népszerű

letöltés (pdf, 7.13 MB)

elelmiszeripari-kezikonyv_alapfogalmak2_165x230_online.pdf

Élelmiszeripari alapfogalmak II.

Élelmiszeripari kézikönyv 1. – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ,,Élelmiszeripari kézikönyv" című sorozata keretében készítette el élelmiszeripari alapfogalmakat ismertető kétkötetes kiadványát. A hazai élelmiszer-gazdaság meghatározó szereplőjeként hivatásunk a kamarai tagság tevékenységének, hatékonyságnövelésének segítése. Ennek jegyében állítottuk össze ezen hiánypótló köteteket is, melyek szakmai alapossággal tartalmazzák az élelmiszeripar több száz alapfogalmát. Mindennek összefoglalásában egyetemi oktatók és meghatározó vállalatoknál tevékenykedő szakemberek működtek közre – ezzel garantálva az elmélet és a gyakorlat összhangját. Az alapfogalom-gyűjtemény az élelmiszeripar részterületeinek széles körét fedi le, az élelmiszer-
előállítás minden főbb lépésének fogalmait külön fejezet tárgyalja. A különböző szakágazatok, az élelmiszer-csomagolás és a -marketing területének vonatkozó kulcsszavait további definíciók egészítik ki, például a táplálkozás-élettan és az élelmiszer-biztonság témájában. A jogszabályi háttéren is alapuló fogalmak egyféle ágazati jogszabálygyűjteményt is adnak, ami meggyőződésünk szerint az élelmiszer-előállítóknak hasznos segítséget jelent mindennapi munkájuk során.

pdf Élelmiszeripari alapfogalmak I. Népszerű

letöltés (pdf, 9.64 MB)

elelmiszeripari-kezikonyv_alapfogalmak1_165x230_online.pdf

Élelmiszeripari alapfogalmak I.

Élelmiszeripari kézikönyv 1. – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ,,Élelmiszeripari kézikönyv" című sorozata keretében készítette el élelmiszeripari alapfogalmakat ismertető kétkötetes kiadványát. A hazai élelmiszer-gazdaság meghatározó szereplőjeként hivatásunk a kamarai tagság tevékenységének, hatékonyságnövelésének segítése. Ennek jegyében állítottuk össze ezen hiánypótló köteteket is, melyek szakmai alapossággal tartalmazzák az élelmiszeripar több száz alapfogalmát. Mindennek összefoglalásában egyetemi oktatók és meghatározó vállalatoknál tevékenykedő szakemberek működtek közre – ezzel garantálva az elmélet és a gyakorlat összhangját. Az alapfogalom-gyűjtemény az élelmiszeripar részterületeinek széles körét fedi le, az élelmiszer-
előállítás minden főbb lépésének fogalmait külön fejezet tárgyalja. A különböző szakágazatok, az élelmiszer-csomagolás és a -marketing területének vonatkozó kulcsszavait további definíciók egészítik ki, például a táplálkozás-élettan és az élelmiszer-biztonság témájában. A jogszabályi háttéren is alapuló fogalmak egyféle ágazati jogszabálygyűjteményt is adnak, ami meggyőződésünk szerint az élelmiszer-előállítóknak hasznos segítséget jelent mindennapi munkájuk során.

pdf Zöldtrágyázás Népszerű

letöltés (pdf, 5.00 MB)

zoldtragyazas_online.pdf

Zöldtrágyázás

Mezőgazdasági kézikönyv 2. - Az Európai Bizottság javaslata alapján 2020 után a zöldítés megszűnne, azonban ez nem azt jelentené, hogy csökkennének a gazdálkodók terhei. Sőt, a közvetlen kifizetések előfeltételeként az eddigieknél is szigorúbb környezeti és éghajlatvédelmi követelményeket szabna az EU. Fontos tehát, hogy a termelők tisztában legyenek azokkal a módszerekkel, amelyek segítségével megva­lósítható a környezettudatos gazdálkodás. Ilyen a jelen kézikönyvben ismertetett zöldtrágyázás is. Kiadványunkban részletesen bemutatjuk a zöldtrágyázás hatásait, valamint hasznos tanácsokat adunk a növények kiválasztásához és termesztéséhez. 

pdf Halegészségügy, halbetegségek Népszerű

letöltés (pdf, 5.79 MB)

halegeszsegugyi_kiadvany_online.pdf

Halegészségügy, halbetegségek

Mezőgazdasági kézikönyv 1. - Kiadványunk elsősorban a haltermelők és horgászvízkezelők számára íródott mint segédanyag, azonban hasznos segítséget adhat az állatorvosoknak, valamint hallal foglalkozó zoológusoknak is. Jelen kiadvány segítségével felismerhetőek egyes halakat érintő megbetegedések, valamint fontos információkat tartalmaz a megelőzéssel, védekezéssel és gyógykezeléssel kapcsolatban. A kiadvány ismerteti a legújabb kutatási eredményeket, amit felhasznál a javasolt gyógykezeléseknél, hangsúlyozva a megelőzésen alapuló védekezést.

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám