Koronavírus

Ahogy azt április 10-i sajtóközleményben jeleztük, NAK javaslataival összhangban több jogszabály is megjelent, amelyek kedvezően érintik a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, és ugyancsak jeleztük, hogy a részleteket ma ismertetjük. Harmadikként az Agrár Széchenyi Kártya konstrukcióhoz nyújtott teljes körű csekély összegű támogatást mutatjuk be.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara javaslatával megegyezően kedvezményes Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitel-lehetőségek nyílnak a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében az agrárgazdaság szereplői részére a finanszírozási helyzetük javítása érdekében.

A folyószámlahitelhez csekély összegű támogatást vehetnek igénybe elsődleges mezőgazdasági termelési, halgazdálkodási, mezőgazdasági termékek feldolgozási, mezőgazdasági termékek forgalmazási, erdőgazdálkodási, illetve vadgazdálkodási tevékenységet folytató, a kis- és középvállalkozási kritériumoknak megfelelő vállalkozás vagy természetes személy.

A vállalkozás a támogatásra a mezőgazdasági csekély összegű támogatás formában jogosult, ha főtevékenysége vagy a  hitelcél szerinti tevékenysége – amely utóbbi szerepel a vállalkozás melléktevékenységei között – növénytermesztés, növényi szaporítóanyag előállítás, állattenyésztés, vagy vegyes gazdálkodás alá.

Általános csekély összegű támogatás formában jogosult, ha főtevékenysége vagy a  hitelcél szerinti tevékenysége – amely utóbbi szerepel a vállalkozás melléktevékenységei között – mezőgazdasági betakarítást követő szolgáltatás, vadgazdálkodás, vadgazdálkodási szolgáltatás, erdőgazdálkodás, élelmiszergyártás (kivéve: halfeldolgozás, tartósítás), italgyártás, dohánytermék gyártása, mezőgazdasági nyers, élőállat nagykereskedelme, élelmiszer, ital, dohányáru nagykereskedelme alá, vagy halászati csekély összegű támogatás formában jogosult, ha főtevékenysége vagy a  hitelcél szerinti tevékenysége – amely utóbbi szerepel a  vállalkozás melléktevékenységei között – halászat, halgazdálkodás, vagy halfeldolgozás, tartósítás alá tartozó tevékenység.

A folyószámlahitelhez biztosított csekély összegű támogatás kamattámogatás és kezelésiköltség-támogatás, kezességidíj-támogatás, költségtámogatás formájában vehető igénybe.
A fenti támogatásokat azon folyószámlahitelnél lehet igénybe venni, amelyeknél a hitelszerződés április 11. és 2020. december 31. között lépett hatályba, legalább 3 év időtartamra, legalább ötszázezer forint és legfeljebb kétszázmillió forint.

A támogatás mértéke a folyószámlahitel esedékes kamatfizetései és kezelési költségei tekintetében 100% kamattámogatás a hitel teljes futamidejére; a  hitelkeretre megállapított, esedékessé vált kezességi díjak tekintetében 100% kezességidíj-támogatás a kezességvállalás teljes idejére; a  regisztrációs díj, a  fedezetek egy alkalommal történő értékbecslésének költsége, az  egyszeri szerződéskötési díj, az  egyszeri közjegyzői díj és a  hitel teljes futamidejére megfizetett bírálati díj együttes összegének 100%-ára vonatkozó költségtámogatás.

A fenti konstrukció lebonyolításával kapcsolatos feladatokat a Magyar Államkincstár és a KAVOSZ Pénzügyi Szolgáltatásokat Közvetítő Zártkörűen Működő Részvénytársaság látja el. A támogatás további részleteire, az igénybevétel feltételeire és módjára vonatkozó információ a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukcióhoz nyújtott teljes körű csekély összegű támogatásról szóló 14/2020. (IV. 10.) AM rendeletben található, valamint a KAVOSZ honlapján kerül közzétételre.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei